pitali smo vas u anketi /

Obavezni vojni rok? Za jedne dobra odgojna metoda mladih, a drugi se prisjetili Juge: 'On ne bi išao na stražu jer mu prijatelj ima momačku'

Image
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

U komentarima je bilo i mišljenja da bi neka vrsta obuke trebala postajati na razini škola gdje bi se učile osnove civilne zaštite, rukovanja oružjem i davanja prve pomoći

2.3.2022.
14:48
Duško Jaramaz/Pixsell
VOYO logo

U današnjoj raspravi o stanju u Ukrajini, pojedinci su iznijeli stav da bi se trebao vratiti obvezni vojni rok.

Darko Klasić u ime kluba HSLS-a i Reformista predložio je Vladi da "razmotri osiguravanje dodatnih snaga novaka koji je suspendiran 2007. i pod hitno pokrene izmjene Zakon o obrani i Zakona o službi Oružanih snaga u kojim se definira zakonski okvir upravljanja oružanim snagama". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom mu se usprotivio Krešo Beljak iz Kluba zastupnika HSS-a i RF-a: "Slušam kolegu liberala koji poziva na obavezni vojni rok. Nisu mi tu jasne - kao što su svi bili stručnjaci za koronu, tako su sad za geopolitiku" te je zazvao za smirivanje situacije jer spominjanje vojnog roka stvara dojam "zveckanja oružjem". 

Prije tri dana pitali smo vas što vi mislite o uvođenju obaveznog vojnog roka. U anketi, u kojoj je sudjelovalo svojim komentarima više od 2300 ljudi, mišljenja su bila podijeljena, od toga da bi to bila dobra odgojna metoda i odvraćanje mladih od mobitela i ekrana, do toga da bi neku vrstu vojne obuke trebalo uvesti u škole. S druge strane su pacifisti koji bi ukinuli sve vojske svijet, pa tako i našu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
premijer iznosi izvješće o Ukrajini /

VIDEO U Saboru razvili ukrajinsku zastavu, a Plenković o Ukrajini rekao: 'To je rat Davida i Golijata'

Image
premijer iznosi izvješće o Ukrajini /

VIDEO U Saboru razvili ukrajinsku zastavu, a Plenković o Ukrajini rekao: 'To je rat Davida i Golijata'

Ovo su samo neki od stavova u anketi u kojoj smo pitali jeste li za ukidanje obveznog vojnog roka: 

"Onakav kakav je bio - NE! da svaki vikend nose torbe rublja doma na pranje i da se doma kupaju i odmore od ničega", smatra jedna gospođa.

"DA OBAVEZNO vratiti vojni rok i to na najmanje 10 mjeseci. Sad zamislite (ovo govorim roditeljima) da vam dijete ode na služenje vojnog roka 10 mjeseci. Ustajanje u 5 ujutro, sređivanje kreveta, sobe, osobna higijena, u 6 doručak, tjelovježba od 6.30 do 7.30, pauza do postrojavanja u 8. Poslije postrojavanja obuka i nastava, marenda od 10 do 10.30 pa opet nastava do ručka, pa ručak od 12 do 13, pa opet odmor, pa popodnevna tjelovježba i nastava i obuka do večere koja je oko 18-19 sati i onda pauza do postrojavanja za spavanje.

E, pa sad pitam roditelje, je li to bolje za njihovu djecu ili da vise po cijele dane na mobitelima, tabletima, zatvoreni u sobama ili po cjelodnevnim kavanama gdje sjede s prijateljima i ne prozobore ni jednu riječ jer bulje cijelo vrijeme u ekrane mobitela?", pitao je jedan gospodin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Neki kao dobru ideju vide obuku u školama.  

"Obrana i zaštita da se uvede kao školski predmet, a onaj, tko želi profesionalno da se bavi kao zanatom i zaštitom, može. Samo da rata nikad više ne bude na ovoj planeti. Vojska, policija (milicija) da čuva red i mir, ali stvarno i da za to dobiva plaću", komentirala je jedna gospođa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično misle i drugi: 

"Ja apsolutno podržavam obavezni vojni rok, ali mi ne možemo financirati taj projekt. mi smo ekonomski iscrpljena država. Možemo nešto drugo, a to je u srednje škole uvesti obvezni predmet u stilu onoga što smo mi stariji imali (zvalo se to "obrana i zaštita"), a program bi bija sastavljen od pružanja prve medicinske pomoći, zaštite od požara i osnova civilne zaštite do upoznavanja i rukovanja s oružjem. Tako bi se mladi ljudi s malim sredstvima obučili za izvanredne situacije, kao i za djelovanje u neposrednoj ratnoj opasnosti i. Obuku bi vršili razvojačeni časnici po mogućnosti nekog prosvjetno-pedagoškog usmjerenja". Ovaj komentar zaradio je čak 88 lajkova podrške. 

Image

Ima i potpunih pacifista koji se zalažu za demilitarizaciju svih zemalja, ali su svjesni realnosti pa su ipak za vojni rok: 

"Sada ću lupiti nešto za svaku osudu i sveopće zgražanje pučanstva, za ukidanje sam vojske na planeti. Naravno da se to neće dogoditi jer, eto, ratovati se mora. Pa kad se mora, onda DA."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da trebali bi se mladići naučiti što je to autoritet i red, a i vojna obuka nije viška. Nitko ih poslije ne može natjerati u niti jedan rat, jer se mogu pozvati na priziv savjesti", još je jedan od komentara. 

Image

"Da, ali ne zato što moraju biti spremni za rat, to nitko ne želi. Nego zato da ova današnja razmažena djeca budu spremna za život van roditeljskog doma i zaštite. I muška i ženska, bez razlike. Malo stege ih neće ubiti, a kad se vrate, više će cijeniti život i razumjeti kako svijet funkcionira bez privilegija života kod roditelja i kad ti prestanu vrijediti 'dječja prava' s kojima ih futraju od rd rođenja", smatra jedna gospođa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno da NE! radije raditi na modernizaciji i uvježbanosti profesionalne vojske. Ulagati maksimum napora u školovanje zapovjednika kadrova, što se tiče osamnaestogodišnjaka, uvesti kratke kursove iz pucanja pješačkim naoružanjem i drugim. Obavezni vojni rok u smislu obuke u JNA održavao je na životu nepotrebni mastodont koji je bivšu državu uvelike koštao, a cijela obuka bi stala u mjesec dana, ostalo vrijeme provedeno na radnim akcijama i sličnijom gubljenju vremena", još je jedan od komentara. 

Image

"Vojnik iz Dubrave tražio je premještaj sa Sljemena u Maksimirsku 63 kako bi bio bliže doma. Drugi, pak, s Plesa u Lučko zato što je iz Zagorja. Tata trećeg plakao je zato što mu sina tjeraju da kosi travu u Kerestincu. Četvrti ne bi nosio oružje nego bi gurao kolica u Krapinskim Toplicama. Peti ne bi išao na stražu ovaj vikend zato što mu prijatelj ima momačku. Šesti bi spojio Božić i Novu godinu kako bi ostao doma. Sedmi bi nazvao novinare zašto što mora čistiti krug... Primjera k'o u priči. ne sjećam se vojnika, a da za njega nije intervenirao neki general, velečasni ili lokalni političar kako bi ostvario neku svoju zamisao. Novac nije u pitanu, u pitanju je nezainteresiranost mladih pa stoga dolazi do gore navedenih slučajeva. Spreman na kritike", stoji u jednom komentaru. 

Image

Želite li se pridružiti anketi i dati svoje mišljenje, posjetite OVU stranicu.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo