ODLAZAK VELIKANA SPORTSKOG NOVINARSTVA: / Preminuo je Tomislav Židak

Image
Foto: Vjekoslav Skledar

U Zagrebu je u 65. godini preminuo poznati sportski novinar Tomislav Židak.

13.4.2017.
13:21
Vjekoslav Skledar
VOYO logo

Židak je rođen 1. siječnja 1953. u Vugrovcu kraj Zagreba, a nakon završene gimnazije studirao je pravo.

Novinarstvom se počeo baviti 1975. godine u Studentskom listu, di bi već iduće godine postao honorarni suradnik u Sportskim novostima u kojima od 1979. radi kao profesionalni novinar i u tom jedinom hrvatskom dnevniku ostaje sljedeća dva desetljeća. Od 1999. godine radio je u Jutarnjem listu, gdje je redovito, do posljednjih dana života, pisao popularnu kolumnu Iz maksimirske šume.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da Židak ima zdravstvenih problema bilo je jasno u veljači kada je Jutarnji objavio njegovu prvu kolumnu iz bolničke postelje. Tako su je i nazvali. “Pisao sam kolumne iz brazilske prašume, iz Manausa, s Dalekog istoka (Yokohame), iz Južne Afrike (Soweto, Johannesburg), iz nekih podrumskih rupa u Londonu, ali danas, nakon 18 godina, debitirat ću iz “predsoblja smrti”, iz bolnice u Dubravi, gdje me doktor Miroslav Raguž za jutarnjih vizita gleda strogim očima jer sam zapustio zdravlje nauštrb uzgoja glagola, metafora i novinarstva uopće, inače najomraženije profesije u današnjem svijetu. Ako je vjerovati Donaldu Trumpu,” napisao je tad Židak.

Tijekom duge karijere izvještavao je s Olimpijskih igara u Sarajevu 1984., Seulu 1988., Barceloni 1992., Atlanti 1996., Sydneyu 2000., Ateni 2004., Pekingu 2008. i Londona 2012. godine te s brojnih svjetskih i europskih nogometnih prvenstava, kao i većine nastupa hrvatske nogometne reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objavio je i tri knjige: Iz maksimirske šume - izabrane kolumne, Proljeće u Europi, i Hrvatska do Brazila.

Hrvatski zbor sportskih novinara dvaput ga je proglašavao novinarom godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo