Ne stišava se bura zbog salmonele / Od klaonice do vašeg stola: istražili smo kakav put prolazi uvozno, a kakav domaće meso

Ne stišava se bura zbog salmonele u, uglavnom, uvoznom, mesu. Kako smo još u četvrtak predvidjeli, pronađena je u gotovo svim većim trgovačkim centrima

21.11.2016.
22:12
VOYO logo

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kaže kako će nakon vikend inspekcije tone mesa biti uništene i kako će se hrana iz uvoza morat još više kontrolirati. Srbija je pak prije nekoliko dana izvjestila kako je u crnogorsku luku Bar stigla pošiljka zamrznutog mesa iz 1982. godine.

Kakve kontrole uopće prolazi meso iz uvoza, ali i ono domaće?

Po jednom određenom broju se točno zna odakle je došla svaka kila mesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samoborska salama iz našeg videopriloga napravljena je od mesa domaćih svinja. Vlasnik pogona tvrdi - pri svakom koraku njene proizvodnje prisutna je strogo kontrola.

"Mi smo neki dan u Slavoniji kupili neke svinje koje su išle u Osijek na klanje, znači te svinje su markirane pod kontrolom veterinara, te svinje su išle s putnicom do klaonice gdje ih je pregledao veterinar. Tako da kada te svinje dolaze do nas one bi trebale biti potpuno ispravne", kazao nam je Zdravko Runtas, direktor tvrtke za proizvodnju mesa i mesnih prerađevina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema zakonu za zdravstvenu ispravnost hrane prvenstveno je odgovoran onaj koji se njome bavi. Stoga u ovom pogonu stalne dobavljače provjeravaju četiri puta godišnje, a one nove odmah. No i njima u pogon i trgovine redovito dolazi veterinarska inspekcija.

"Mi prema HASAP-u imamo kontrolu mjesečno dva puta veterinarsku kontrolu i imamo još kontrole po našim mesnicama", dodaje Runtas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome, ministarstvo poljoprivrde ove je godine pronašlo čak 67 slučajeva salmonele u mesu u gotovo svim većim trgovačkim lancima.

"Velik dio te robe su iz uvoza, što ne znači da mi sprečavamo uvoznike ili uvoz, ali želimo postići da su proizvodi koje uvozimo iz drugih europskih zemalja ili zemalja van EU na istoj razini zdravstvene ispravnosti kao i oni u Hrvatskoj", izjavio je Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojačane kontrole u 10 distributivnih centara tijekom vikenda pokazale su da je u svima bilo nepravilnosti pa će tone mesa biti uništene. Problem je možda i u tome što se hrana iz zemalja izvan EU poput Crne Gore u koju je nedavno stiglo meso zamrznuto 1982. provjerava odmah dok se Europi - vjeruje.

Meso koje se uvozi iz trećih zemalja podliježe veterinarskoj inspekciji na graničnim prijelazima, dok se ono iz EU kontrolira na odredištima nasumično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar tvrdi kako je pronađeno meso kojemu je istekao rok trajanja i koje je prepakiravano, zamrzavano i stavljeno u prodaju s rokom trajanja na još dvije godine.

"Do sada smo vjerovali papiru, znači veterinarskoj deklaraciji, deklaraciji na proizvodu od proizvoda koje smo uvozili iz drugih zemalja, kontrolirali smo ih redovito, ali očito postoji potreba da ih pojačano kontroliramo", dodaje Tolušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko jače ne otkriva, no dodaje da će tako ostati sve dok je na tržištu neispravna hrana. Imena 10 centara u kojima je za vikend pronađeno neispravno meso objavit će nakon što dobije službene nalaze. 

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo