POREMEĆEN POLARNI VRTLOG /

Objavljena dugoročna prognoza: Evo kakva nas očekuje zima, poremećen je polarni vrtlog

Image
Foto: Shuterstock

Stratosfersko zagrijavanje, rijedak fenomen na južnoj hemisferi, posljednji je put zabilježeno tek nekoliko puta u proteklim desetljećima. No, iako se ovaj događaj događa daleko od nas, njegove posljedice mogu se osjetiti i na drugom kraju planeta

5.8.2024.
10:08
Shuterstock
VOYO logo

Stratosfersko zagrijavanje iznad Južnog pola uzrokovalo je poremećaj polarnog vrtloga, što bi moglo imati značajan utjecaj na vremenske prilike nadolazeće zime na sjevernoj hemisferi, prema najnovijim prognozama Severe Weather Europe (SWE).

Stratosfersko zagrijavanje, rijedak fenomen na južnoj hemisferi, posljednji je put zabilježeno tek nekoliko puta u proteklim desetljećima. No, iako se ovaj događaj događa daleko od nas, njegove posljedice mogu se osjetiti i na drugom kraju planeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokretačka snaga ovih promjena je polarni vrtlog, ogromni ciklon koji dominira atmosferskim uvjetima iznad polarnih područja. Kada je polarni vrtlog stabilan, hladni zrak ostaje zarobljen u arktičkom krugu, što donosi blaže uvjete u većini SAD-a i Europe. Međutim, kada dođe do poremećaja, hladni zrak može probiti prema južnijim područjima, što dovodi do naglih i nepredvidljivih promjena u vremenskim uvjetima.

Image
LJETO U PUNOM JEKU /

Kakvo nam vrijeme donosi početak kolovoza? Naš meteorolog otkrio što nas čeka idućih dana

Image
LJETO U PUNOM JEKU /

Kakvo nam vrijeme donosi početak kolovoza? Naš meteorolog otkrio što nas čeka idućih dana

Prema SWE-u, posljednje zagrijavanje zabilježeno je sredinom srpnja, a njegovi učinci već su vidljivi. Visoki tlakovi iznad Južnog pola potisnuli su hladni zrak prema Južnoj Americi i Atlantiku, dok je Antarktika prekrivena neuobičajeno toplim zrakom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove anomalije mogle bi se preliti i na sjevernu hemisferu, pogotovo u zimskom periodu 2024./2025. Dugoročne prognoze sugeriraju da bi visoki tlakovi iznad Europe mogli donijeti blaže temperature, dok bi SAD, posebno njegovi središnji i istočni dijelovi, mogli iskusiti hladniju zimu nego inače.

S obzirom na trenutačnu ljetnu situaciju na sjevernoj hemisferi, polarni vrtlog još nije aktivan, no očekuje se njegovo formiranje već početkom rujna, što bi moglo postaviti temelje za vremenske uvjete koji nas očekuju tijekom zime.

Iako je stratosfersko zagrijavanje rijedak fenomen na južnoj hemisferi, njegov utjecaj mogao bi se osjetiti i na sjevernoj strani planeta u nadolazećim mjesecima.

POGLEDAJTE VIDEO: Satelitske slike pokazuju tropsku oluju Debby kako se pretvara u uragan iznad Floride

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo