BIJEG U POREZNE OAZE: / Hrvati u zadnjem desetljeću sakrili skoro 10 milijardi kuna!

Image

Prema zemljama koje zarađuju na skrivanju novca iz Hrvatske je od 2006. do 2015. godine otišlo gotovo milijardu kuna godišnje, piše Večernji list u najavi tiskanog izdanja.

10.5.2016.
7:24
VOYO logo

To znači da je u zadnjih deset godina prema zemljama koje se popularno nazivaju poreznim rajem otišlo najmanje 9,7 milijardi kuna. Samo na porezu na dobit država je time izgubila oko dvije milijarde kuna, a gubici koje trpe zemlje u svijetu mjere se u stotinama milijarda eura godišnje.

Velika grupa eminentnih svjetskih ekonomista, među kojima su i nobelovac Angus Deaton i francuski ekonomist Thomas Piketty, stoga se zalaže da se ukinu porezna utočišta, za koje, ističu oni, nema nikakvog ekonomskog opravdanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ured za sprječavanje pranja novca blokirao više od 200 milijuna kuna sumnjivih transakcija

Nakon izbijanja afere Panama Papers hrvatski Ured za sprječavanje pranja novca objavio je kako oduzima sve zakonom propisane mjere i radnje vezano za informacije o eventualnoj povezanosti s hrvatskim tvrtkama ili hrvatskim građanima.

U priopćenju koje su objavili navedeno je kako je Ured u razdoblju od 2012. – 2016. godine dostavio 1310 izvještaja o analitičkim obradama sa sumnjom na pranje novca i financiranje terorizma na daljnje postupanje i procesuiranje nadležnim državnim tijelima i inozemnim financijsko—obavještajnim jedinicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ured je analitički obradio 23282 transakcije povezane sa 4285 sudionika fizičkih i pravnih osoba, te izdao 165 naloga bankama za blokadu izvršenja sumnjivih transakcija, kojim nalozima je na rok od 72 sata privremeno blokirano izvršenje sumnjivih transakcija u ukupnom iznosu od preko 203 milijuna kuna.

Image
HRVATSKI URED ZA SPRJEČAVANJE PRANJA NOVCA: /

'Pratimo aferu 'Panama Papers', a do sada smo blokirali 200 milijuna kuna'

Image
HRVATSKI URED ZA SPRJEČAVANJE PRANJA NOVCA: /

'Pratimo aferu 'Panama Papers', a do sada smo blokirali 200 milijuna kuna'

Tko je sve upleten iz Hrvatske

Međunarodna udruga istraživačkih novinara (ICIJ) je mejsec dana nakon izbijanja afere objavila cjelovit popis pojedinaca i tvrtki upletenih u Panama Papers.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među njima su i neki pojedinci i tvrtke u Hrvatskoj, a cjelovit popis s imenima i adresama upletenih možete pročitati OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo