IMAMO 4396 NOVOZARAŽENIH: / Preminule 64 osobe, na respiratoru 304 oboljela; Šef Stožera: 'Što se tiče Božića i Nove godine...'

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježeno je 4396 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 25006

11.12.2020.
7:10
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je 2802 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 304
  • Danas je potvrđeno da su umrle još 64 osobe
  • U svijetu je potvrđeno ukupno 69.262.556 zaraženih
  • Oporavilo se 48.019.269, a umrlo 1.576.186

PRATITE TIJEK DOGAĐNJA:

U Virovitičko-podravskoj županiji 52 nova slučaja

19.16 - Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata koronavirusom zaražene su još 52 osobe, izvijestio je u petak navečer županijski Stožer civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među novozaraženima najviše osoba je srednje životne dobi – 34, a starijih i mlađih je po osmero. Najveći broj novooboljelih dolazi iz područja Virovitice, njih 23.

U Općoj bolnici Virovitica na liječenju je 49 oboljelih, a u KBC-u Osijek hospitalizirano je pet osoba s područja Virovitičko-podravske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka epidemije je na području te županije zaraženo 2248 osoba, a 45 je umrlo.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska će možda otvoriti skijališta početkom 2021.

19.07 - Francuska vlada će dopustiti skijalištima da se otvore 7. siječnja ako će situacija s koronavirusom to tada dopustiti, otkrila su dva vladina izvora u petak nakon susreta premijera s predstavnicima skijališta.

Francuska je prošli mjesec počela ublažavati restriktivne mjere, no predsjednik Emmanuel Macron je rekao kako se zimovališta neće moći otvoriti do kraja godine kako bi se spriječilo daljnje širenje virusa državom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neka skijališta su tijekom prošle zimske sezone postala žarišta epidemije i ubrzala širenje koronavirusa diljem Europe.

Europske države se proteklih tjedana trude postići zajednički dogovor oko otvaranja skijališta, a Francuska, koja ima 250 skijaških centara, nasumično će na granici provjeravati Francuze kako bi spriječila da se zaraze u državama gdje su skijališta otvorena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švicarska je svojim skijalištima dopustila da ostanu otvorena za domaće turiste, za razliku od Italije, Francuske i Njemačke koje ih drže zatvorenima.

Zamjenik francuskog ministra za europske poslove Clement Beaune je u utorak kazao kako se EU nada da će postići dogovor sa Švicarskom na ravnopravnost pri otvaranju skijališta u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U Rusiji rekordan broj smrtnih slučajeva

17.48 - Rusija je u petak izvijestila o najvećem dnevnom broju umrlih od koronavirusa od početka pandemije, dan nakon što su službeni podaci pokazali da je listopad bio mjesec s najviše umrlih u zadnjih deset godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija, koja je u subotu u Moskvi počela cijepiti izložene skupine, nije ponovno uvela potpuno zatvaranje kao na proljeće, umjesto toga koristeći se ciljanim mjerama iako Kremlj upozorava da se područja poput St. Peterburga približavaju „crvenoj liniji“.

Dužnosnici su u petak izvijestili o rekordnih 613 smrtnih slučajeva u posljednja 24 sata, čime je službeni broj mrtvih od početka pandemije narastao na gotovo 46 tisuća. Neki kritičari propitkuju taj broj, upirući na značajno povećan broj „viška smrti“ tijekom pandemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U listopadu je bilo 50 tisuća više umrlih nego u istom mjesecu prošle godine – ukupno 205 tisuća, najviše od bilo kojeg mjeseca u posljednjih 10 godina prema podacima državne statističke agencije Rosstat.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zadarskoj županiji 120 novozaraženih, troje umrlih

16.46 - U Zadarskoj županiji testirano je 520 uzoraka, a 120 ih je pozitivno na koronavirus dok je u OB Zadar od posljedica covida ali i prijašnjih kroničnih bolesti umrla 69-godišnja žena te dvojica muškaraca u dobi od 54 i 65 godina, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Trenutačno su aktivna 1554 slučaja, pod nadzorom je 2554 stanovnika, a u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan ukupno su zaražena 22 pacijenta i 14 djelatnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srednjim školama na području Zadarske županije koronavirusom je zaraženo 36 učenika, a u samoizolaciji ih je 372, dok je u osnovnim školama kojima je osnivač županija pozitivno 18 učenika, a u samoizolaciji ih je 385. U srednjim školama zaraženo je 11 profesora, 21 je u samoizolaciji, a u osnovnim 23 nastavnika dok je 17 u samoizolaciji.

Među novooboljelima 66 ih je iz Zadra, po šestero iz Biograda i Poličnika, petero iz Benkovca, po četvero iz Obrovca, Preka i Sv. Filipa i Jakova, troje ih je zaraženo u Pagu, po dvoje u Bibinjama, Novigradu, Pakoštanima, Sukošanu i Tkonu te po jedna osoba u Kalima, Kolanu, Lišanima Ostrovičkim, Ninu, Polači, Posedarju, Salima, Stankovcima i Zemuniku Donjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Srbija i dalje s više od 6000 novozaraženih

16.44 - Broj novozaraženih koronavirusom u Srbiji već dulje od dva tjedna ne pada ispod 6000, a posljednji epidemiološki podaci u petak pokazuju i visok postotak hospitaliziranih i oboljelih koji trebaju intenzivnu njegu i respiratore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I epidemiološki presjek u petak ukazuje na novi porast broja pacijenta na bolničkom liječenju - 8667 u odnosu na jučerašnjih 8594, dok je na respiratorima već treći dan zaredom više od 300 pacijenata.

Svakog dana u bolnicama diljem Srbije više od 100 novozaraženih završi na covid odjelima zbog infekcije koronavirusom, a Beograd s više od tisuću novozaraženih na dnevnoj razini i dalje je najveće žarište koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krizni stožer održao je u petak sjednicu i razmatrao moguće nove mjere, ali se zasad ostalo samo na odluci da sadašnja ograničenja ostaju na snazi do 15. prosinca.

Posljednjih tjedana članovi stožera ustrajno ponavljaju apel o izbjegavanju okupljanja i odustajanju o prazničnih zabava i masovnijeg dočeka Nove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Novi 161 slučaj zaraze i dvije smrti u u Krapinsko-zagorskoj županiji

16.20 - Novi 161 slučaj zaraze koronavirusom i dvoje preminulih zabilježeno je u posljednja 24 sata u Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje se u bolnici Zabok zbog nedostatka mjesta za zaražene provodi reorganizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno je u toj županiji 1680 aktivnih slučajeva, dok su 1663 osobe u samoizolaciji, rekao je na konferenciji za novinare u Zaboku načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek, dodavši kako to pokazuje da oboljele osobe ne prijavljuju sve svoje kontakte.

Zabrinjavajuće je da su u devet domova za starije i nemoćne pozitivna 152 štićenika i 42 pozitivna zaposlenika, kazao je Ferek Jambrek, dodavši da je dosad umrlo 49 korisnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po podacima koje je iznio u zdravstvenim ustanovama u toj županiji trenutno je 110 pozitivnih zaposlenika i 65 u samoizolaciji.

U Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice je 26 pozitivnih pacijenata, a u bolnici u Stubičkim Toplicama 20, dok je u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana 25 pacijenata od kojih je 12 na respiratoru.


Europski regulator izmijenio uvjetno odobrenje remdesivira

16.15 - Europska agencija za lijekove u petak je unijela određene promjene za uvjetno odobrenje protuvirusnog lijeka remdesivira za liječenje oboljelih od covida-19 kako bi bilo jasno pod kojim se uvjetima lijek može davati.

Dvojbe oko učinkovitosti remdesivira pojavile su se nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija prošli mjesec upozorila da se taj lijek ne koristi za liječenje oboljelih od covida-19, neovisno o težini bolesti, samo nekoliko mjeseci nakon što su ga odobrili EU i SAD.

Novi uvjeti za odobrenje u Europi su da pacijent treba "visoki ili niski dotok kisika ili neki drugi oblik neinvazivne ventilacije na početku liječenja", objavila je EMA.

Lijek američke tvrtke Gilead Sciencesa koristi se u Europi za liječenje pacijenata u dobi od 12 i više godina, najmanje težine 40 kilograma koji imaju upalu pluća i potrebna im je pomoć pri disanju.


U Varaždinskoj županiji pad broja zaraženih

15:55 - Tri tjedna nakon uvođenja strožih epidemioloških mjera, u Varaždinskoj županiji zabilježen je pad sedmodnevne incidencije od preko 10 posto, a preliminarni rezultati brzih testova u varaždinskim tvrtkama pokazali su da je udio zaraženih 2,9 posto.

Načelnik Županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin na konferenciji za medije u petak rekao je kako je tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano 206 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je 589 uzoraka. Naglasio je da je vidljiv kontinuirani pad udjela pozitivnih u ukupnom broju testiranih, a u posljednja 24 sata iznosio je 35 posto.

U proteklih tjedan dana u Varaždinskoj županiji zabilježeno je 1.737 novih slučajeva zaraze, a sedmodnevna incidencija na 100.000 stanovnika iznosi 1.042. S obzirom na to da su prošla tri tjedna od uvođenja strožih epidemioloških mjera na području županije, a koje su potom uvedene i u cijeloj Hrvatskoj uz određene iznimke, Vugrin je istaknuo kako mogu sagledati rezultate tog pilot projekta.

Rekao je da je u prvih 11 dana od uvođenja mjera evidentiran kontinuirani rast svih pokazatelja, a devet dana potom bilježi se blagi pad. Dodao je da je najveća sedmodnevna incidencija zabilježena 1. prosinca, a iznosila je 1.169. "Na današnji dan ona iznosi 1.042. Dakle, evidentan je pad od preko 10 posto u proteklih devet dana", naglasio je Vugrin.


Švedska prvi put uvodi online nastavu za srednjoškolce

15:40 - Svi učenici od 14 do 16 godina u glavnom gradu Švedske Stockholmu prebacit će se na online nastavu do kraja ove godine kako bi pomogli zaustaviti teški drugi val pandemije koronavirusa. To je prvi put da Švedska, poznata kao jedna od rijetkih zapadnih zemalja koja izbjegava obvezne blokade i maske kao odgovor na pandemiju, preporučuje obrazovanje na daljinu za značajan broj srednjoškolaca.

"Moramo drastično smanjiti naše kontakte, pa sam nažalost prisiljena preporučiti da općine regije Stockholm prekinu nastavu na licu mjesta za studente u naprednom stupnju obrazovanja počevši od ponedjeljka," izjavila je šefica regionalne kontrole infekcija Maria Rotzen Ostlund.

Stockholm je švedska regija najteže pogođena respiratornom bolešću Covid-19, čineći više od trećine smrtnih slučajeva od virusa u Švedskoj. Daljnjih 7.370 novih slučajeva koronavirusa registrirano je u cijeloj zemlji u petak, pokazali su statistički podaci zdravstvene agencije, u odnosu na 7.935 novih infekcija zabilježenih u četvrtak.

Zabilježeno je dodatnih 160 smrtnih slučajeva, jedan od najvećih dnevnih brojeva od početka pandemije, a ukupni broj iznosio je 7.514. Stopa smrtnosti po glavi stanovnika u Švedskoj nekoliko je puta veća od one kod nordijskih susjeda, ali niža od nekoliko europskih zemalja koje su se odlučile za zaključavanje.


Šef bjelovarsko-bilogorskog stožera pozitivan na koronavirus

15:36 - Načelnik Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije Neven Alić pozitivan je na koronavirus, priopćili su u petak iz tog Stožera. Alić, ujedno i zamjenik župana, na kućnom je liječenju, osjeća se dobro, s lakšom do srednje teškom kliničkom slikom.

Koliko će biti u mogućnosti, svoje obaveze zamjenik župana i načelnik Stožera odrađivat će od kuće.


Njemačka će uvesti još strože mjere? Imaju rekordni dnevni porast preminulih

15:16 - Sve su glasniji apeli da Njemačka uđe u čvršću blokadu jer je državni centar za kontrolu bolesti izvijestio o rekordnim dnevnim porastima slučajeva i smrtnih slučajeva od koronavirusa. Institut Robert Koch rekao je da je 16 pokrajina u zemlji prijavilo 29.875 novih slučajeva Covid-19, čime je oboren prethodni dnevni rekord od 23.679 slučajeva prijavljenih dan ranije.

Broj smrtnih slučajeva od virusa povećao se za 598, na ukupno 20.970. Prethodni dnevni rekord smrtnih slučajeva bio je 590, postavljen u srijedu. "Očito trebaju biti dodatne mjere, a ja kao ministar zdravstva želim reći da su potrebne prije nego kasnije", rekao je Jens Spahn.

"Ne bismo si mogli oprostiti da je ovaj Božić prije svega postao festival virusa", dodao je. "I ako smo iskreni, virus ne vodi puno računa o tome jesmo li svi završili božićnu kupnju ili ne." Ograničenja provedena početkom studenog zatvorila su restorane, barove, objekte za razonodu i sport, ali škole i nebitne trgovine ostale su otvorene.


Mini lockdown u Švicarskoj

15:09 - Švicarska je naredila zatvaranje restorana, barova i trgovina od 19:00 sati u većem dijelu zemlje, priopćila je vlada u petak, dok se zemlja i dalje suočava s visokom razinom infekcija i smrtnih slučajeva Covid-19. Vlada je priopćila da će regijama koje su manje pogođene pandemijom i dalje biti dopušteno da mjesta budu otvorena do 23 sata, u mjerama koje na snagu stupaju u subotu.

Iznimka bi se odnosila na kantone koji su imali stopu razmnožavanja virusa ispod 1 i incidenciju infekcija ispod nacionalnog prosjeka tijekom najmanje tjedan dana. Mjere, donesene nakon razgovora između vlade i lokalnih vlasti, također utječu na događaje i kulturne aktivnosti koje su ograničene na skupine od pet ljudi.

"Razina zaraze koronavirusom i dalje je visoka i u nekim kantonima ponovno raste", rekla je vlada u priopćenju. “Bolnice su blizu svojih granica, a zdravstveno osoblje je pod pritiskom. Situacija je uznemirujuća".


Cijene nafte oslabile, ali na putu šestog tjednog dobitka zbog cjepiva

15:06 - Cijene nafte oslabile su u petak na međunarodnim tržištima, ali ostaju na putu tjednog dobitka šesti tjedan zaredom, zahvaljujući uvođenju novih programa cijepljenja protiv koronavirusa što je potaknulo nade da će se potražnja za gorivom na godinu oporaviti.


Velika Britanija skratila izolaciju na 10 dana

14:54 - Putnici koji stižu u Veliku Britaniju na koje se odnose mjere izolacije ili građani koji su kontakti neke testirane pozitivne osobe na covid-19, ne moraju se više u izolaciju 14 već deset dana, odlučile su zdravstvene vlasti. "Nakon razmatranja najnovijih podataka, sada smo uvjereni da možemo smanjiti broj dana izolacije s 14 na 10 dana", objavili su u zajedničkom priopćenju predstavnici zdravstvenih vlasti Engleske, Škotske, Walesa i Sjeverne Irske. S više od 63.000 umrlih, Velika Britanija je pandemijom najteže pogođena europska zemlja. Skraćivanje trajanja karantene će stupiti na snagu u ponedjeljak 14. prosinca u Engleskoj, Škotskoj i Sjevernoj Irskoj, a Walles je već počeo primjenjivati tu mjeru. "Izolacija, bilo da se radi o kontaktima ili putnicima iz inozemstva koji trebaju u karantenu, važna je zbog smanjenja širenja covida-19", piše u priopćenju koje poziva te osobe da ostanu doma tijekom tog skraćenog razdoblja. Britanska vlada je precizirala krajem studenoga da od 15. prosinca putnici koji stignu u Englesku zrakoplovom, trajektom i li vlakom mogu prekinuti izolaciju ako imaju negativan test na covid-19 najmanje pet dana nakon dolaska. Oni će prije puta morati rezervirati testiranje i ostati izolirani do testa, koji moraju sami platiti.


Kina savjetuje kabinskom osoblju da nosi pelene

14:33 - Kineska agencija za zračni promet savjetovala je kabinskom osoblju da nosi pelene i izbjegava odlazak na zahod kako bi smanjili rizik od zaraze covidom-19, prenosi u petak BBC. Nošenje pelena savjetuje se u novim uputama za avioprijevoznike. Regulator kaže da se to odnosi na charter letove u destinacije u kojima je rizik zaraze visok. Zrakoplovne kompanije diljem svijeta mijenjaju pravila kako bi privukle putnike da ponovno lete. Kineska agencija donijela je na 49 stranica nove upute za suzbijanje širenja pandemije koronavirusa. Dio o pelenama odnosi se na charter letove prema destinacijama koje imaju više od 500 oboljelih na milijun stanovnika. Stjuardesama i stjuardima se također savjetuje da nose maske, rukavice, kape, zaštitnu odjeću i zaštitu za obuću. Sve to, osim pelena, savjetuje se i pilotima, dodaje BBC.


Međimurska županija: 359

14:31 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda testirano je 359 osoba, od čega je evidentiran 181 pozitivni slučaj na koronavirus u Međimurskoj županiji. U protekla 24 sata oporavilo se 195 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1750. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 27.422 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitaliziran 141 pacijent pozitivan na covid-19, od toga je njih 18 hospitalizirano unutar 24 sata, dok su otpuštena 4 pacijenta. U tercijarnom respiratornom centru smješteno je 18 pacijenata, a njih 123 u Županijskoj bolnici Čakovec. Na respiratoru se nalazi 12 covid-pozitivnih pacijenata. U protekla 24 sata preminule su 4 osobe - muške osobe stare 83, 78 i 74 godina, i ženska osoba stara 89 godina, svi s brojnim dodatnim kroničnim bolestima. U zdravstvenom sustavu pozitivno je 14 liječnika, 44 medicinskih sestara i 2 bolničara. U samoizolaciji se nalaze 4 liječnika i 12 medicinskih sestara.


U Sloveniji najveći dio mjera ostaje na snazi

14:29 - Stroge restrikcije zbog epidemije Covida-19 u Sloveniji na nacionalnoj razini će ostati na snazi i idući tjedan, izjavio je u petak u Bruxellesu slovenski premijer Janez Janša, koji je isključio mogućnost njihova zaoštravanja i "zatvaranja" gospodarskih aktivnosti. Janša je u izjavi za novinare nakon samita u Bruxellesu kazao da, prema kriterijima koje je odredila vlada, na "semaforu" za eventualno popuštanje mjera još nema mogućnosti za ukidanje velike većine restrikcija, te da manevarski prostor za neko ublažavanje postoji samo za neke regije, koje su napredovale u smanjivanju broja novozaraženih i u kojima je manje hospitaliziranih. No ipak je izrazio suzdržanost vezano uz mogućnost regionalnih ublažavanja mjera, s obzirom na moguća negativna iznenađenja koja bi se mogla pokazati do kraja tjedna.

Slovenski premijer isključio je mogućnost zaustavljanja svih "neesencijalnih" gospodarskih aktivnosti iduća dva tjedna, kako je vladi predložio ministar zdravstva Tomaž Gantar, s obzirom na podatke da četvrtina novih dnevnih zaraza dolazi iz radnih sredina. "S velikom vjerojatnošću mogu najaviti da nećemo zatvarati industriju, kako su neki predlagali. No, pooštrit ćemo kontrolu u radnim sredinama, gdje je zaraza bilo najviše i gdje se pojavljuju negativni trendovi", kazao je Janša, dodavši da se nijedna europska država do sada nije odlučila na potpuno zatvaranja gospodarstva i da bi takav potez bio izrazito štetan.

Takva bi odluka, ističe, bila pogubna za slovensko gospodarstvo koje je izvozno usmjereno i dio je međunarodnih "nabavnih lanaca", pa bi neki dijelovi industrije, u slučaju da ne rade, mogli ostati bez poslova, jer ne mogu prekinuti ugovore ni na kraće vrijeme i moraju se držati rokova isporuke. Slovenska vlada trebala bi u subotu, nakon konzultacija s epidemiolozima i sastanka s predstavnicima gospodarstva koji u nekim sektorima traže ukidanje ili ublažavanje nekih restrikcija, donijeti odluku o mjerama u idućem razdoblju.


BiH ima manje od 1000 novozaraženih

13:13 - U Bosni i Hercegovini u petak je zabilježeno manje od tisuću novih slučajeva zaraze koronavirusom, 37 osoba oboljelih od COVID-a je umrlo, a pad oba ova pokazatelja razlog su za oprezni optimizam, smatraju epidemiolozi. Na temelju smanjenja broja zaraženih i umrlih epidemiolozi u zemlji smatraju da je širenje epidemije barem u nekim ranijim žarištima sada pod kontrolom. Od četvrtka su provedena testiranja nešto više od 3300 uzoraka, a zaraza je potvrđena kod 566 osoba iz Federacije BiH, u Republici Srpskoj je bilo 346 novozaraženih, a u disktriktu Brčko 28.

U proteklih dvadesetak dana u BiH je dnevno bilo između 1100 i 1300 novih slučajeva zaraze, a svakog je dana umiralo više od 40 zaraženih i ti su pokazatelji bili znatno povoljniji nego u susjednim zemljama. Vlasti su posebice optimistične u odnosu na situaciju u Sarajevu, a glavni županijski epidemilog Kemal Beganović u petak je kazao kako su opaženi trendovi ohrabrujući, jer je prije mjesec dana u Sarajevskoj županiji bilo 5873 aktivnih slučajeva, a sada ih je 2682. "Evidentno da je epidemija koronavirusa u Sarajevskoj županiji u opadanju i ide silaznom putanjom", kazao je Beganović. Ukupan broj slučajeva zaraze od izbijanja epidemije u ožujku u BiH sada je nešto veći od 99500, a smrtnih je slučajeva nešto više od 3100.


Splitsko-dalmatinska župnija: 346

13:03 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1136 obrađenih testova danas je 346 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 135, Hvara 4, Imotskog 7, Kaštela 26, Omiša 15, Sinja 31, Solina 23, Supetra 14, Trilja 3, Trogira 11, Vrlike 2, Dicma 3, Dugog Rata 12, Dugopolja 5, Hrvaca 5, Jelse 2, Klisa 4, Lovreća 3, Marine 1, Muća 2, Okruga 1, Otoka 6, Podbablja 4, Podstrane 4, Postira 6, Prgometa 2, Primorskog Doca 2, Pučišća 4, Runovića 1, Segeta 1, Sutivana 2, Šestanovca 2 i Ciste Provo 3 osobe. Od ukupnog broja novooboljelih osoba 118 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 3656 osoba se nalazi u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 200 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 14 osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminulo je pet osoba; tri ženske osobe starosti 82, 88 i 59 godina i dvije muške osobe starosti 84 i 73 godine. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju.


Brodsko-posavska županija: 198

13:02 - Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 198 novih pozitivnih osoba na koronavirus (potvrđenih PCR uređajem) te 3 vjerojatno pozitivne osobe (potvrđene antigenskim testiranjem). To je do sada najveći dnevni broj zaraženih osoba od početka epidemije na području Brodsko-posavske županije. Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 5.614.Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (39), grad Nova Gradiška (38), općina Rešetari ( 19), općina Staro Petrovo Selo (18), općina Nova Kapela (15), općina Cernik (11), općine Vrbje i Davor (po 8), općina Okučani (6), općina G. Bogićevci (5), općine V. Kopanica, Sibinj, Oriovac (po 4), općine Vrpolje i Garčin (3), općine Oprisavci i Bebrina (2), općine B. Stupnik, D. Andrijevci, Dragalić, Gundinci, Klakar, Podcrkavlje, Sikirevci, Sl.Šamac, Stara Gradiška (po 1).

U zadnja 24 sata preminula je jedna osoba u slavonskobrodskoj Općoj bolnici Dr. Josip Benčević (žena 1937. godište). Hospitalizirana je ukupno 80 osoba (1 osoba manje nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 50 osoba, a u novogradiškoj bolnici 30 osoba. 12 hospitaliziranih osoba je na respiratoru (1 osoba više nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 1765 osoba (22 osobe manje nego prethodni dan).


Zagrebačka županija: 349

13:01 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do petka, 11.12.2020. do 10:00 sati evidentirano je 12.471 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječena je 7878 osoba, a 42 osobe su preminule. Trenutno je aktivno 4551 slučaj. U odnosu na podatke od jučer oboljelo je 349 osoba (gradovi - 40 Samobor, 14 Sveta Nedelja, 43 Zaprešić, 10 Jastrebarsko, 52 Velika Gorica, 27 Ivanić-Grad, 48 Dugo Selo, 19 Vrbovec, 13 Sveti Ivan Zelina, općine – 16 Brdovec, 4 Bistra, 1 Luka, 1 Marija Gorica, 4 Pušća, 1 Dubravica, 1 Klinča Sela, 2 Pisarovina, 6 Kravarsko, 8 Kloštar Ivanić, 17 Križ, 2 Brckovljani, 1 Rugvica, 7 Dubrava, 1 Preseka, 1 Rakovec, 5 Gradec,1 Farkaševac, 4 Bedenica), a izliječeno je 157 osoba. Samoizolacija je propisana učenicima 28 razreda osnovnih škola. Od 30. studenoga do 24. prosinca 2020. godine, zbog trenutne epidemiološke situacije, u srednjim školama na području Zagrebačke županije nastava se održava online.


AstraZeneca će ispitati kombinaciju svog i ruskog cjepiva

12:13 - Britanska farmaceutska tvrtka AstraZeneca objavila je u petak da će ispitati kombinaciju svog i ruskog cjepiva Sputnik, koja bi po ruskim znanstvenicima mogla jako povećati učinkovitost AstraZenecina cjepiva. Rusi su prošli mjesec na Twitteru sugerirali da bi AstraZeneca trebala iskušati tu kombinaciju. "Sputnik V je sretan što jedan od svoja dva vektora može podijeliti s AstraZenecom kako bi se povećala učinkovitost njezina cjepiva. Kombinacija dva različita vektora iz dvaju cjepiva rezultirat će većom učinkovitošču nego samo jedan vektor", objavili su ruski stručnjaci 23. studenoga.

AstraZeneca je u petak priopćila da razmatra kako pristupiti kombinaciji i da će uskoro početi testiranja u suradnji s ruskim institutom Gamaleja koji je razvio Sputnik V. Studija objavljena ovoga tjedna pokazuje da je AstraZenecino cjepivo, razvijeno u suradnji sa sveučilištem Oxford, učinkovito 70.4 posto. Rusija je objavila da je učinkovitost Sputnika V 92 posto. "To pokazuje snagu Sputnika V i našu spremnost i želju za suradnju s drugim partnerima u borbi protiv covida-19", rekao je Kiril Dmitriev, čelnik ruskog fonda RDIF koji je financirao razvoj Sputnika V.


Slovenija potvrdila 1812 novozaraženih

12:10 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1813 novih zaraza koronavirusom, a umrlo je još 49 ljudi od posljedica Covida-19, objavila je u petak slovenska vlada, dok se u zemlji očekuje nastavak mjera potpunog zatvaranja i idući tjedan. Obavljeno je 6453 testova, od kojih je pozitivno na koronavirus bilo njih 28,09 posto, pa tako udio pozitivnih među testiranima i dalje ostaje visok, kao i broj novozaraženih. Zato će se restrikcije donesene krajem listopada, koje uključuju zaključavanje u općinske granice, policijski sat i zabrana okupljanja izvan obiteljskog kruga i druge mjere produžiti i za idući tjedan. Formalnu odluku o tome vlada će donijeti u subotu, na sastanku s epidemiolozima i predstavnicima javnog zdravstva, a sastat će se i s predstavnicima gospodarskih sektora koji traže djelomično "otvaranje" i protive se zaoštravanju mjera.

Popunjenost slovenskih bolnica covid bolesnicima i dalje je visoka, viša od mjerila koje je postavila vlada na "semaforu" za moguće ukidanje nekih mjera. Da bi se po tim kriterijima neke od mjera počele ukidati ili ublažavati propisano je da broj hospitaliziranih ne smije biti viši od 1200, a prosječni broj novih zaraza dnevno u jednom tjednu mora pasti na manje od 1350. Iz bolnica ne jučer otpušteno na oporavak 113 pacijenata, trenutno je hospitalizirano 1268 oboljelih od Covida-19, deset više nego u četvrtak. Broj težih slučajeva na intenzivnim odjelima povećao se je s jučerašnjih 189 na 196, objavilo je ministarstvo zdravstva.

U zadnja 24 sata umrlo je još 49 pacijenata zaraženih Covidom-19 pa se je ukupan broj preminulih od početka epidemije povećao na skoro dvije tisuće i trenutno iznosi - 1998. Infektologinja Bojana Beović koja vodi stručni tim vlade za Covid-19 otklonila je neke kritike na račun vlade glede primjerenosti protuepidemijskih mjera i njihove učinkovitosti u suzbijanju epidemije i upozorila da poboljšanja sada teške situacije jako ovise o disciplini i primjeni svih mjera. Mjere i njihova učinkovitost njihova djelovanja nisu ovisni samo od stručnjaka u vladinom timu ili od vlade nego od mnogih čimbenika, istaknula je Beović u razgovoru za novi broj ljubljanskog tjednika "Mladina".


Šibensko-kninska županija: 113

12:08 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 113 osoba je oboljelo od covid-19 infekcije. Trenutno je 1065 aktivnih slučajeva oboljenja koronavirusa. Preminula je muška osoba starije životne dobi oboljela od COVID-19 infekcije, koja se liječila u šibenskoj bolnici. U šibenskoj bolnici trenutno se liječi 51 osoba, od kojih je pet osoba na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječe 24 osobe. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji. U posljednja 24 sata uzorkovano je 250 uzoraka za testiranje na koronavirus.


Osječko-baranjska županija: 252

12:06 - U protekla 24 sata na području Osječko-baranjske županije na koronavirus je testirano ukupno 665 uzoraka od kojih je 252 bilo pozitivno. Najviše novopozitivnih osoba ima na području grada Osijeka s prigradskim naseljima (103), a slijede područja gradova/općina Đakovo (25), Našice (18), Valpovo (14), Čepin (9), Belišće, Đurđenovac i Popovac (po 7), Beli Manastir, Bizovac i Koška (po 6), Bilje, Kneževi Vinogradi i Semeljci (po 4), Antunovac, Darda, Donji Miholjac, Marijanci, Petrijevci i Viljevo (po 3), Donja Motičina, Gorjani, Jagodnjak i Vladislavci (po 2) te Ernestinovo, Feričanci, Magadenovac, Petlovac, Satnica Đakovačka i Strizivojna (po 1).

Na bolničkom liječenju nalazi se ukupno 257 osoba i to 197 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 53 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 60 pacijenta s tim oboljenjem. Kako ističe ravnatelj KBC-a dr. sc. Željko Zubčić, trenutna popunjenost raspoloživog kapaciteta Bolnice za pacijente s covid oboljenjem je 84 posto, a Respiracijskog centra 87 posto, no moguće je daljnje povećanje tih kapaciteta. U zadnja 24 sata u KBC-u Osijek i Općoj županijskoj bolnici Našice preminulo je osam osoba, od kojih je najstarija rođena 1936., a najmlađa 1982. godine. Uz covid-19 imali su i druga oboljenja.


Grad Zagreb: 652

11:51 - U gradu Zagrebu u protekla 24 sata zabilježena su 652 nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u petak Stožer civilne zaštite Grada Zagreba. "U protekla 24 sata u gradu Zagrebu zabilježene su ukupno 652 covid-pozitivne osobe", rekla je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar Sandra Šikić na konferenciji za novinare zagrebačkog gradskog Stožera civiline zaštite. U tome razdoblju u Zavodu je testirana 1.381 osoba. Što se tiče uzroka zaraze, i dalje su vodeći uzrok kontakti s prethodno oboljelim osobama, odnosno negativna epidemiološka anamneza. "Dakle, virus nam se i dalje horizontalno širi", upozorila je Šikić. Dodala je da su, isto tako, zabilježeni slučajevi povezani s izloženošću na radnom mjestu, ali i u zdravstvenim ustanovama.

U domovima za starije pozitivnih je 27 korisnika te petero djelatnika, a što se tiče škola, na koronavirus je pozitivno 38 učenika i troje nastavnika osnovnih škola, te 31 učenik srednje škole. Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jelić iznio je podatak da je od 7. do 10. prosinca kroz covid-ambulante u domovima zdravlja prošlo ukupno 3.836 korisnika, samoizolacija je određena u 48 slučajeva, a broj upućenih na testiranje je 1.725. Na drive-in punktovima uzeto je 1.889 uzoraka. Upozorio je kako zdravstveni sustav izrazito otežano funkcionira "i na primarnoj i na sekundarnoj na tercijarnoj razini". "Dakle, 401 zdravstveni djelatnik je van stroja, ili u samoizolaciji ili covid-pozitivan, 34 bolesnika u zdravstvenom sustavu u našim ustanovama su također pozitivni, iako u karanteni u Tomislavovom domu imamo 26 osoba. Epidemiološka situacija, kao što je svima jasno, nije dobra i potrebno je učiniti i na osobnoj i na kolektivnoj razini sve da osiguramo normalno funkcioniranje, koliko je to moguće u ovakvim uvjetima", poručio je Jelić.


Karlovačka županija: 265

11:50 - U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata je ukupno 265 novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. PCR testiranje: 142 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 - s područja grada Karlovca je 68 osoba, Duga Resa 19, Ozalj 4, Slunj 1 , Barilović 2, Bosiljevo 2, Draganić 1, Generalski Stol 3, Josipdol 2, Kamanje 2, Krnjak 2, Lasinja 1, Netretić 2, Plaški 3, Rakovica 2, Vojnić 2. Brzi test za detekciju antigena: 123 osoba je pozitivno- iz Karlovca 45 osoba, Duga Resa 21, Ogulin 24, Ozalj 5, Slunj 9 , Barilović 4, Generalski Stol 1, Josipdol 1, Netretić 1, Rakovica 8,Vojnić 2, Žakanje 2. U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo 4741 osoba.

OB Karlovac: Hospitalizirano je 58 COVID pozitivnih pacijenata, 3 osobe su otpuštene sa bolničkog liječenja, 1 osoba je preminula. U OB Karlovac je ukupno 13 osoba na respiratoru, od toga 9 COVID pozitivnih osoba. Od početka pandemije u bolnici je preminulo ukupno 77 osoba. U samoizolaciji se nalazi 7 liječnika, 24 medicinskih sestara/tehničara, 7 ostalih zdravstvenih djelatnika te 20 nezdravstvenih djelatnika. Od početka pandemije iz bolnice Karlovac je otpušteno 214 osoba.

OB Ogulin: na COVID odjelu je hospitalizirano 42 osoba, 5 osoba je otpušteno sa bolničkog liječenja, 3 osobe su preminule. Od početka djelovanja COVID odjela ukupno je otpušteno sa bolničkog liječenja 95 pacijenata, a 31 osoba je preminula od početka rada odjela. U samoizolaciji se nalazi 2 liječnika, 13 medicinskih sestara/tehničara, 3 ostalih zdravstvenih djelatnika te 7 nezdravstvenih djelatnika.

Specijalna bolnica Duga Resa: hospitalizirano je 49 COVID pozitivnih pacijenata. U posljednja 24 sata preminule su 4 COVID pozitivne osobe. U samoizolaciji se nalaze 4 liječnika, 27 medicinskih sestara/tehničara, 3 ostalih zdravstvenih djelatnika te 15 nezdravstvenih djelatnika. Stanje u školama: U osnovnim školama pozitivnih je 61 učenika, od ukupno 8209. U samoizolaciji je 36 razrednih odjela, od ukupno njih 518. U srednjim školama je pozitivno 74 učenika, od ukupno njih 3793. U samoizolaciji je 33 razrednih odjela, od ukupno njih 216.


Ličko-senjska županija: 64

11:49 - S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 64 su novooboljele osobe od COVID-19, 128 osoba je izliječeno te su dvije osobe preminule. 36 oboljelih osoba je s područja Gospića, 10 oboljelih osoba je s područja Senja, 4 s područja Otočca, 3 s područja Plitvičkih Jezera, 5 s područja Perušića, 2 s područja Donjeg Lapca , 4 s područja Lovinca te po jedna oboljela osoba s područja Novalje, Vrhovina, Udbine i Brinja. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. U OB Gospić preminula je jedna osoba (92 godine) s područja Senja i jedna osoba (87 godina) s područja Brinja.


Stožer održao konferenciju za novinare

11:05- Iza 11 sati počela je konferencija za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite koji je objavio najnovije informacije o koronavirusu. U posljednja 24 sata zabilježeno je 4396 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 25006.

"Prije tjedan dana bilo je 3955 novooboljelih od preko 10.000 testiranja, a tjedan dana prije 4080 novooboljelih. Brojke su i dalje visoke, različite po županijama, i dalje je prva Varaždinska. Trenutna 14-dnevna stopa je 1183. Ovakva visoka incidencija nas stavlja na 26., višu ima samo Luksemburg. Na 16. mjestu smo po mortalitetu", rekao je Capak.

"Spomenuo bih da smo od zadnje presice krenuli s brzim testovima u Varaždinskoj županiji. Trenutno se testiraju djelatnici koncerna Calcedonije", dodao je Capak i rekao da je 10 bilo pozitivno.

Preporuke za blagdane

"Što se tiče Božića i Nove godine mi smo poslali poruke. To je tema o kojoj se vode razgovori, planiramo ih i s predstavnicima Katoličke Crkve. Možemo reći da za blagdansko vrijeme ljudi imaju i potrebe za vidjeti ljude i kada promislite da o tome razmišlja velika većina ljudi, onda je jasno kad bi se svi ti ljudi iz različitih domaćinstava našli da bismo imali veliki broj kontakata koji bi značio veliki epidemiološki rizik. Izaći ćemo s posebnim porukama. Poruka koju sad želimo poslati će se u osnovi odnositi na to da se svi suzdrže kontakata i druženja izvan svojih kućanstava. Najiskrenija želja je ne ići u posjete i poželjeti svima koji su nam dragi sve najbolje ili telefonom ili video porukom. Najbolji način za pokazati koliko nam je nekom stalo je ne pozivati tijekom epidemije", rekao je Božinović.

"I do sada smo imali i rođendane itd., no ovo je situacija kada se tradicionalno iz više kućanstava nađu, provedu skupa i to je po svemu što smo naučili o virusu za njega idealno razdoblje kako se može brzo proširiti", dodao je te rekao da će poruke ići u sprječavanje da Božić postane izvor zaraze. Milijun i 500 kućanstava je u Hrvatskoj, naglasio je.

"Blagdani su sami po sebi dosta stresni i izazivaju osjećaj samoće i druge poremećaje u smislu nedostatka kontakata s bližnjima. Tako da se zna u psihijatriji da je tada povećan broj suicida i sl. Sad je stresna situacija iz dodatnih razloga", rekla je Katalinić Janković vezano za psihološku situaciju uoči blagdana u pandemiji.

"Znate da smo komunicirali da ćemo raditi na planovima popuštanja ili pojačavanja mjera, no priklonili smo se varijanti gdje dnevno razmatramo situaciju i donosimo odluke. Jako je teško predvidjeti situaciju. Nemamo izračun, formulu kako uključiti hladnoću, zatvaranje u zatvorenim prostorima. Teško je to ukalkulirati, nemamo iskustva s tim, možemo jedino pratiti zemlje kod kojih se to događalo ranije. Mnoge zemlje su odustale od otvaranja skijališta jer se brojke ne smanjuju", dodao je Capak.

Cjepivo i alergije

"Ja sam alergičar i cijepila sam se protiv svega dosad. Svaki proizvođač upozorava s obzirom na sastojke tko se ne bi trebao cijepiti. Ljudi koji će se cijepiti moraju reći svojim liječnicima na što su alergični. Naravno, netko će 500 puta jesti kikiriki i 501 put će biti alergičan. To je rijetko. Netko tko je alergičan na prašinu, vjerojatno će se moći cijepiti", rekla je Markotić.

Božinović je ponovno prokomentirao nove mjere za trgovine i trgovačke centre. "Što se tiče, važna je poruka kardinala da se svi vjernici drže epidemioloških mjera, o svemu drugom mi ćemo razgovarati", rekao je Božinović na pitanje o kritici kardinala mjere o 25 ljudi u crkvama.

Cijepljenje

"Više od 50 posto zaposlenih i korisnika domova se žele cijepiti, a slično je i u zdravstvenim ustanovama, više od 50 posto je zainteresirano za cijepljenje. Cijepit će se ne cijeli zdravstveni sustav, nego oni koji dolaze u kontakt s pacijentima, posebno onima koji dolaze u kontakt s oboljelima od covida", rekao je Capak. Što se tiče skladištenja, kaže da mi s tim nemamo problema, imamo tri institucije u koje možemo smjestiti cjepivo, imunološki zavod, Rebro i Ruđer.

Postavljeno je pitanje o pribrajanju brzih antigenskih testova. U Međimurju tvrde da ih oni uzimaju u obzir. "Postoji svrha korištenja antigenskih testova. Ovo što se koristi u dijagnostičke svrhe, svaki negaitvan se mora potvrditi PCRom i svaki pozitivni PCR se broji. Kada radimo screenning, opet se izvještava posebno o tome u sklopu projekta...", rekao je Capak.

Podaci o kaznama za maske i okupljanja

"Mogu reći da u zadnja 24 sata je osim svih drugih nadzora obavljeno 2 nadzora javnih okupljanja, nisu utvrđene nepravilnosti. Kazne za nenošenje maske, izdano je upozorenje za 9 osoba, a policija je odredila novčanu kaznu u 3 slučaja, u Primorsko-goranskoj i dva u Ličko-senjskoj PU", rekao je Božinović.

"Obveza je svih trgovina, lanaca, nije samo poanta u broju ljudi nego da se drži razmak. I to je mjera koja nije proizvod nečije volje da bi se sankcioniralo negdo da se zaštiti te ljude", rekao je Božinović na pitanje o trgovinama u kojima se ne održava propisani razmak.

Zabrana odlaska iz prebivališta?

"Točno je da mjere istječu 21.12., točno je da se promišlja o učinku mjera na broj zaraženih, u ovom trenutku možemo govoriti da će sljedeće odluke biti bitno determinirane epidemiološkom situacijom. Ne bih najavljivao nove mjere, sigurno je da će se ovaj režim u osnovi produžiti, ako bude pojedinačnih korekcija pravovremeno ćemo komunicirati", rekao je Božinović. "Vjerujemo da će mjere polučiti, ne znamo kakvi će biti trendovim u deset dana. Čuvamo se da nešto ne postane tema prije nego što postane. O svemu se promišlja, pratimo situaciju i u drugim zemljama. Kada govorite o psihološkim akspektima, mislimo da je bolje da nismo kao neke države najavljivali da će doći do popuštanja tijekom blagdana ili da će se otvarati skijališta, pa da se nakon tjedan dana ta odluka promijeni i uslijedi još strože zatvaranje. Teško je predviđati a pogotovo bi bilo s psihološke točke gledišta ne baš produktivno davati neku vrstu nade a onda na situacija demantira i moramo odustati. Kao što je teško predviđati dobar razvoj, nije lako predvidjeti ni loš, pa vrijedi isto", rekao je Božinović.

"ECDC ne donosi zakone. Ako pratite situacije, vidite da su Slovaci pregledali 2/3 svoje nacije, i nigdje se to nije vidjelo, jer su pronašli 38 tisuća, i u drugim zemljama se tako radi. Mi pažljivo pratimo brojke i jedne i druge", rekao je Capak na pitanje o brzim antigenskim testovima i ECDC-u.


Zadarska županija: 120

10:58 - Na području Zadarske županije 120 je novozaraženih osoba koronavirusom. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 520 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom je 2554 stanovnika. U Općoj bolnici Zadar od posljedica infekcije koronavirusom i ranijih kroničnih bolesti preminula su tri pacijenta, žena u dobi od 69 godina te dva muškarca u dobi od 54 i 65 godina, javlja lokalni stožer. Na svim covid odjelima u zadarskoj općoj bolnici hospitalizirana su 73 bolesnika od kojih je 10 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju su 22 pacijenta. U Psihijatrijskoj bolnici Ugljan ukupno su zaražena 22 pacijenta i 14 djelatnika. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su šest kršenja mjere samoizolacije.


U Hrvatskoj je 4396 novozaraženih

10:53 - U posljednja 24 sata zabilježeno je 4396 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 25006. Među njima je 2802 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 304 pacijenata. Preminule su 64 osobe. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 168388 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 2484 preminulo, ukupno se oporavilo 140 898 osoba od toga 4177 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 62 370 osoba. Do danas je ukupno testirano 861 401 osoba, od toga 11687 u posljednja 24 sata.


Neslužbeno: U Hrvatskoj je gotovo 4400 novozaraženih

10:29 - Kako neslužbeno doznaje N1, u Hrvatskoj je danas gotovo 4400 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Testirano je oko 11.600 ljudi.


Varaždinska policija utvrdila četiri slučaja kršenja samoizolacije

10:18 - Terenskim provjerama, varaždinska je policija u protekla 24 sata utvrdila četiri slučaja kršenja propisanih mjera samoizolacije, priopćili su u petak iz Policijske uprave varaždinske. Kod jedne je osobe utvrđeno kršenje mjera koje je odredio epidemiolog, dok je u ostalim slučajevima riječ o kršenju mjera kod vozača osobnog vozila u prometu, osobe koja je pristupila u zgradu varaždinskog Suda te osobe koja je ušla u zgradu Upravnih poslova varaždinske policije. O svemu utvrđenom policijski službenici obavijestili su Državni inspektorat te će neodgovorni građani biti novčano kažnjeni, navodi se u priopćenju.


Koprivničko-križevačka županija: 181

10:04 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđen 181 novi slučaj bolesti COVID-19. Na području županije trenutno je aktivno 1044 slučajeva bolesti COVID-19, ozdravilo je 116 osoba, a na bolničkom liječenju nalaze se 93 osobe. U OB Koprivnica preminulo je pet osoba s pozitivitetom na koronavirus (1940.g., dvije osobe 1945.g. i dvije osobe 1947.g.) koje su u kliničkoj anamnezi imale i druge dijagnoze. Od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije bolest COVID-19 je potvrđena u 4131 slučajeva, a ukupno je testirano 13609 osoba.


Dubrovačko-neretvanska županija: 92

9:55 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 92 nova slučaja zaraze koronavirusom (od toga 48 slučajeva utvrđeno brzim antigenskim testom). Radi se o 35 osoba iz Dubrovnika, 15 iz Metkovića, sedam iz Župe dubrovačke, po šest iz Opuzena, Ploča i Vele Luke, pet iz Blata, četiri iz Kule Norinske, tri iz Konavala (od čega dvoje korisnika Doma za starije Konavle), po jednoj iz Korčule, Slivnog, Stona i Zažablja te jednoj osobi koja nema prebivalište na području naše županije. Ukupno je zaraženo 48 osoba muškog spola i 44 osobe ženskog spola, a za 53 osobe je utvrđena epidemiološka veza. Izliječeno je 68 osoba. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 70 osoba pozitivnih na koronavirus. Devet pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb, pet pacijenta je na invanzivnoj ventilaciji, dva pacijenta su na neinvanzivnoj ventilaciji, a dva pacijenta su na kisiku. U posljednja 24 sata obrađeno je 397 uzoraka, a od početka pandemije analiziran je ukupno 28.591 uzorak. U samoizolaciji je 2349 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije.


Bjelovarsko-bilogorska županija: 164

9:42 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđena su 164 nova slučaja zaraze koronavirusom. Najviše novozaraženih, njih 88, s područja je grada Bjelovara, 18 novooboljelih osoba s područja je grada Daruvara, 12 novozaraženih osoba s područja je općine Rovišće, po 7 novozaraženih osoba s područja je općina Sirač i Nova Rača, po 4 novooboljele osobe s područja su grada Garešnice te općina Đulovac i Šandrovac, po 3 nova slučaja zaraze koronavirusom zabilježena su na područjima gradova Grubišno Polje i Čazma te općine Ivanska, po 2 novozaražene osobe s područja su općina Veliki Grđevac i Končanica, a po jedan novi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je na područjima općina Severin, Velika Trnovitica, Hercegovac, Veliko Trojstvo, Berek, Kapela i Velika Pisanica.


Primorsko-goranska županija: 403

9:24 - Na 1145 obrađenih testova u Primorsko-goranskoj županiji u zadnja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod još 403 osobe. U istom periodu ozdravile su 253 osobe, pa je broj aktivnih slučajeva u ovom trenutku 3398. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a broj hospitaliziranih pacijenata je u odnosu na jučer manji za tri osobe te se na bolničkom liječenju nalaze 134 pacijenta, a od toga je na respiratoru njih 18. Tijekom jučerašnjeg dana umrla je jedna osoba, javili su iz županijskog Stožera.


Istarska županija: 93

9:13 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 506 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 93 novozaraženih osoba s područja županije. Za 76 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 5 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Zagreb (4), Italija (1). U epidemiološkoj obradi nalazi se 12 osoba. Izliječeno je 83 osoba. Trenutno je 710 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 1609 osoba. Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba (1955. godište) s pridruženim značajnim kroničnim bolestima.


Viši razredi osnovne škole mogli bi prijeći na online nastavu

9:06 - Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak za emisiju Hrvatskog radija "U mreži Prvog" rekao je da bi viši razredi osnovnih škola mogli krenuti s nastavom na daljinu, ako se epidemiološka situacija ne popravi. Od sljedećeg tjedna gotovo sve srednje škole u zemlji kreću s nastavnom na daljinu. "To je i logičan korak. Škole nisu žarišta, ali postotak zaraženosti kod učenika se povećava. Ako se situacija ne popravi, to je sasvim realna opcija", kazao je. Na upit je li bilo otpora u srednjim školama zbog prelaska na online nastavu, Paljak kaže: "Nije bilo ni više ni manje otpora nego što bi to bilo uobičajeno u izvanrednoj situaciji. Razlika u odnosu na prvi 'lockdown' je očita. Pripremljenost je bila puno bolja. Mi nemamo informacija o nekim većim problemima na terenu", rekao je, javlja HRT.

U Gradu Zagrebu u srednjim školama provedeno je antigensko testiranje prije odluke o prelasku na online nastavu. Iva Milardović Štimac, pomoćnica pročelnika Ureda za obrazovanje Grada Zagreba, kaže da su ovu odluku donijeli kako bi u predblagdansko vrijeme smanjili pritisak na javni prijevoz i smanjili mobilnost srednjoškolaca. Reakcije ravnatelja i građana, kaže, bile su pozitivne. "Imali smo svega nekoliko mailova gdje su nas roditelji s nostalgijom molili da razmotrimo o ostavljanju modela A. Škole su se još u proljeće dobro opremile. Bili su svjesni već u kolovozu i rujnu da je potrebno nabaviti tehničku opremu za organizaciju nastave na daljinu. Ravnatelji su bili zahvalni što smo im dali pet dana za pripremu", kazala je Milardović Štimac.

Predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec smatra da je odluka o prelasku na nastavu na daljinu dobra iako vjeruje da se u nekim školama nastava mogla do kraja polugodišta odvijati u školama. "Smatram da smo jako dobro iskoristili prvo polugodište. To prošle godine nismo imali zbog štrajka. Pripremamo se od prvog nastavnog dana, što će biti i kako ćemo se snaći. Imali smo dovoljno vremena da nabavimo opremu, osnažimo učenike i nastavnike za online nastavu. Za razliku od proljeća većina škola ima namjeru organizirati nastavu u realnom vremenu što će olakšati rad i dati osjećaj normale, da nemaju osjećaj da su za računalom cijeli dan", kazala je Hitrec.


Zatvorenica kaznionice u Požegi umrla od covida

9:01 - Zatvorenica kaznionice u Požegi preminula je u četvrtak od posljedica zaraze koronavirusom, objavilo je Ministarstvo pravosuđa i uprave na svojoj internetskoj stranici. Dodaju da je zatvorenica preminula u Kliničkom bolničkom centru u Osijeku gdje se je nalazila na liječenju.

Više pročitajte OVDJE.


Sisačko-moslavačka županija: 332

8:51 - U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan su 332 novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o sedamdeset i sedam osoba s područja grada Kutine, šezdeset osoba s područja grada Petrinje, pedeset i osam osoba s područja grada Siska, trideset i sedam osoba s područja grada Popovače, trideset i sedam osoba s područja grada Novske, osamnaest osoba s područja općine Lipovljani, sedamnaest osoba s područja grada Gline, osam osoba s područja općine Velika Ludina, četiri osobe s područja općine Lekenik, četiri osobe s područja grada Hrvatska Kostajnica, tri osobe s područja općine Topusko, dvije osobi s područja općine Jasenovac, dvije osobe s područja općine Dvor, dvije osobe s područja općine Gvozd, jednoj osobi s područja općine Hrvatska Dubica, jednoj osobi s područja općine Sunja, te jednoj osobi s područja općine Martinska Ves.


Požeško-slavonska županija: 65

7:59 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 579 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 529 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 50 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 1463 osobe, a ukupno je testirano 19568 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 187 uzoraka, od kojih je 65 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.


Cjepiva s RNK tehnologijom treba više proučiti prije davanja onkološkim bolesnicima

7:47 - Cjepiva protiv bolesti covid-19 koja su temeljena na novoj tehnologiji prenošenja informacija o RNK virusa možda treba dodatno ispitati prije nego postane jasno jesu li sigurna za onkološke bolesnike sa solidnim tumorima, ocijenili su stručnjaci za liječenje oboljelih od karcinoma.


Ellen DeGeneres pozitivna na covid-19

7:46 - Američka voditeljica i zabavljačica Ellen DeGeneres objavila je u četvrtak da je test pokazao da je pozitivna na koronavirus te da se osjeća dobro. DeGeneres (62) napisala je da slijedi američke zdravstvene preporuke i da je obavijestila sve svoje kontakte. “Vidjet ćemo se opet nakon blagdana. Budite zdravi i sigurni.” DeGeneres iz studija vodi uživo “The Ellen DeGeneres Show” s gostima koji dolaze osobno ili virtualno. U srijedu je njezin gost u studiju bio Leslie Odom Jr. Objavljeno je da se show neće emitirati do siječnja. Dijagnozom koronavirusa završava kontroverzna godina za DeGeneres, koja je optužena za loše međuljudske odnose u showu, rasizam i zlostavljanje.


Prve doze cjepiva stižu uskoro u Kanadu

7:00 - Prvih 30.000 doza cjepiva COVID-19 tvrtke Pfizer's Inc uskoro treba stići u Kanadu, što će omogućiti vlastima da započnu kampanju za suzbijanje drugog vala, rekli su u četvrtak dužnosnici. Kanada je u srijedu postala tek treća zemlja na svijetu, nakon Velike Britanije i Bahreina, koja je odobrila cjepivo koje su zajednički razvile kompanije Pfizer i BioNTech. "Svim Kanađanima, ako osjećate olakšanje i nadu, niste sami. Ovo su dobre vijesti koje su nam svima trebale", rekao je premijer Justin Trudeau. "Ali zapamtite, ovo je samo prvi korak u onome što će biti masovni projekt tijekom duge zime." Pošiljke će biti poslane na 14 specijalnih distribucijskih mjesta širom druge najveće države na svijetu po površini. General-bojnik Dany Fortin, koji je zadužen za logistiku, rekao je da bi prve doze trebale stići na mjesta u ponedjeljak. Kanada je do sada zabilježila 435.330 slučajeva COVID-19, uključujući 12.983 smrtna slučaja.


Objavljena odluka o novim mjerama za prodavaonice i trgovačke centre

7:00 - Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske u četvrtak je objavio odluku u kojoj je precizirao pravila o broju kupaca i posjetitelja u prodavaonicama i trgovačkim centrima, a koja na snagu stupa u subotu s ciljem sprječavanja širenja zaraze koronavirusom.

Prema novim pravilima u prodavaonicama koje imaju do 10 četvornih metara neto površine istodobno može biti jedan kupac, dok prodavaonice od 11 do sto kvadrata za svakog kupca moraju osigurati najmanje deset metara četvornih.

Prodavaonice do 200 kvadrata za svakog kupca moraju osigurati 12 metara četvornih, one do 2000 kvadrata moraju osigurati 16 metara četvornih, a one veće od 2000 metara četvornih neto površine moraju osigurati 20 metara četvornih za svakog kupca.

Za trgovačke centre određeno je da za svakog kupca moraju imati najmanje 16 metara. Prodavaonice i trgovački centri obvezni su na ulazu jasno istaknuti obavijest o najvećem dopuštenom broju kupaca i strogo se pridržavati tih ograničenja.

Dužni su također tijekom očekivanog dolaska većeg broja kupaca, primjerice dok traju sniženja, poduzeti dodatne mjere kako bi se izbjeglo prekoračenje dopuštenog broja. Uz to, obvezni su primjenjivati pojačane mjere higijene i redovitog čišćenja i provjetravanja te osigurati dovoljno punktova za dezinfekciju ruku.

Za prodavaonice s više od 2000 metara četvornih neto površine i trgovačke centre uvode i dodatne nužne epidemiološke mjere, poput obustave organiziranog prijevoza za kupce i uvođenja redara koji će sprječavati ulazak prekomjernog broja ljudi.

Trgovački centri morat će onemogućiti sjedenje na zajedničkim dijelovima. Provedbu odluke koja ostaje na snazi do 10. siječnja iduće godine nadzirat će pripadnici Ravnateljstva civilne zaštite, Državnog inspektorata, policije i civilne zaštite.


Cjepivo ne uzrokuje neplodnost žena

Jučer - Hrvatski znanstvenik Igor Štagljar jučer je na Facebooku opovrgao kao "fake news" tvrdnju da cjepivo protiv Covida-19 Pfizera i BioNTecha "uzrokuje neplodnost kod žena".

"Od danas pa do daljnjeg ću povremeno postirati osvrte na brojne neistine (laži) tj. 'fake news' koje u javnost plasiraju svakojaki 'znanstvenici' i bivši rukovodeći ljudi farmaceutskih kompanija. Pisati ću na hrvatskom kako bih prije svega pomogao ljudima u Hrvatskoj i regiji da izgrade njihovo vlastito mišljenje o novim cjepivima protiv COVIDa-19, ali na temelju utemeljenih znanstvenih činjenica – mišljenja sam da je to jako važno u ovo doba pademije jer gore navedeni 'znanstvenici' i bivši rukovodeći ljudi raznih farmaceutskih kompanija unose veliku nesigurnost među ionako zbunjene i uplašene građane koji nemaju dovoljno znanja iz područja biomedicine. Zbog toga se građani osjećaju zbunjeno jer zapravo ne znaju kome zapravo trebaju vjerovati: znatno većoj grupi znanstvenika koji su pobornici cjepiva, ili možda takvim kritičarima cijepljenja kojih je malo, ali koji žele učiniti sve što je u njihovoj moći da poljuljaju povjerenje gradjana u napore biomedicine da zaustave ovu pandemiju.

Jedan od njih je i 72-godišnji gospodin Michael Yeadon, umirovljeni Englez i bivši podpredsjednik farmaceutskog giganta Pfizer. Dotični gospodin Yeadon je radio za Pfizer 6 godina i onda bio otpušten zbog razloga koji nikad nisu isplivali u javnost. No, ono što je najvažnije za nas da dotični gospodin Yeadon kategorički tvrdi da je pandemija COVIDa-19 već odavno gotova u Ujedinjenom Kraljevstvu i da novo stvoreno Pfizer/BioNTech mRNA cjepivo protiv COVID-19, koje je pokazalo fenomenalnu 95% učinkovitost, “uzrokuje neplodnost kod žena”.

Njegove tvrdnje su bazirane na hipotezi da je protein šiljka novog SARS-CoV-2 koronavirusa (eng. Spike ili S protein) jako sličan proteinu pod nazivom Syncytin-1, a koji se nalazi u ljudskoj placenti. Upravo zbog toga gospodin Yeadon tvrdi da ce protutijela, koje je stvorio naš organizam nakon unosa cjepiva protiv COVID-19, osim virusnog S proteina takodjer prepoznati i Syncytin-1 u placenti te će na taj način uzrokovati neplodnost u žena, zato što taj protein Syncytin-1 igra važnu ulogu u zdravoj funkciji placente.

Radi se o potpunoj 'fake news'.

Zašto?

Iz jednostavnog razloga jer bi po toj logici SVE žene koje su se oporavile od COVID-19 infekcija bile neplodne, a one to, hvala Bogu, nisu. A takodjer je i eksperimentalno dokazano da protutijela protiv S proteina ovog novog koronavirusa ne prepoznaju Syncytin-1 niti se na njega vežu.

Naravno, sada se pitate zašto taj gospodin Michael Yeadon, bivši podpredsjednik farmaceutskog giganta Pfizer, širi takve gnjusne neistine? To je jako dobro pitanje na koje mi je teško odgovoriti, no poznato je da brojni bivši rukovodeći kadrovi farmaceutskih kompanija koji su bili izbačeni iz istih nastoje naškoditi njihovim bivšim komapnijama iz razno raznih razloga: možda nisu bili sretni sa otpremninom koju su im ponudili, možda nisu htjeli biti penzionirani, a možda je u pitanju sasvim nešto drugo pa se stoga sada osvećuju šireci takve nebuloze.

U bilo kojem slučaju, gospodin Michael Yeadon ne govori istinu te Vas stoga molim da ne nasjedate na takve neistinite tvrdnje. I na kraju, još samo da napomenem da je YouTube video dotičnog gospodina ubrzo uklonjen sa svih društvenih platformi samo nekoliko dana nakon što je bio objavljen.

Morate biti svjesni da će protivnici cjepljenja i teorija zavjere sada, nakon što je biomedicina u rekordnom roku od 9 mjeseci razvila već 5 učinkovita i sigurna cjepiva učiniti AMA BAŠ SVE da poljujaju povjerenje javnosti u dotična cjepiva te će stoga upotrebljavati svekojake laži", napisao je.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo