rtl dosje / Od seksizma do nekulture: Naši zastupnici 'doktorirali' govor mržnje, ali se tješe; 'Nismo najgori'

​Bilo da lete predmeti, uvrede, ili čak zastupnici iz sabornice, hrvatski parlamentarci vole dramatiku i rekvizite...

20.1.2019.
21:00
VOYO logo

Nismo najgori, tješe se obično hrvatski saborski zastupnici, kad u vijestima prikazujemo incidente u parlamenatima Ukrajine, Italije ili Kosova. 

Iako kod nas nisu često letjele šake niti bacani suzavci, hrvatski su se građani svega nagledali. Već su se i naviknuli da će i unatoč egzistencijalnim i drugim važnim problemima - u Saboru njima opet biti važnije i zanimljivije prepirati se o tome tko je ustaša, tko partizan i gdje je tko bio '91., pa čak i '41. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo da lete predmeti, uvrede, ili čak zastupnici iz sabornice, hrvatski parlamentarci vole dramatiku i rekvizite, koji bi je pojačali.

U nedostatku rekvizita, znale su poletjeti i šake. Bilo ih je i van sabornice. A u srijedu je izgledalo kao da će poletjeti i premijerove. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Premijer je burno reagirao, krenuo je prema meni, ja sam isto tako krenuo prema njemu, počeo sam se vraćati, zaustavio me kolega Goran Beus Richemberg, zamolio me, rekao je 'ovo je premijer, bit će incident'", opisao je Nikola Grmoja.

Povukao se, kaže Grmoja, kao da je prošao tečaj kontrole bijesa i kad ga je Josip Đakić psovao. Iako Đakić tvrdi - nisu to psovke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ma gledajte, to je nepristojna riječ, ali nije to psovka", kazao je tad Josip Đakić.

A bilo je tu još nepristojnih riječi, da ne kažemo - psovki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Čobane glupi!
- Vi ste budala!
- Kukavice, lopovi.
- Mrš!
- Nogu u gu**cu!
- Pa vi ste toliko primitivan...
- Pametan si za popi***ti...
- Klošaru!

Za koje je jedina kazna opomena ili izbacivanje iz sabornice. I dok građane jako zabavlja zastupnički neposluh, samo neke očito zabavlja homofobija u saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, nikome nije smiješan seksizam u saboru. Ili onog da žene nisu stvorene za mudraca nego za madraca, što je Anto Kovačević poručio Vesni Pusić, koje se uvijek rado sjeti.

Govor mržnje naši su zastupnici ipak "doktorirali" na nacionalnoj osnovi, jer, kud ćeš većeg zla od toga što si Srbin, musliman, ili ne-daj-bože Jugoslaven.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jugoslaveni su marginalna skupina u Hrvatskoj, Bogu hvala. Ima vas još malo, pa vas neće biti uopće", izjavio je svojedobno Hrvoje Zekanović.

U nacionalističkim ispadima ipak najaktivniji Glasnović, primijetio je očito da ga zbog istih mediji izbjegavaju, pa je iskoristio svoju priliku dok je Arsen Bauk, komentirao upravo govor mržnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Evo me tu, gdje god kamere dođu, prekidaju kamere, ja sam tu ko svinjski odrezak na muslimanskim svatovima". izjavio je Željko Glasnović.

"Eto i ovo je jedna vrsta ne govora mržnje, ali izrugivanja običajima jedne vjerske zajednice", komentirao je Arsen Bauk (SDP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbin, Hrvat, ustaša, partizan - oduvijek je bila jednako važna tema kao i korupcija, standard građana ili školski kurikulum, pa je pratila gotovo svaku raspravu u svakom sazivu Sabora.

A i u budućnosti će očito biti tako, osim ako jednog dana u ove klupe, baš poput ovih kojima se smučilo sve što su vidjeli - ne sjednu neki novi klinci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj uživo 22.lipnja od 20 sati
VOYO logo