Burno u RTL Direktu / Ostojić: 'Sve što je Bačić rekao je neistina!'; Bačić: 'Niste pročitali izmjene zakona!'

Hoćemo li svi morati instalirati aplikaciju za praćenje koronavirusa?

28.7.2020.
22:15
VOYO logo

Sve se više i na sve više razina propituje i legalitet i legitimitet pojedinih epidemioloških mjera, rasprava je osobito živnula nakon što je nekidan glavni hrvatski epdiemiolog Krunoslav Capak odobrio bjelovarskom gradonačelniku Dariu Hrebaku da ne mora ići u samoizolaciju premda je bio u kontaktu sa zaraženom osobom, kako bi Hrebak mogao doći u Sabor na izglasavanje nove Vlade koja, podsjetimo, u Saboru ima najtanju moguću većinu i svaka ruka i svaki glas su izuzetno bitni.

O legitimitetu i legalitetu Stožera u RTL Direktu govorili su predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić i bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporna je postala i aplikacija "Stop COVID-19", odnosno najava ministra zdravstva Vilija Beroša da bi najesen ona mogla postati obavezna.

Bačić je, kaže, aplikaciju instalirao, Ostojić nije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uopće nije bitno hoćemo li mi instalirati aplikaciju jer oni koji su pročitali kako ona radi znaju da je prije svega bitno jesu li je instalirali oni koji su pozitivni. Onda ima koristi. Treba to uzeti s rezervom, druge zemlje već odustaju od aplikacije", rekao je Ostojić.

Aplikacija je u ovom trenutku dobrovoljna, ali...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Držim da bi njena obvezatna instalacija trebala proći kroz Sabor kao što su prošla i  brojna druga ograničenja naših prava i sloboda u funkciji zaštite zdravlja drugih. Može se utvrditi zakonom. Ustav je jasno to propisao, to se može izglasati običnom većinom", kazao je Bačić.

Ostojić je oštro kritizirao rad Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto lagati javnost, mi jesmo u izvanrednom stanju. Potrebne odluke ne treba prepuštati paratijelu, Stožeru koji odlučuje o svim stvarima. Odluke u ovom trenutku donosti tijelo koje nije sposobno imenovati svoje članove. Beroš, Markotić, nisu članovi Stožera, oni se lažno predstavljaju. Činjenica je da se aplikacija uvodi kao dobrovoljna, a prije smo imali pokušaj vladajućih da se obavezno uvede praćenje mobitela, nemojmo reći da smo to zaboravili. To je situacija koja se događala za vrijeme korona krize. Ja samo želim reći da pitanje izvanrednog stanja mi imamo, tako se Stožer ponaša i u tim izvanrednim okolnostima, koje su predviđene našim Ustavom, ponavljam, nema potrebe uljepšavati stvarnost", rekao je Ostojić.

Bačić se s time nije složio. "Promašena je teza da se radi o paraustavnom tijelu, to nije točno. Sukladno Zakonu o sustavu civilne zaštite i sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti jasno je data nadležnost Stožeru da u suglasnosti i suradnji s ministrom zdravstva i HZJZ-om i pod nadzorom Vlade propisuje mjere kojima se ograničavaju prava i slobode hrvatskih građana u cilju njihove zaštite od epidemije. Nema govora da se radi o paraustavnom tijelu. Mi smo to proglasili posebnim okolnostima. Od tada pa do danas, ta dva zakona, koji su oslonjeni na članak 16. Ustava, donose se mjere koje su pod nadzorom Vlade, a donose se u cilju zaštite zdravlja naših sugrađana i mi ćemo s takvim mjerama nastaviti, one su se pokazale iznimno učinkovitima", rekao je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prošao sam neke krize i znam da sam tada bio imenovan, ne kao ministar unutarnjih poslova, nego kao šef Stožera za izvanrednu situaciju", rekao je Ostoji, na što mu se Bačić ubacio: "Upravo u vrijeme kad je gospodin Ostojić bio potpredsjednik Vlade, Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti prošao je test ustavnosti i kada je pitanje suspenzija ljudskih prava i sloboda koja se odnosi na samoizolaciju, izolaciju i na karantenu".

"Gospodin Bačić stalno navodi na mlin. Prvo, niti smo 'mi', nego je ministar zdravstva proglasio epidemiju i to prije nego je osnovan Stožer i tako je to počelo. Zakon o zaštiti pučanstva bio je sasvim dovoljan. Problem nastaje kada se počinje miješati Vlada u smislu, da umjesto da to prepusti ministru zdravstva i da se s epidemijom bore stvarno stručnjaci, ona formira paratijelo, Stožer koji rukovodi epidemiološkom situacijom. To znači, može vam uletjeti ovdje inspektor civilne zaštite, to je nova represivna sila koja je izmišljena, uđe i kaže 'vi gospodine Šprajc, izvolite 14 dana u kućnu izolaciju'. Što ćete vi na to odgovoriti? Ništa, ne možete ništa napraviti. Vama mora biti, sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva, izdano rješenje", odgovorio je Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije točno, to ne piše u Zakonu. Odluku donosi epidemiolog, HZJZ ili vaš obiteljski liječnik", replicirao je Bačić, na što mu je Ostojić rekao: "Apsolutno nije istina, nemojte da sad moram vaditi Zakon. Nitko vas ne može zatvoriti. Kao što kriminalac mora dobiti rješenje o pritvoru...".

"Na temelju Zakona o kaznenom postupku", ubacio se Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"14 dana da vas netko zatvori u kuću, morate za to dobiti papir. Na to se imate pravo žaliti, to je vaše ustavno pravo, vaše zakonsko pravo. Ne odgađa izvršenje, ali se imate pravo žaliti", nastavio je Ostojić.  

"Razlika je između pritvora, koji se donosi na temelju Zakona o kaznenom postupku, donosi ga sudac i samoizolacije. Ona se temelji na Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti gdje epidemiolog, HZJZ ili obiteljski liječnik donose odluku o izolaciji. I to je odluka, idete u evidenciju koja je dostupan policiji i koja prati poštuje li se odluka. Ukoliko se krši, osoba je prijavljena sanitarnom inspektoru i tada on, ukoliko se mjera krši, donosi rješenje na koje se imate pravo žaliti. To je procedura koja je predviđena zakonom, ona uopće nije sporna. Ne vidim po čemu je to paraustavno tijelo. Ono izlazi iz zakona", kazao je pak Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No Ostojić nije bio zadovoljan odgovorom: "Sve što je gospodin Bačić rekao je neistina. Članak 70. vam kaže, da se naređuje rješenjem. I ne govori nitko o medicinskom liječniku, postoji točno osoba...".

"Niste pročitali izmjene zakona", dobacio mu je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, ne, ne, itekako sam pročitao", odgovorio je Ostojić.

Očito je da će cijela situacija oko koronavirusa potrajati duže nego što je i zakonodavac Sabor to očekivao. Dokle to može trajati u pravnom smislu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sadašnje stanje apsolutno je u skladu s Ustavom i zakonom. Ustavni sud nije daleko od Vlade i Sabora, pretpostavljam da se i tamo čuju ovakva mišljenja i pretostavljam da bi Ustavni sud dosad reagirao, upozorio Vladu. A ovo će stanje potrajati dok Vlada na prijedlog ministra zdravstva ne utvrdi prestanak epidemije", rekao je Bačić.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo