OBVEZATNE UPUTE BROJ VI / O glasovanju osoba na službi u oružanim snagama RH, članova posada pomorskih i riječnih brodova pod hrvatskom zastavom i osoba lišenih slobode

Birači na službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske, članovi posada pomorskih i riječnih brodova pod hrvatskom zastavom i birači lišeni slobode glasovat će na izborima 4. prosinca 2011. za zastupnike u Hrvatski sabor na posebnim biračkim mjestima određenim sukladno odredbama Zakona.

2.11.2011.
12:19
VOYO logo

Na temelju članka 56. točka 3. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor ("Narodne novine", broj 120/11 – pročišćeni tekst, dalje: Zakon) Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske propisuje:

Birači na službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske, članovi posada pomorskih i riječnih brodova pod hrvatskom zastavom i birači lišeni slobode glasovat će na izborima 4. prosinca 2011. za zastupnike u Hrvatski sabor na posebnim biračkim mjestima određenim sukladno odredbama Zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Birači na službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske glasuju na biračkim mjestima koja će odrediti ministar obrane Republike Hrvatske.

Birači koji se kao članovi posada pomorskih i riječnih brodova pod hrvatskom zastavom na dan izbora zateknu izvan granica Republike Hrvatske glasuju na biračkim mjestima koja će odrediti ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Birači koji su lišeni slobode glasuju na biračkim mjestima koja će odrediti ministar pravosuna Republike Hrvatske.

2. Biračke odbore na posebnim biračkim mjestima na kojima će glasovati birači na službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske, članovi posada pomorskih i riječnih brodova koji se na dan izbora zateknu izvan granica Republike Hrvatske i birači koji su lišeni slobode imenuju izborna povjerenstva izbornih jedinica na prijedlog općinskih odnosno gradskih izbornih povjerenstva i to:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-biračke odbore za birače u Oružanim snagama Republike Hrvatske imenovat će izborna povjerenstva izbornih jedinica na čijem se području nalaze biračka mjesta,

-biračke odbore za birače članove posada brodova imenovat će izborna povjerenstva izbornih jedinica na čijem se području nalazi sjedište trgovačkog društva koje je vlasnik brodova (brodar) na kojima se nalaze biračka mjesta,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-biračke odbore za birače – osobe lišene slobode imenovat će izborna povjerenstva izbornih jedinica na čijem se području nalaze kaznionice odnosno zatvori odgojni zavodi u kojima se nalaze osobe lišene slobode.

3. U skladu s člankom 69. stavkom 2. Zakona, birački odbor čine predsjednik i četiri člana te njihovi zamjenici. Po dva člana i zamjenika određuje većinska politička stranka, a po dva člana i zamjenika oporbene političke stranke ili koalicije u skladu s stranačkim sastavom Hrvatskoga sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Političke stranke dužne su odrediti članove biračkih odbora za biračka mjesta na kojima će glasovati birači na službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske, članovi posada pomorskih i riječnih brodova pod hrvatskom zastavom i osobe lišene slobode i dostaviti njihova imena nadležnim izbornim povjerenstvima najkasnije osam dana prije dana održavanja izbora. Ako političke stranke ne odrede članove odnosno ne dostave njihova imena nadležnim izbornim povjerenstvima, izborna će povjerenstva samostalno odrediti članove biračkih odbora.

4. Zapovjedništva postrojbi Oružanih snaga Republike Hrvatske, trgovačka društva – vlasnici brodova, uprave kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda dužni su ŽURNO dostaviti podatke o biračima koji će se na dan izbora zateći na službi u Oružanih snagama Republike Hrvatske, o biračima članovima posada pomorskih i riječnih brodova pod hrvatskom zastavom izvan njezinih granica te o biračima lišenima slobode nadležnim Uredima državne uprave u županijama odnosno Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba (Zagreb, Trg Stjepana Radića 1) koji vode popis birača za mjesta u kojima ti birači imaju prebivalište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uredi državne uprave u županijama i Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba dužni su odmah nakon potvrđivanja popisa birača dostaviti izvatke iz popisa birača zapovjedništvima postrojbi Oružanih snaga Republike Hrvatske, trgovačkim društvima – vlasnicima brodova, upravama kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda koji će izvatke iz popisa birača proslijediti izbornom povjerenstvu nadležnom za posebna biračka mjesta najkasnije 24 sata prije vremena određenog za otvaranje biračkog mjesta.

5. Birači na koje se odnose ove Obvezatne upute glasuju za zastupnike izborne jedinice prema svom prebivalištu, a ne za zastupnike izborne jedinice na čijem se području nalazi biračko mjesto na kojem će glasovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Članovi posada pomorskih i riječnih brodova pod hrvatskom zastavom koji se na dan izbora zateknu u lukama Republike Hrvatske mogu glasovati na biračkim mjestima svog prebivališta ili na biračkim mjestima luke u kojoj se nalazi brod (članak 20. Zakona o popisima birača "Narodne novine", broj 19/07), na način da se prethodno na osobni zahtjev privremeno upišu u popis birača u gradu ili općini gdje će se zateći na dan glasovanja. Takvim upisom u popis birača ne mijenja se prebivalište ili adresa stanovanja.

7. Ove Obvezatne upute stupaju na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PREDSJEDNIK

Branko Hrvatin, dipl. iur.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo