izvješće 2022. / Od Čavajde do Matijanića pa do migranata i Roma. Pučka pravobraniteljica: 'Dobili smo 3000 pritužbi'

Image
Foto: Lovro Domitrovic/PIXSELL

Najviše pritužbi zaprimljeno je u području prava na zdravlje gdje su se građani obraćali zbog neadekvatnog i nepravodobnog liječenja, propusta u informiranju pacijenata, neadekvatne komunikacije liječnika i nejasnoća u postupanju po njihovim pritužbama

4.4.2023.
7:50
Lovro Domitrovic/PIXSELL
VOYO logo

Pučka pravobraniteljica u izvješću za 2022. ističe da je bilo oko 3000 pritužbi građana, najviše zbog prava na zdravlje, diskriminacije i pravosuđa, a udruge upozoravaju na nastavak nasilnog postupanja prema migrantima, kršenje reproduktivnih prava žena i diskriminaciju Roma.

U analizi stanja ljudskih prava i sloboda u Hrvatskoj za 2022., pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter navodi preporuke za jačanje i zaštitu ljudskih prava kojih je u najnovijem izvješću čak 170. S druge strane, pak, ističe da je najviše pritužbi zaprimljeno u području prava na zdravlje gdje su se građani obraćali zbog neadekvatnog i nepravodobnog liječenja, propusta u informiranju pacijenata, neadekvatne komunikacije liječnika i nejasnoća u postupanju po njihovim pritužbama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva medijski eksponirana slučaja u kojima su osobe koje su tražile zdravstvenu zaštitu ili njihovi bližnji izašli u javnost s iskustvima su oni Mirele Čavajde i Vladimira Matijanića. Ovi su slučajevi otvorili niz pitanja o dostupnosti, kvaliteti i pravovremenosti zdravstvene zaštite, kao i načinu postupanja zdravstvenog sustava te su prilika i da se ukaže na sustavne probleme, ističe se u izvješću.

"U slučaju Mirele Čavajde, povodom kojeg je u svibnju bio organiziran i prosvjedni skup podrške, utvrdili smo nedostupnost zdravstvene zaštite u slučajevima prekida trudnoće nakon isteka 22 tjedna od začeća, kada je prekid zakonom dopušten, budući da je gđa Čavajda zdravstvenu uslugu morala potražiti izvan RH, u Sloveniji", navodi se u izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporuka Ministarstvu zdravstva da osigura informiranost o prekidu trudnoće

Stoga, izdana je i preporuka Ministarstvu zdravstva, da osigura informiranost pacijenticama koje zatraže prekid trudnoće te dostupnu i pristupačnu zdravstvenu zaštitu u svim slučajevima kada je prekid trudnoće dopušten Zakonom o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece.

Prepoznavanje tog problema za Hinu komentirali su iz udruge Roda koja se zauzima za dostojanstvenu trudnoću, roditeljstvo i djetinjstvo u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slučaj Mirele Čavajde pokazuje do koje se mjere urušio zdravstveni sustav u javnom sektoru po pitanju reproduktivnog prava žena. U njezinom slučaju RH joj nije omogućila zdravstvenu skrb kojoj joj je jamče hrvatski zakoni i međunarodni akti kojih je Hrvatska potpisnica", kazala je Branka Mrzić Jagatić iz udruge Roda.

Dodala je i da je informacija o tome slučaju preko inicijative Dosta! upućena i prema posebnim izvjestiteljicama UN-a koje su zatražile i očitovanje od hrvatskih vlasti. Zaključuje i da još nisu stigli istražiti kako je hrvatska vlada u odgovoru UN iznijela da su poduzeti određeni koraci u unapređenju prakse. "No, o kakvim se koracima rade, čekamo tematski sastanak s Ministarstom zdravstva koji nam je obećao ministar Beroš", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, u analizi stanja ljudskih prava i sloboda u Hrvatskoj pučke pravobraniteljice izdvaja se i poglavlje o tražiteljima međunarodne zaštite i ilegalnim migrantima. Ističe se i kako se lani bilježi pad broja pritužbi s navodima o "push-backu" imigranata, no i da organizacije civilnog društva i nadalje izvještavaju o prikupljenim svjedočanstvima o "push-backu" i nemogućnosti traženja međunarodne zaštite.

Image
Na granici s BiH /

Hrvatski policajci brutalno pretukli migrante? Amnesty International objavio uznemirujuće slike

Image
Na granici s BiH /

Hrvatski policajci brutalno pretukli migrante? Amnesty International objavio uznemirujuće slike

Najveći broj zahtjeva za međunarodnom zaštitom od 2004.

"Tijekom 2022. zabilježen je najveći broj zahtjeva za međunarodnom zaštitom od 2004. odnosno od donošenja prvog Zakona o azilu. Tijekom godine zatražilo ju je 12.827 osoba, od toga 10.087 u postajama granične policije te 137 u postajama aerodromske policije", ističe se u izvješću pučke pravobraniteljice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu informaciju su, pak, za Hinu prokomentirali iz Centra za mirovne studije (CMS), udruge koja se u Hrvatskoj najviše brine o zaštiti prava i statusa migranata.

"Izrazito nizak broj odobrenih međunarodnih zaštita u Hrvatskoj tradicija je Ministarstva unutarnjih poslova. Naime, prema službenim statistikama MUP-a, Hrvatska je pružila međunarodnu zaštitu tek 1039 osoba u posljednjih 12 godina. Takav se trend nastavio i u posljednjoj godini kada je od ukupno 12 872 zaprimljenih zahtjeva za azil zaštitu dobila tek 21 osoba", ističe Antonia Pindulić iz CMS-a. Prokomentirala je i prošlotjedno izvješće Amnesty Internationala (AI) prema kojem Hrvatska i dalje nasilno postupa prema ilegalnim migrantima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izvještaj Amnesty Internationala vrijedan je pregled stanja ljudskih prava kojeg će kao recentno izvješće svakako morati uzimati u obzir i druge zemlje pri ocjenjivanju sigurnosti Hrvatske za izbjeglice. Izbjeglicama još uvijek prijete nezakonita protjerivanja, mučenje i nečovječno postupanje dok su istrage tih kaznenih djela neučinkovite", kazala je Pindulić. Zaključila je i da navedeni izvještaj dobro sumira kršenja ljudskih prava s kojima se izbjeglice i drugi migranti susreću u Hrvatskoj dodavši da je to još jedan "dokument u nizu pred kojim odgovorne institucije trebaju prestati zatvarati oči".

Zaključno, u kratkom pregledu izvješća pučke pravobraniteljice izdvajamo i konstataciju da dugoočekivani novi Nacionalni plan zaštite i promicanja ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije lani nije donesen, iako je stari istekao još 2016. Njegovi akcijski planovi nedovoljno su ambiciozni jer ne sadrže konkretne i adekvatne mjere, navodi se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Romi najdiskriminiranija skupina u Hrvatskoj

No, konkretno se ističe i da su Romi najdiskriminiranija skupina u Hrvatskoj, "što ne čudi s obzirom na marginalizaciju i diskriminaciju s kojom su suočeni, kao i nedostatne politike uključivanja Roma u društvo".

"Na pitanje koje se grupe najčešće susreću s diskriminacijom, građani i dalje odgovaraju da su to Romi (18 posto), a 3 posto da su to Srbi. Podaci o socijalnoj distanci pokazuju da čak 55 posto ispitanika smatra da većina Roma živi od socijalne pomoći i ne želi raditi, nešto više od četvrtine da bi Romi koji rade u uslužnim djelatnostima odbili mnogo klijenata, dok bi za gotovo četvrtinu ispitanih, kada bi imali vlastitu tvrtku, bio problem zaposliti Rome", ističe se u izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom se navodi segregacija romske djece u školama, zabrane ulaska Roma u neke lokale u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, kao i problem s dvojezičnošću. Konkretno, navodi se da je udio pripadnika romske nacionalne manjine u Općini Orehovica porastao s 18,29 posto na 33,68 posto, čime su se stekli uvjeti za ostvarivanje ravnopravne službene uporabe jezika i pisma kojim se služe pripadnici romske manjine.

"Najviše problema u ostvarivanju prava romske manjine imamo u Međimurju. No, od borbe za ostvarivanja prava Roma, a naročito za dvojezičnošću u općini Orehovica, nećemo odustati", kazao je Veljko Kajtazi, zastupnik nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješće pučke pravobraniteljice o stanju ljudskih prava 2022. koje služi kao sustav ranog upozorenja na "pukotine" sustava zaštite ustavnih i zakonskih prava građana bit će službeno predstavljeno u utorak.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo