OBOREN REKORD U SABORU: / Nikad nije bilo više nezavisnih zastupnika, a tomu je najviše kumovala jedna stranka

Image
Foto: Patrik Macek / PIXSELL

'Ako su stranke stabilne, tog otpadanja zastupnika rijetko bude, a ako dođe do razilaženja, uvijek se prave frakcije',

15.9.2018.
15:01
Patrik Macek / PIXSELL
VOYO logo

Aktualni, deveti po redu saziv Hrvatskog sabora bit će upamćen po najvećem broju nezavisnih zastupnika od svih dosadašnjih. U tri prethodna saziva bilo je po devet nezavisnih zastupnika, a dosadašnji rekord držao je peti saziv (od 2003. do 2007. godine) kada ih je bilo dvanaest. U prvom sazivu Hrvatskog sabora 1990. godine bilo je trinaest zastupnika, no tada je Sabor bio trodomno tijelo s čak 351 zastupnikom naspram sadašnjih 151. Sada je, pak, od tih 151 čak šesnaest nezavisnnih.

Velikom broju nezavisnih u aktualnom parlamentarnom sazivu svakako su najveći doprinos dali bivši SDP-ovci koji su se, u određenim vremenskim razmacima, odlučivali na izlazak iz redova te ozbiljno uzdrmane političke stranke ili su pak iz nje izbačeni, piše Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ISKUSNI ZASTUPNIK OBJASNIO ZAŠTO JE NAPUSTIO SDP: /

'Bernardić rušilačkim nagonima liječi svoju neposobnost i frustracije'

Image
ISKUSNI ZASTUPNIK OBJASNIO ZAŠTO JE NAPUSTIO SDP: /

'Bernardić rušilačkim nagonima liječi svoju neposobnost i frustracije'

SDP postao 'bazen' nezavisnih zastupnika

Još početkom ovog saziva to je, iz redova SDP-a, učinio Tomislav Saucha, a nakon što je protiv njega pokrenut kazneni postupak u "aferi dnevnice". Potom je iz redova SDP-ovih zastupnika istupio i Tomislav Žagar pa se kao nezavisni skrasio u Klubu zastupnika Mosta. Nadalje, iz SDP-a su redom izlazili ili bivali isključeni Mirando Mrsić, Zdravko Ronko, a nedavno i Bojan Glavašević koji su potom odlučili nastaviti djelovanje kao nezavisni zastupnici.

Klub Mosta u ovom su sazivu napustila dvojica zastupnika i odlučili postati nezavisni: bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i Marko Vučetić. S tim da je Orepić u fazi osnovanja vlastite stranke Nova politika, a Vučetić je i u redovima Mosta bio kao nezavisni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezavisni je i Marin Škibola, izabran na listi Živog zida. Željko Glasnović je uspio ući u Sabor kao predstavnik dijaspore s nezavisne liste kojoj je bio nositelj. Nezavisni Željko Lacković u Sabor je ušao preko liste Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, a Ivica Mišić preko liste Promijenimo Hrvatsku.

U klubu Bandićeve stranke pet nezavisnih

Ekipa koja je izabrana s manjinskih lista najčešće se može dogovoriti i s lijevima i desnima - ako ocijene da će od toga oni ili manjina koju predstavljaju imati koristi pa im je s tog aspekta i pozicija nezavisnih najčešće prihvatljivija od stranačke markice, piše Glas Slavonije. Bez stranke su tako manjinski zastupnici Vladimir Bilek, Robert Jankovics, Veljko Kajtazi, Furio Radin i Ermina Lekaj Prljaskaj. Zanimljivo je da su svi oni, osim Radina, u klubu Bandićeve stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjak za odnose s javnošću Krešimir Macan za Glas Slavonije je kazao da je do naglog povećanja broja nezavisnih zastupnika došlo prije svega zbog problema u SDP-u i dijelom u Mostu.

"Treba znati da je kroz stranke lakše funkcionirati u Saboru, pa ne čudi što i neki nezavisni pojedinci najavljuju osnivanje stranke. U pravilu, ako su stranke stabilne, tog otpadanja zastupnika rijetko bude, a ako dođe do razilaženja, uvijek se prave frakcije", ustvrdio je Macan dodajući da je upitno tko bi od sadašnjih nezavisnih kao takav opet uspio ući u Sabor jer bez stranačke potpore to ide jako teško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo