otkrivamo nepoznate detalje /

Od glavnog urednika Nacionala smo doznali pozadinu dramatične presice Plenkovića i Cvitana!

'Radeći svoj posao sam koncem prošlog tjedna došao do inicijalnih informacija o ovome što je premijer danas kratko rekao', započeo je Jelinić svoju priču

6.3.2017.
22:37
VOYO logo

Novi zaplet u aferi Dnevnice - na putnim nalozima u Vladi kralo se i nakon Vlade Zorana Milanovića, i u mandatu Tihomira Oreškovića, a po svemu sudeći i u mandatu Andreja Plenkovića

A taj zaplet ili možda već rasplet, priuštio nam je dosad neviđenu sliku da i predsjednik Vlade i Glavni državni odvjetnik zajedno drže press konferenciju o jednom konkretnom slučaju i jednoj konkretnoj istrazi i to u prostorima gdje se obavlja istraga - u Vladi Republike Hrvatske.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već sama ta slika šalje poruku da se događa nešto izuzetno važno i da sumnja opet seže do Ureda Predsjednika Vlade, ali zasad pouzdano znamo samo ono što su nam u Banskim dvorima rekli premijer Andrej Plenković i Glavni državni odvjetnik DinkoCvitan. A rekli su nam da je premijer Plenković, a ne Uskok, pronašao dokaze da se prevara na dnevnicama u Vladi nastavila i nakon 2015.

Dakle, i nakon odlaska osumnjičenog Tomislava Sauche iz Ureda predsjednika Vlade.
Znači li to da je Saucha nevin i tko su novi osumnjičeni, nisu kazali, ali za to postoje mediji pa smo to doznali od glavnog urednika tjednika Nacional Berislava Jelinića u RTL Direktu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S čime je to Nacional uznemirio i premijera i Glavnog državnog odvjetnika da su danas sazvali presicu?

"Nemam tih informacija da smo ih mi uzbunili i uznemirili. Radeći svoj posao sam koncem prošlog tjedna došao do inicijalnih informacija o ovome što je premijer danas kratko rekao da su se malverzacije nastavile i za mandata Tihomira Oreškovića. Nacional sutra objavljuje jedan interni dokument iz Vlade s popisom spornih putovanja. Kad sam dobio uvid u taj dokument, uočio sam neka imena koja su meni poznata i išao sam se naći s tim čovjekom. Popričali smo, radi se o Davoru Huiću, bivšem savjetniku premijera Oreškovića za unutarnju poltiku. Na tom razgovoru sam ga upitao je li putovao u Švicarsku i u Luksemburg tijekom 2016. godine. On je to demantirao. Dva puta smo se našli tijekom vikenda i o tome diskutirali".

Koliko je takvih putovanja na tom dokumentu?

"Što se njega tiče, bilo je pet i svih pet su nepostojeći. Tamo su bile i neke druge osobe koje nisam uspio kontaktirati. No, postoji jedan obrazac: trči, trči pa naletiš na nekakav lažni putni nalog. Nazvao sam jučer jednog dužnosnika Vlade da mi odgovori na neka pitanja i dobio sam danas poziv na presicu. Htio sam ga pitati upravo o toj internoj istrazi jer sam došao do informacije da su neuobičajene aktivnosti u Vladi prošlu subotu primijećene. Objavljujemo sutra i jednu fotografiju, svjetla gore u tom uredu..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno se i obrana Tomislava Sauche hvali da je ona otkrila ove malverzacije, danas su o tome podnijeli kaznenu prijavu?

"To on tvrdi i o tome detaljno progovara u ekskluzivnom intervjuu za Nacional".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesi li u tim dokumentima vidio i putovanja u mandatu premijera Plenkovića?

"Ja ih nisam vidio, to ne mogu tvrditi. Radi se o vremenu premijera Oreškovića. Za sada su preuranjene tvrdnje da se to nastavilo i za Plenkovićevog mandata. Iako se može u to sumnjati jer očito postoji obrazac i da postoje nama zasad nepoznate osobe koje su i dalje u njegovoj blizini".

Na koga se sumnja?

"Prema nama dostupnim informacijama, sumnja se na neke službenike u Uredu premijera. Mi smo prošli tjedan objavili indikativan članak koji pokazuje da je Plenkovićeva tajnica promijenila tri-četiri premijera. Ona je ključni svjedok u slučaju Saucha. Njoj je USKOK povjerovao, Sauchi nije. Nakon što je Saucha otišao, netko je drugi nastavio lažno potpisivati. Imamo zanimljivu dilemu - kome vjerovati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imaš li informacije jesu li ti službenici već suspendirani?

"Nemam informacija o tome. Bila je to neobična situacija. Ja doista ne vidim puno toga spornog u njegovoj posjeti Vladi. Doista je nesvakidašnja situacija da ulazite u posjet premijeru, a da prije toga prolazite kroz sobu gdje sjedi vjerojatno osoba koja je umočena u kriminal. To je prvorazredna sigurnosna prijetnja koja govori koliko je bila promašena odluka da se ukine obveza sigurnosnih provjera službenika".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o aferi 'Dnevnice' pročitajte ovdje:

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo