Od potresa nije ušla ni čistačica / Nevjerojatni prizori sudnice u kojoj je objavljena presuda Sanaderu, suđeno ubojici Ivane Hodak, Pukanića: 'Ovo je jedna tužna slika'

Dans, ovdje nije sigurno ni hodati jer balkoni samo što se ne sruše. Cijela statika je narušena

16.11.2023.
23:05
VOYO logo

Tri i pol godine nakon potresa, u velikoj sudnici zagrebačkog Županijskog suda ništa se nije promijenilo. Ovdje su se nekada odigravali najvažniji sudski procesi: objavljena je presuda Ivi Sanaderu, sudilo se ubojici Ivane Hodak, ubojicama Ive Pukanića, a bilo je tu i brojnih drugih značajnih procesa.

Dans, ovdje nije sigurno ni hodati jer balkoni samo što se ne sruše. Cijela statika je narušena, sudnica u prašini, napuknutih zidova i prepuna otpadnutih kamenih blokova. A i dvorana je pod ključem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je jedna tužna slika, ali iskreno se nadam da ću doživjeti dok sam tu na sudu, da vidim tu našu dvoranu obnovljenu", kaže za RTL glasnogovornik zagrebačkog županijskog suda, Krešimir Devčić, kojemu je ovo prvi posjet nakon potresa.

Image
Foto: Screenshot/RTL

Velika sudnica Županijskog suda nakon potresa

Faktor koji utječe na dinamiku suđenja

Ministar, u čijim rukama je obnova, kaže da nije to tako jednostavno. Trenutačno imaju 31 gradilište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dinamika ide onako kako je predviđeno, dakle, ne možemo preko noći obnoviti niti izgraditi zgrade pravosudnih tijela. Dinamika ide onako kako je zacrtano. I kroz javnu nabavu i sa ugovorom sa izvođačem", tvrdi ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, u čijoj je nadležnosti obnova. Trenutno imaju 31 gadilište, dodaje, a sud se obnavlja parcijalno. Na redu je sjeveroistočni dio, a sve bi trebalo biti gotovo do 2025.

Image
Foto: Screenshot/RTL

Velika sudnica Županijskog suda nakon potresa

Iako je donedavno sud bio raštrkan po cijelom gradu, a koristile su se i tuđe dvorane, sada su se svi vratili. Dvorana ipak manjka. Za suđenje se koriste samo dvije a to - kaže Devčić - nije dovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali se jednostavno moramo prilagođavati. Suci se usklađuju sa svojim terminima rasprava i to je svakako jedan od elemenata koji utječe na dinamiku suđenja", ističe.

Novca za obnovu ima

Ministar moli za strpljenje. Uvjerava da će sve biti u redu: ima 640 milijuna eura za investicije, a nedavno su krenuli radovi i na drugoj lokaciji gdje će biti Trg pravde - projekt vrijedan 120 milijuna eura. Cilj je, naime, sva pravosudna tijela preseliti na jedno mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot/RTL

Velika sudnica Županijskog suda nakon potresa

"Tu bi u prvoj fazi trebali biti viski upravni sud, upravni sud, trgovački sud, pravosudna akademija i centar za mirenje. Tu smo osigurali sredstva i radovi bi trebali početi početkom sljedeće godine", kaže Malenica.

Energetski je obnovljena izvana i Palača pravde, najveći sud u državi u kojemu bi uskoro trebalo krenuti i unutarnje uređenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo