NOVO PRIOPĆENJE MINISTARSTVA O DIPLOMATKINJI: / 'Ograđujemo se od ksenofobije, rasizma i netolerancije'

Image

Elizabeta Mađarević na Facebooku je pisala o 'bijeloj Europi'

17.8.2019.
19:13
VOYO logo

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova oglasilo se novim priopćenjem o diplomatkinji Elizabeti Mađarević koja je na diplomatskom mandatu u Berlinu. Mađarević je na Facebooku pisala rasističke komentare o "bijeloj Europi", a kada je sve dospjelo u javnost prvo se pravdala da ima pravo na "konzervativne stavove".

No, danas je promijenila priču kazavši kako je hakirana te je obrisala svoj Facebook profil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KOLIKE SU ŠANSE DA JE HAKIRANA? /

Nakon nezgodnog rasizma optužila hakere, ali i povukla neobičan potez

Image
KOLIKE SU ŠANSE DA JE HAKIRANA? /

Nakon nezgodnog rasizma optužila hakere, ali i povukla neobičan potez

MVEP ponovno reagirao

Priopćenje MVEP-a prenosimo u cijelosti:

"Potaknuti pojačanim interesom javnosti, a nastavno na jučerašnje priopćenje Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, kojim se Ministarstvo ogradilo od stajališta koja je na svome Facebook profilu objavila djelatnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Elizabeta Mađarević, od siječnja 2019. godine na diplomatskom mandatu u Berlinu, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova proširuje dano priopćenje sljedećim navodima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ograđuje se od svih izjava i postupaka obilježenih ksenofonijom, rasizmom i svim drugim oblicima netolerancije, bez obzira na to od koje osobe dolaze i koja je pozicija te osobe u hijerarhiji Službe vanjskih poslova Republike Hrvatske.

- Prema odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, prihvaćene svugdje u svijetu, miješanje u unutarnje stvari države primateljice, tj. države u kojoj diplomat djeluje, uključujući i komentare o dužnosnicima te države, je neprihvatljivo. Diplomati su upućeni u inozemstvo djelovati u pravcu jačanja ugleda Republike Hrvatske, a ne narušavanja njezina ugleda i nanošenja političke štete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Diplomati su svjesni da što god da rade tijekom mandata, u privatnoj sferi ili u slobodnom vremenu, može imati i ima veze s diplomatskim poslom koji vrše. Pravo na drugačije mišljenje i sloboda govora ne može podrazumijevati nepoštivanje Ustava Republike Hrvatske i svih drugih zakona te međunarodnih konvencija na snazi u Republici Hrvatskoj, kao i normi diplomatske profesije. Osobe koje su se posvetile diplomatskom pozivu ujedno prihvaćaju odgovornost predstavljanja države, svih njezinih institucija i građana, u privatnom i službenom svojstvu za mandata u inozemstvu, te svojim stajalištama ne smiju izlaziti iz okvira službene politike Republike Hrvatske. U tome smislu, propisi koji uređuju prava i obveze djelatnika u Službi vanjskih poslova Republike Hrvatske, potpuno su jasni.

- Republika Hrvatska zagovara i provodi borbu protiv svih oblika nesnošljivosti i omalovažavanja na svim razinama. Kako je javnost obaviještena, postupak utvrđivanja činjenica u ovome slučaju je pokrenut"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo