stigao cijeli državni vrh /

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, predsjednica Grabar-Kitarović: 'Vukovaru je nužno osigurati budućnost!'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Ulicama Vukovara u Koloni sjećanja kojom je obilježenja 26. obljetnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu, prošlo je oko 64.000 domoljuba iz svih krajeva Hrvatske, potvrdile su gradske vlasti

18.11.2017.
11:04
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske Opće županijske bolnice, na koju je tijekom tromjesečne opsade Vukovara 1991. svakodnevno padalo po nekoliko stotina topničkih projektila, u Vukovaru je u subotu počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 26. obljetnice stradanja tog grada u velikosrpskoj agresiji tijekom Domovinskog rata.

Misu zadušnicu na groblju će predvodit požeški biskup, mons. Antun Škvorčević.Nakon prigodnog programa "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta" koje je i geslo ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., sudionici obilježavanja uputit će se u Koloni sjećanja hodnjom od bolnice do 5,5 km udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Ondje će državna i brojna druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko vukovarske bolnice i u njenom dvorištu okupio se velik broj građana pristiglih iz svih dijelova Hrvatske i iz inozemstva, a skupu je  nazočani i hrvatski državni vrh - predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, članovi Vlade i brojni saborski zastupnici, predstavnici diplomatskog zbora i Katoličke crkve.

Kolonu sjećanja predvodit će branitelji Vukovara zajedno sa članovima obitelji poginulih, ubijenih i nestalih vukovarskih branitelja koji su se prethodno okupili na Gradskom stadionu te odatle u koloni došli do bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VIŠE O TEMI: 

>>Cijela Hrvatska se sjeća žrtve Vukovara i Škabrnje: 'Mrzili nismo, niti ćemo mrziti ikada, a oprostit ćemo uvijek, ali i nikada nećemo zaboraviti'

>>Žrtva Vukovara: najkrvavija bitka Domovinskog rata u kojoj je grad sravnjen sa zemljom

Image

Ispred vukovarske bolnice krenulo okupljanje sudionika koji će sudjelovati u Koloni sjećanja

Image

Ispred vukovarske bolnice krenulo okupljanje sudionika koji će sudjelovati u Koloni sjećanja

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine obilježava se u spomen na 18. studenoga 1991. kada je nakon gotovo tromjesečne obrane od žestokih napada srpskih paravojnih postrojba i bivše Jugoslavenske vojske slomljena obrana grada Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7.000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.Prema podacima Opće bolnice Vukovar do sloma obrane grada poginulo su 1624 osobe, a ranjeno više od 2500.

Predsjednica se obratila okupljenima

Vukovaru je nužno osigurati budućnost, istaknula je u izjavi novinarima u dvorištu vukovarske bolnice predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, koja je danas u Vukovaru nazočna obilježavanju 26. obljetnice stradanja grada tijekom velikosrpske agresije u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtve Vukovara 1991.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što smo dužni izraziti pijetet, dužni smo prije svega osigurati budućnost Vukovarcima, da Vukovar ostane ovdje i da ljudi ostanu u Vukovaru, kazala je Grabar Kitarović uoči početka prigodnog komemorativnog programa ispred vukovarske bolnice.

Na opasku novinara kako je u Vukovar došla obučena u vukovarske žute Borovske čizme, takozvane "zenge" koje su 1991. nosili hrvatski branitelji Vukovara, kazala je da time želi poručiti kako su Vukovaru potrebna radna mjesta za bolju budućnost.

Komentirajući odnose Hrvatske sa Srbijom, kazala je kako je razgovor potreban u cilju rješavanja otvorenih pitanja između dvije države, posebice pitanja nestalih osoba koje je, istaknula je, potrebno riješiti što prije.

Vezano za izgradnju međudržavnih odnosa Hrvatske i Srbije napomenula je kako su već učinjeni neki koraci,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već su učinjeni neki koraci, i već sam nekoliko puta kazala kako će puno vode proteći Dunavom prije nego Hrvatska i Srbija mogu govoriti da su prijateljske države, ali to ne znači da ne možemo razgovarati", dodala je.

Hrvatska predsjednica Grabar Kitarović naglasila je kako je razgovor sa Srbijom nužan i potreban u cilju rješavanja otvorenih međudržavnih pitanja, posebice pitanja nestalih osoba koje je potrebno riješiti što prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo