OBJAVILI SU LISTU NAJMOĆNIJIH ZEMALJA SVIJETA: / Na prvom mjestu je SAD, a evo gdje je Hrvatska; Srbija je "debelo" ispred nas

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

U američkoj analizi spominju i naših 1000 otoka, poznate tvrđave na obali, ali i Dubrovnik ju kojem je, podsjećaju, snimana HBO-ova "Igra prijestolja"

21.1.2020.
15:30
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

SAD, Rusija i Kina i ove godine predvode skupinu najmoćnijih zemalja na svijetu. Popis je objavila medijska kompanija US News i Wolrd Report, a temelji se na utjecaju država te njihovoj političkoj, ekonomskoj i vojnoj moći.

Popis od 80 najmoćnijih zemalja na svijetu nastao je kroz odgovore 21.000 ljudi. Na njemu su se našle i Hrvatska, Srbija i Slovenija. Od zemalja bivše Jugoslavije najbolje se plasirala Srbija koja se našla na 44. mjestu u odnosu na lanjsko 52.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Srbija je mala zemlja u jugoističnoj Europi. Suvremena Srbija oslikava kontradikciju moderne Europe – kulturno je bogata, ekonomski razvijena, ali je i dalje se vodi regionalnim suparništvom i etničkom tenzijom", opisuju u izvještaju.

EU i borba protiv kriminala

Hrvatska se našla podosta ispod Srbije - na 67. mjestu. Mali je to napredak u odnosu na prošlu godinu kada smo bili 75. O nama kažu kako smo nastali na križanju velikih povijesnih kretanja istoka i zapada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Politička previranja oblikovala su današnje granice koje se protežu uz Bosnu i Hercegovinu s jedne i Jadransko more s druge strane. Hrvatska je najmlađa članica Europske unije poznata po brodogradnji, ali i jakom turističkom sektoru koji je stedište njihove ekonomije. Obveze koje nameće EU natjerale su Hrvatsku da se fokusira na smanjenje javnog duga kao i na borbu protiv organiziranog kriminala", dodaje se.

Spominju i naših 1000 otoka, poznate tvrđave na obali, ali i Dubrovnik u kojem je, podsjećaju, snimana HBO-ova "Igra prijestolja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spominju i Nikolu Teslu, pasminu "dalmatinac" te kravatu.

Slovenija najbogatija slavenska zemlja

Susjedna Slovenija našla se na 73. mjestu. Za nju ističu da je obavila uspješnu tranziciju u kapitalitam te da su usluge poput turizma zauzimaju dvotrećinski udio u njihovoj ekonomiji. Ističu i industriju, građevinu te poljoprivredu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zemlja je 2012. upala u recesiju zbog europske financijske krize, ali brzo se oporavila i ponovno postala jedna od najbogatijih slavenskih zemalja", pišu u analizi.

'Amerika je najdominantnija sila'

Osim SAD-a koji je na prvom, Rusije koja je na drugom i Kine na trećem mjestu, među prvih 10 najmoćnijih zemlja našle su se i Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Japan, Izrael, Južna Koreja i Saudijska Arabija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

US News provoplasiranu Ameriku naziva "najdominantnijom svjetskom ekonomskom i vojnom silom". Za Rusiju pišu da je najveća po površini te da se ustalila na drugom mjestu dok za Kinu ističu da je dom najstarije civilizacoije na svijetu i zemlja s najviše stanovnika.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo