PRISNA SURADNJA / O čemu su pričali? Pogledajte kako je predsjednica srdačno ispratila kineskog premijera s Pantovčaka

Peking je spreman pojačati investicije u Hrvatskoj

10.4.2019.
16:13
VOYO logo
Image

Kineski premijer na Pantovčaku: Jedan detalj pred rukovanje predsjednice i Keqianga nasmijao je sve...

Image

Kineski premijer na Pantovčaku: Jedan detalj pred rukovanje predsjednice i Keqianga nasmijao je sve...

Kineskog premijera Li Keqianga na Pantovčaku je dočekala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kako bi dogovorili još prisniju suradnju dviju zemalja. A da je sastanak završio u pozitivnom tonu govori trenutak odlaska kineske delegacije s Pantovčaka. Naime, hrvatska predsjednica srdačno ih je pozdravila "s praga", uz neizostavan osmijeh.

Čini se da je cijeli posjet urodio plodom jer za cijelo njegovo vrijeme svjedočimo pozitivnim vijestima, od dogovora raznih poslova, suradnje do sporazuma na raznim područjima. Naime, Hrvatska i Kina otvorile su ovo, ambiciozno poglavlje gospodarskih i trgovinskih odnosa, nakon razgovora dvojice premijera, Keqianga i Andreja Plenkovića, koji su ih ocijenili "plodonosnom prekretnicom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica je posjet označila kao daljnji iskorak u bilateralnim odnosima dviju zemalja, koji je započeo njenim državnim posjetom Kini 2015. godine, potvrdivši tako zajednički interes za produbljivanjem i jačanjem postojeće prijateljske suradnje u svim područjima.

Istaknula je, među ostalim, kako su odnosi dviju država obogaćeni i suradnjom unutar Kina+16 formata, kojoj Hrvatska pridaje veliku važnost vjerujući kako može poslužiti jačanju i konkretiziranju gospodarske suradnje. Format Kina+16 je potpuno transparentan te komplementaran dio EU-kineskog strateškog partnerstva, a uvelike je pridonio i jačanju političkog dijaloga i ostale suradnje s Kinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenula je i značaj inicijative "Jedan pojas, jedan put", koja jačanjem infrastrukturnih i gospodarskih odnosa Kine i ostalih država potiče svjetski gospodarski razvoj te promiče mir, sigurnost i prijateljstvo među državama. U tom smislu naglasila je i Inicijativu triju mora i njezinu komplementarnost s Inicijativom "Jedan pojas, jedan put", posebice u kontekstu povezivanja Azije s Europom.

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Govoreći o Pelješkommostu, predsjednica je istaknula kako je CRBC prva kineska kompanija koja je dobila posao jednog tako velikog infrastrukturnog projekta na tlu Europske unije, i to na javnom natječaju koji se sufinancira iz fondova EU. Istaknula je važnost luke Rijeka i željeznice od Rijeke do Zagreba i dalje, kao najpogodnijeg pravca za robnu razmjenu između Kine i srednje i istočne Europe, odnosno Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvođenje izravnih letova

Predsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine naglasio je veliki značaj ovog projekta te istaknuo kako je nastavak i proširenje suradnje između Hrvatske i Kine na gospodarskom planu, posebno vezano uz infrastrukturne projekte, od vitalne važnosti za Kinu. Naglasio je kako Kina iznimno cijeni hrvatsku spremnost na suradnju, a hrvatsko-kineske odnose želi temeljiti na ravnopravnosti, poštovanju i međusobnom uvažavanju.

Sugovornici su se složili kako postoji potreba za daljnjim jačanjem suradnje na području turizma kao i za uspostavom izravnih letova između Hrvatske i Kine. Na kraju sastanka predsjednica je pozvala u uzvratni posjet Hrvatskoj predsjednika NR Kine Xi Jinpinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlo je 27 godina od uspostave diplomatskih odnosa, Peking je spreman pojačati investicije u najmlađu članicu Europske unije i otvoriti kinesko tržište za više hrvatskih proizvoda, posebno poljoprivrednih.

Viša razina odnosa

Robna razmjena dviju zemalja iznosi u ovom trenutku oko milijardu eura godišnje, a Hrvatsku je prošle godine posjetilo 250 tisuća kineskih turista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvozit ćemo više hrvatskih proizvoda koji odgovaraju kineskim potrošačima i poticati ravnomjerniju robnu razmjenu", izjavio je kineski premijer nakon razgovora s premijerom Plenkovićem.

Odnosi Zagreba i Pekinga dosegli su višu razinu nakon što je kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation izabrana za graditelja Pelješkog mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idući veliki konkretni projekti mogli bi biti modernizacija nizinske pruge Zagreb-Rijeka i hrvatskih luka.

"Spremni smo jačati sinkronizaciju inicijative 'Jedan pojas, jedan put' s razvojnim strategijama hrvatske strane", naglasio je Li.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije zemlje potpisale su šest sporazuma, uključujući željeznicu, poljoprivredu, digitalne tehnologije i turizam. Još četiri potpisat će u četvrtak 11. i petak 12. travnja u Dubrovniku na summitu "16+1".

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo