dobra vijest /

Od danas je Zadarska županija i službeno bez mina, 26 godina od posljednjeg rata i nakon 35 poginulih u županiji od mina

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Najnoviji podaci Civilne zaštite navodi da minski sumnjivo područje na prostoru RH iznosi 214,8 četvornih km. No, ti podaci očito nisu ažurirani

17.12.2021.
9:48
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Dovršen je dugogodišnji posao razminiranja Zadarske županije. U petak, 17. prosinca, najavljeno je iz Županije, održat će se svečanost obilježavanja završetka razminiranja, a tom prigodom simbolično će biti upriličena predaja potvrde o cjelokupnom isključenju iz minski sumnjivog područja ove županije, piše Morski.hr.

Međutim na stranicama MUP-a, Ravnateljstva civilne zaštite dok smo objavljivali članak, još su stajali podaci da minski sumnjivo područje (MSP) na prostoru Republike Hrvatske iznosi 214,8 četvornih kilometara, kao rezultat aktivnosti razminiranja te općeg i tehničkog izvida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MSP obuhvaća osam županija i 40 gradova i općina, koji su zagađeni minama i neeksplodiranim ubojnim sredstvima. Ako bi se uzelo da Zadarska županija više nije među onima u kojima ima mina, onda bi to u stvarnosti bilo još sedam županija.

Pretpostavlja se da je MSP zagađen s cca 14.900 mina te neeksplodiranim ubojnim sredstvima, posebno u područjima intenzivnih borbenih djelovanja tijekom Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zadarskoj županiji od mina je poginulo 35 ljudi, od toga osam pirotehničara.

"U 26 godina od završetka rata tražilo se puno vještine i hrabrosti i znanja. Na 680 polja bilo je više od 18.000 tisuća protupješačkih i protutenkovskih mina, a velik dio kuća i gospodarskih objekata te infrastruktura bili su na minski sumnjivom području, što je bila kočnica gospodarskom rastu i prijetnja stanovništvu koje se nije moglo vratiti svojim domovima", rekao je župan Božidar Longin na javnom objavljivanju ove vijesti.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je kazao da je razminiranje jedan od prioriteta na području sigurnosti te se u njega sustavno ulaže.

"Uspjeh je vidljiv! Primjena našeg originalnog sustava priskrbila nam je globalnu prepoznatljivost, pa i lidersku poziciju u protuminskom djelovanju i humanitarnom razminiranju. Ukrajina, Azerbajdžan i Sirija traže našu pomoć i ekspertizu. Briga o razminiranje hrvatskoga teritorija i dalje je vrlo aktualna, još uvijek je realna zapreka potpunoj normalizaciji života u sedam županija gdje imamo 208 četvornih kilometara sa 15.000 mina", naveo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razminiranja je utrošeno oko sedam milijardi kuna, poginulo je 204 ljudi, posljednji put u ožujku u Karlovačkoj županij

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo