UBOJSTVO DJEVOJKE U OSIJEKU / Novinarka pitala šefa sindikata policije je li bilo zataškavanja: 'Mi nismo mafijaška organizacija!'

U porukama svojim prijateljicama djevojka je policajca opisivala kao manipulativnog i opsesivnog

25.9.2023.
20:04
VOYO logo

Rasvjetljavaju se okolnosti ubojstva 21-godišnje osječke studentice koju je upucao policajac, javlja RTL Danas. Uhićenom policajcu trebalo je 20 minuta da nazove 112 nakon što je u svom stanu ustrijelio 21-godišnju Mihaelu. Za osječku policiju to je nesretni slučaj, a za tužiteljstvo ubojstvo.

Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske, na pitanje ima li tu po njemu zataškavanja od strane osječke policije, odgovara: "Nema nikakvih zataškavanja. Mi nismo mafijaška organizacija, mi smo tu da služimo i štitimo i nema razloga bilo kakvog da bi osječka ili bilo koja druga policija zataškavala."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U porukama svojim prijateljicama djevojka je policajca opisivala kao manipulativnog i opsesivnog.

"Dobro je predosjetila da tu nešto ne štima, ali nekad je nasilje jače, brže, podlije tako da, nažalost, nije uspjela se dovoljno brzo maknuti", rekao je psihijatar Ante Bagić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te poruke policija je tek danas počela istraživati.

Ladislav Becec, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske u nedjelju je izjavio: "U trenutku očevida i nakon njega mi s tim porukama nismo raspolagali, već drugim porukama koje nisu upućivale na motiv za ubojstvo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
JE LI BILO ZATAŠKAVANJA? /

Novinarka postavila neugodno pitanje šefu osječke policije o smrti djevojke: 'Vama to nije izgledalo kao ubojstvo?'

Image
JE LI BILO ZATAŠKAVANJA? /

Novinarka postavila neugodno pitanje šefu osječke policije o smrti djevojke: 'Vama to nije izgledalo kao ubojstvo?'

Svakodnevni trening

Kažu i da je sva testiranja dobro prošao. No, da je od psiholoških testova važniji svakodnevni trening, ističe psihijatar Bagarić. "Treba omogućiti svakom policajcu edukaciju, trening, mentalni trening kad se susreće sa stresom da može taj stres proraditi, to bi bilo optimalno i tako se onda ovi događaji mogu uspješno prevenirati", dodao je.

O mogućim strožim procedurama prijema u policiju, iz sindikata kažu da naši tečajevi odgovaraju svim europskim standardima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam rekao na početku, nadam se da neće biti budućih žrtava, to je prva stvar, a druga stvar molim sve građanstvo cijele Republike Hrvatske da zbog tog slučaja ne generalizira cijelu policiju", rekao je Jagić.

A hoće li u osječku zbog svih ovih pitanja biti poslana unutarnja kontrola, iz MUP-a nam nisu odgovorili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović također tvrdi da nije bilo policijskog zataškavanja

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u ponedjeljak da u slučaju ubojstva u Osijeku gdje je policajac ubio djevojku službenim pištoljem nije bilo policijskog zataškavanja, poručivši da će se radom policije i županijskog državnog odvjetništva doći do prave istine.

"U ovom trenutku prema svemu onome što je meni dostupno sama činjenica da policija nije prihvatila ono što je dojavio osumnjičenik već je u svojim izvidima došla do drugih kvalifikacija, tj. odbacila je tezu o samoubojstvu govori o tome da tu nije moglo biti zataškavanja", rekao je Banožić novinarima nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a upitan je li u slučaju ubojstva mlade studentice u Osijeku bilo policijskog zataškavanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrazivši sućut obitelji, istaknuo je da je kao i u svakom kriminalističkom istraživanju, najvažnije doći do istine. Smatra kako će se radom policije i županijskog državnog odvjetništva doći do prave istine. 

Ministar unutarnjih poslova podsjetio je da je policija postupala prema dojavi da se radi o samoubojstvu, vrlo brzo je izašla na teren i počeo je očevid zajedno sa zamjenicom županijske državne odvjetnice. Naveo je da je policija nije povjerovala u tezu o samoubojstvu. "Ne da policija nije ništa zataškavala već nije vjerovala onome što je iskazivao njihov kolega iz policijske uprave. U pet sati ujutro on je već bio uhićen", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je i da je policija do podnošenja kaznene prijave došla do zaključka da se radi o dovođenju u opasnost sa smrtnom posljedicom tj. kaznenom djelu za koje  je zapriječena kazna do osam godina zatvora, a državno odvjetništvo je to prekvalificiralo u ubojstvo, za što je zapriječena kazna do deset godina zatvora.

Interna kontrola u policiji?

Poručio je da nisu prestale radnje vezane uz istragu tog kaznenog djela, pojasnivši kako nije rijetka pojava da se dođe do prekvalifikacije kaznenog djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan treba li u osječku policiju poslati internu kontrolu upito je: "S kojom argumentacijom? Smatra i da je državno odvjetništvo svoju kvalifikaciju djela donijelo na temelju činjenica koje je prikupila policija. 

Osječko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv 27-godišnjeg policajca, kojeg se tereti da je 20. rujna, ispaljivanjem metka iz službenog pištolja u Osijeku usmrtio 21-godišnju Mihaelu Berak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović je upitan o situaciji s migrantima i pucnjavi na graničnom području s teritorijem BiH, odgovorio da je hrvatskoj policiji ta istraga otežana samom činjenicom da se sve događalo na teritoriju druge države i da se dovode u sumnju osobe koje su tada bile na području BiH.

Naveo je i da od policije BiH nisu dobili nove činjenice koje bi im pomogle u rasvjetljavanju toga što se dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo