Goleme mogućnosti / Od restorana do Pelješkog mosta i vjetroelektrana: Kinezi u Hrvatskoj rade sve veći biznis, a ima li za nas biznisa u Kini?

Tko je tko u kinesko-hrvatskoj razmjeni dovoljno govori i podatak da naš izvoz u Kinu iznosi jedva 80 milijuna dolara, a 645 milijuna dolara iz Kine uvozimo

27.11.2017.
22:27
VOYO logo

2009. na zagrebački aerodrom je sletio golemi Jumbo Jet s kineskim predsjednikom Hu Jin-Taoom i delegacijom od čak 200 kineskih biznismena. 

Malo je zemalja, pogotovo tako malih zemalja koje je ikada posjetila tako impresivna kineska političko gospodarska delegacija, ali Hrvatska je imala sreću da se nekako našla na turneji kineskog predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to prvi put da je Hrvatsku posjetio kineski predsjednik, naši političari su tada kao i uvijek bili puni lijepe priče o hrvatsko-kineskoj gospodarskoj suradnji ali kako mi nismo od posla nego od priče a Kinezi su došli zbog posla a ne zbog priče s  kineskom delegacijom smo se srdačno rastali kako smo se i sastali. 

Kina je već tada bila jedna od najjačih i najvećih ekonomija na svijetu koja je tražila  ulaz na tržište srednje i jugoistočne Europe. Hrvatska je tada propustila priliku zaraditi na toj ulaznici, ali nisu drugi pa su se Kinezi nekako snašli i bez nas. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I evo danas je u Budimpešti čak 16 lidera iz srednje i istočne Europe pregovaralo s kineskim premijerom o kineskim investicijama. Među njima je bio i naš Andrej Plenković, je li dogovorio kakav posao nije se hvalio, ali nije tajna da je za gradnju Pelješkog mosta najpovoljnija ponuda, upravo kineska ponuda.

Tko je tko u kinesko-hrvatskoj trgovinskoj i gospodarskoj razmjeni dovoljno govori i podatak da naš izvoz u Kinu iznosi jedva 80 milijuna dolara a 645 milijuna dolara iz Kine uvozimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A u slijedećih pet godina Kina će uvesti robe u vrijednosti više od deset bilijuna dolara a strana ulaganja dosegnut će 750 milijardi dolara.

Goleme mogućnosti, ali i prepreke. Poslovati u Kini nije lako a biznis ondje ne može raditi svatko. HGK zato u Šangaju otvara naše predstavništvo pa da čujemo kako je našima u Kini i Kinezima kod nas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomiješa se ponekad hrvatski i kineski, jer Tong je u Zagrebu već 27 godina. 

U Zagrebu je 90-ih otvorila prvi kineski restoran. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo onda poslije otvorili još drugi, bavimo se još azijatski prehrambeni dućan, asia store, koji se prodaje azijatski začine i robe, prehambene robe", kaže nam Xiaotong Chen-Li, kineska poduzetnica u Zagrebu.

Danas zapošljava 45 ljudi, naravno, najviše Kineza. A osim restorana i trgovine, s mužem se uspješno krenula baviti i turizmom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sviđa li vam se ovdje?

"Je, jako dobro i svi turisti koje ovdje vodimo svi su jako zadovoljni i kažu da je prelijepo Hrvatska i sad smo u Kini snimili jednu emisiju i oni kažu kako je priroda lijepo ostala...", ističe Xiaotong Chen-Li, kineska poduzetnica u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj dokumentarni film o ljepotama Hrvatske uskoro bi se trebao prikazati na jednoj od najpopularniji kineskih televizija. Pa bi značajno mogao povećati i broj kineskih turista kojih je ove godine bilo više od 100 tisuća. A iako još uvijek sramežljivo - Kinezi
su u Hrvatsku  krenuli i ulagati. 

"Ove godine imamo ustvari dva ugovora između kineskim i hrvatskim tvrtkama. Prvo je kinesko ulaganje u Rimac, a drugo je ovo što smo rekli, da je to ulaganje u vetroelektrane u Senju", kaže Liu Kai, gospodarski savjetnik Veleposlanstva Narodne Republike Kine u RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodarski savjetnik kineskog veleposlanika u Hrvatskoj Lu Kai objašnjava, ugovor o vjetroelektranama potpisan je baš danas u Budimpešti gdje su se susreli kineski i hrvatski premijeri. A uskoro se očekuje i odluka o izvođaču za Pelješki most. Najjeftiniju su, dvije milijarde kuna vrijednu ponudu dali Kinezi. 

"To ima veliko značenje, ako oni možda dobiju projekt, jer to je ustvari prvi projekt koji kineska tvrtka dobije preko natječaja. Čak netko od vas iz Hrvatske kaže da je kieska tvrtka ne želi ići na natječaj, time ćemo pokazati da to nije istina", dodaje Liu Kai, gospodarski savjetnik Veleposlanstva Narodne Republike Kine u RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavljena su i velika ulaganja u hotel u Krapinskim Toplicama, a ista kineska tvrtka trebala bi uložiti i u luku Zadar. 

Kad se gleda razmjena: hrvatske su tvrtke lani u Kinu izvezle roba u vrijednosti 84 milijuna dolara, a uvezli smo robe skoro 8 puta više, u vrijednosti 645 milijuna. Najviše smo izvozili smo strojeve i obrađeno drvo, a uvozili mobitele i računala. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slijedećih pet godina Kina će uvesti robe u vrijednosti više od deset bilijuna dolara. Velika je to prilika i za hrvatske tvrtke, objašnjavi počasni predstavnik HGK, inače ekonomski savjetnik vlasti u Šangaju.

"Hrvatski poduzetnici ovdje ne bi trebali imati nikakvih problema. Pogotovo u Šangaju koji je svjetski grad. Kina je otvorila vrata svima, ne samo pojedinim zemljama. Hrvatski bi poduzetnici trebali imati samopuzdanja, trebali bi doći ovdje, iskoristiti prilike koje se nude i krenuti s poslom", ističe Liu Gang, savjetnik za inozemne investicije u Šangaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baš zato u Šangaju se za nekoliko dana otvara i predstavništvo Hrvatske gospodarske komore. 

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo