OČEKUJE SE VEĆI INTERES NEGO PRIJE: / Obiteljski liječnici pozivaju pacijente da cijepljenje protiv gripe unaprijed dogovore

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U KoHOM-u očekuju veći interes za cijepljenje protiv gripe nego ranijih godina, također vjeruju da će im HZJZ dostaviti optimalan broj doza cjepiva

6.10.2020.
9:03
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Obiteljski liječnici okupljeni u Koordinaciju hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) obavještavaju svoje pacijente da će svi koji imaju pravo na besplatno cijepljenje to pravo moći ostvariti, kao i uvijek do sada, u ordinacijama svojih obiteljskih liječnika, priopćili su iz KoHOM-a.

Od samog početka epidemije izazvane koronavirusom, a prema naputku HZJZ-a, ulazak u zdravstvene ustanove provodi se propisanim postupkom (trijažom) kojoj prethodi telefonska najava dolaska. Termin i datum cijepljenje protiv gripe pacijenti će telefonom dogovoriti sa svojim liječnicima kako ne bi došlo do neželjenih grupiranja, a time i ugrožavanja ostalih pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki obiteljski liječnik organizirat će vrijeme za cijepljenje u svojoj ordinaciji u skladu sa specifičnostima njegove prakse. Pacijente podsjećaju na obvezno korištenje zaštitnih maski prilikom ulaska u zdravstvenu ustanovu. Iako očekuju veći interes nego ranijih godina vjeruju da će im HZJZ dostaviti optimalan broj doza cjepiva.

Image
USKORO KREĆE CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE: /

Može se obaviti i u ljekarni - evo tko sve može besplatno primiti cjepivo

Image
USKORO KREĆE CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE: /

Može se obaviti i u ljekarni - evo tko sve može besplatno primiti cjepivo

Kupovina cjepiva

Pacijenti koji nemaju pravo na besplatno cijepljenje do sada su se mogli cijepiti u najbližem Zavodu za javno zdravstvo, uz plaćanje, te se nadaju da će im to biti omogućeno i ove godine. Ako pojedine ljekarne omoguće primjenu cjepiva u samoj ljekarni, cijepljenje se može realizirati i na taj način, uz prisustvo liječnika koji procjenjuje postoje li kontraindikacije te odobrava cijepljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupovanje cjepiva i donošenje u ordinaciju nije opcija koja je našim zakonima dozvoljena jer se radi o lijeku koji se pohranjuje u hladnjaku, te hladni transportni lanac, prema preporuci regulatorne agencije HALMED, mora biti osiguran. U suprotnom, liječnik ne može preuzeti odgovornost za neadekvatni transport i eventualne moguće komplikacije.

"Pacijente molimo za strpljenje uvjereni da ćemo zajednički uspješno svladati i ovaj izazov", poručili su na kraju iz KoHOM-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo