Od ove godine stroze kazne za 'prepisivace' na drzavnoj maturi

17.5.2014.
8:23
VOYO logo

Naime, lani je troje ispitnih koordinatora iz skola u Splitu, Senju i Dakovu, umjesto eseja, ucenicima podijelilo testove iz hrvatskog jezika, a troskovi tog propusta kostali su oko milijun kunapise Slobodna Dalmacija, jer je bio pomaknut datum testiranja iz hrvatskoga jezika i tiskan je novi ispitni materijal.

"Nejasno je na temelju kojeg propisa Nacionalni centar moze kaznjavati skole, jer to ne propisuje ni pravilnik o polaganju drzavne mature, ni Zakon o NCVVO-u. Osim toga, vecina skola nema ni deset tisuca kuna na racunima, a kamoli milijun kuna. Pretpostavljam da ce to morati podmiriti osnivaci", komentirala je Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoskolskih ravnatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne odjavite li ispit, placate 175 kuna

U pravilima se takoder istice da svi pristupnici na drzavnoj maturi koji budu uhvaceni u prepisivanju mogu zaboraviti na maturu u ljetnom roku. Novu sansu za pristup maturi 'prepisivaci' ce dobiti tek u jesenskom roku. Uz to, treba podsjetiti da ce svi maturanti koji su zaboravili odjaviti neki od prijavljenih izbornih predmeta drzavne mature, a na njemu se ne pojave, morati 'iskesirati' 175 kuna po svakom neodjavljenom ispitu.

Skole su, kao i dosadasnjih godina, dobile i upute o protokolu u izvanrednim slucajevima tijekom provedbe ispita, to jest kako se ponasati u slucaju provale u skolu noc prije drzavne mature, elementarne nepogode zbog koje ucenici nisu stigli na ispit u dozvoljenom roku, za kasnjenje od 30 minuta ili ako tijekom provedbe ispita pozli uceniku ili nastavniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravila ce ove godine obuhvatiti oko 40 tisuca pristupnika drzavne mature, od kojih su njih oko 32 tisuce maturanti iz redovitog sustava. Ovogodisnji 'ispit zrelosti' pocinje iduci tjedan, u utorak 20. svibnja, testovima iz psihologije i etike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo