zaostajemo za 19 bodova / Objavljen novi indeks korupcije: Unutar EU-a Hrvatska spada u korumpirane države, od nas su gore samo još tri

Image
Foto: Shutterstock

'Korupcija nema ideološki predznak. Ona nije niti lijeva niti desna. Najodgovorniji je svaki pojedinac na poziciji političkog odlučivanja, i u vlasti i u oporbi'

25.1.2022.
10:30
Shutterstock
VOYO logo

Objavljeno je godišnje izvješće Transparency Internationala o indeksu percepcije korupcije. Europska unija se s prosječnim rezultatom od 66 bodova nalazi među boljim regijama svijeta.   

Ovim indeksom zemlje su rangirane bodovima od 0 do 100. 0 predstavlja jaku korupciju, dok je 100 znak iznimno male korupcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema ovogodišnjem izvješću najbolje su se plasirale Danska, Finska i Novi Zeland s 88 bodova. Među najkorumpiranije zemlje svijeta smjestio se Južni Sudan s 11 bodova, Sirija i Somalija s 13 bodova, Venezuela s 14 bodova te Jemen, Sjeverna Koreja i Afganistan sa 16 bodova.

Što je s Hrvatskom?

Hrvatska je na 63. mjestu s 47 bodova. Radi se o identičnom rezultatu kao prošle i pretprošle godine. 2017. i 2016. Hrvatska je imala 49 bodova, dok je 2015. bio 51. Od tada pozicija Hrvatske pada ili stagnira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
AFERA 'EKO MOSLAVINA' /

Zviždačica Cvrtila dobit će otkaz, novi direktor kaže da ju ne želi uhljebiti: 'On odbija svaku komunikaciju sa mnom'

Image
AFERA 'EKO MOSLAVINA' /

Zviždačica Cvrtila dobit će otkaz, novi direktor kaže da ju ne želi uhljebiti: 'On odbija svaku komunikaciju sa mnom'

Ako gledamo Europsku uniju, Hrvatska spada među korumpirane države. Od nas su gori jedno Bugari, Mađari i Rumunji. Prosjek EU-a je 66, što znači da Hrvatska zaostaje dobrih 19 godina za prosjekom.

Kakvi su nam susjedi?

Slovenija ima pad od 3 boda, a Srbija i Bosna i Hercegovina nisu imale promjene u odnosu na 2020. godinu. Slovenija ima 57 bodova, Hrvatska 47, Crna Gora 46, Sjeverna Makedonija 39, Srbija 38, a Bosna i Hercegovina 35 bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Korupcija nema ideološki predznak. Ona nije niti lijeva niti desna. Najodgovorniji je svaki pojedinac na poziciji političkog odlučivanja, i u vlasti i u oporbi. Oni na vlasti jer uništavaju integritet institucija, a u oporbi jer nisu spremni za stvarne promjene koje se u ovom društvu moraju dogoditi već danas. Sutra je prekasno.

Hrvatska je u ovom trenutku suočena s brojnim izazovima, od rješavanja problema pandemije do razornih posljedica potresa, a istovremeno zaostaje za 19 bodova od prosjeka Europske unije i čak 41 bod od najtransparentnije članice Danske. Stagniranje na ljestvici rezultat je nedovoljnog jačanja preventivnih tijela u borbi protiv korupcije te dugotrajnih sudskih procesa koji kompromitiraju stvarnu borbu protiv korupcije", komentirala je Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već jedno desetljeće globalni prosjek iznosi 43 od mogućih 100 bodova. 131 država nije postigla značajan napredak u borbi protiv korupcije u posljednjem desetljeću. Dvije trećine zemalja imaju ocjenu ispod 50, što ukazuje da imaju ozbiljne probleme s korupcijom, dok je 27 zemalja na najnižoj ocjeni ikada, stoji u izvješću.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo