PREDIZBORNA KAMPANJA / Obersnel: 'Došlo je vrijeme da bitke za Rijeku i ovaj kraj vodim u Saboru i Vladi'

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Bez preferencijalnih glasova Markov trg može riječkom gradonačelniku ostati nedosanjani san

2.7.2020.
10:40
Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

''Ja sam u posljednjoj godini svoga gradonačelničkog mandata i ostajem gradonačelnik do kraja, prisutan uz moje sugrađane, a u Saboru namjeravam, ako budem izabran, zastupati slobodu i otvorenost, politike, programe i projekte koji su Rijeku i ovaj kraj učinili najpropulzivnijom hrvatskom sredinom u svakom smislu – gospodarskom, kulturnom, socijalnom'', poručuje Vojko Obersnel.

Image
USUSRET IZBORIMA /

Obersnel prvi put izlazi na parlamentarne izbore: 'Pristao sam pomoći SDP-u'

Image
USUSRET IZBORIMA /

Obersnel prvi put izlazi na parlamentarne izbore: 'Pristao sam pomoći SDP-u'

''Poruke koje nam šalju ljudi poput Škore, Miletića, Hasanbegovića, Petrova i sličnih, pa i velik broj HDZ-ovaca koji se došaptavaju s tom krajnjom desnicom – opasne su i predstavljaju ne samo uvredu, nego i prijetnju upućenu građanima drugačijeg, otvorenog, modernog svjetonazora'', kazao je Obersnel u razgovoru za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obersnel, koji se nalazi na 13. mjestu RESTART-ove liste 17, jedan je od rijetkih političara koji inzistira da je ideologija itekako bitna: ''Nije svejedno na koji način ćete razvijati gospodarstvo. Svi tvrdimo da imamo prosperitet u cilju, ali koraci do cilja nam nisu isti. Razlikuje nas upravo ideologija, ili ako hoćete – svjetonazor. Primjerice, liberalni kapitalizam i socijaldemokracija ideološki nisu isto. Zato nije svejedno hoćemo li na putu razvoja gospodarstva i poduzetništva zanemariti i dotući javne usluge, primjerice, besplatne zdravstvene zaštite ili svima dostupnog kvalitetnog obrazovanja. Hoćemo li prestati ulagati u socijalni program i drastično ga smanjiti kako bi favorizirali financiranje razvoja poduzetništva. Hoćemo li posve komercijalizirati kulturu ili ne. Sve su to ideološke teme''.

''Nije svejedno hoćemo li zagovarati isključivo zakone tržišta i kapitala i dati im potpunu slobodu, ili ćemo osigurati utjecaj države u regulaciju, primjerice, zaštite radničkih prava, propisivanja obaveza poslodavcima i slično. U tom kontekstu, ideologija i te kako čini razliku. Nije ideologija vezana samo uz ustaše i partizane, kako se to namjerno pogrešno potura u javnosti, iako ni te teme nisu zanemarive u Europi koja je izrasla na temeljima antifašizma. A pogotovo je ideologija bitna ako govorimo o razumijevanju šireg uređenja društva u kojem živimo. Nije svejedno viri li vam netko u postelju, kako to vole činiti spolno znatiželjni konzervativci poput Zekanovića ili Željke Markić i njima sličnih, ili vas se pušta da u postelji budete s kim želite sve dok se radi o punoljetnim osobama, ženite se s kim hoćete ili pak ni ne ženite ako ne želite. Nije svejedno hoće li se pobačaj zabraniti pa izvoditi u garažama i podrumima, ili će ostati legalan i dostupan za sve žene koje se na njega odluče jer dovoljno im je već teška i sama ta odluka koju donose'', objasnio je Obersnel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje sigurnih 10 mandata s ove liste, a osvrnuo se i na Radničku frontu: ''Oni nisu ponudili ništa osim parola. A mislim da su birači u 8. izbornoj jedinici puno skloniji odgovornim i realnim obećanjima, konkretnim politikama i mislim da prepoznaju ispraznost poruka Katarine Peović, liderice Radničke fronte''.

''Općenito, na gradsku politiku koju provodim u Rijeci, birači mogu gledati kao na moju osobnu iskaznicu kojom se legitimiram kada tražim njihovo povjerenje za odlazak u Sabor. Sve što je bilo moguće na lokalnoj razini činiti za Rijeku, ja sam činio. Postoje međutim stvari koje nadilaze lokalne nadležnosti i kao što sam rekao, te se bitke za Rijeku i za ovaj kraj trebaju voditi u Saboru i Vladi. Došlo je to vrijeme'', zaključio je Obersnel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo