Kolumna Prof. dr. Srđana Kerima / Novi val politike: Zašto bi se hrvatski vlastodršci trebali ugledati na premijerku Novog Zelanda?

Image
Foto: Vijesti.hr, AP Images

Jacinda Ardern je pokazala kako se postaje državnik i kako je učenica u mnogo čemu nadmašila učiteljicu

5.6.2019.
9:30
Vijesti.hr, AP Images
VOYO logo

Od zločeste naravi čovjeka se ne može pobjeći. To su nedavno osjetili na svojoj koži stanovnici Christchurcha na Novom Zelandu. Ime toga grada je "Kristova crkva".
Stradali su muslimani. Od ruke monstruma koji je na manijalkani način "izvršio presudu".

Isus ni na jednom mjestu pa ni u svojoj "crkvi" ne bi digao ruku na bilo koga. A kad bi je digao, onda bi to bilo u znak blagoslova. Taj blagoslov je namjenjen svima. I muslimanima jer Isus je i njihov prorok. Zovu ga Isa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A terorizam koji je ovog puta pokosio ljude u Christchurchu digao je na uzbunu cijeli Novi Zeland i po tko zna koji put opomenuo svjetsku javnost. Da ne tražimo lice terorizma u drugima. Kršćani kod muslimana. Ovi opet kod kršćana. I svi skupa na nekom trećem mjestu.

Terorizam ima jedno lice. Prepoznatljivo. Okrutno. Odvratno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zove se bezumlje.

Tome se mora stati na put.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako?

Upravo je to pokazala premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern. Svetica koja hoda. Ima veliko srce. Oštrouman mozak i jasnu misao. Pravu riječ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od jedne ličnosti na vodećoj poziciji ne možete tražiti. To je liderstvo na djelu.
Suosjećati s "drugima" nije pustiti koju suzu. Demonstrirati tugu. Već mnogo više.

To je pogled na svijet. U svom ogledu pod nazivom "Obzir prema drugima " američka spisateljica Susan Sonntag je, među ostalim, zapisala ovo: "Rat počinje tamo gdje prestaje osjećaj za bol drugih".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jacinda je to shvatila i poslala poruku svima. Na sve strane. Jednom kratkom i posve jasnom rečenicom: "Oni su mi".

Image
Foto: DHF/WENN/PIXSELL

I ne samo to. Jacinda je pokazala političarima diljem svijeta koji su na vodećim pozicijama u svojim zemljama kako treba reagirati u trenucima krize i očaja. Odlučno, razborito uz osjećaj za situaciju, ali s refleksima tempiranim za osiguranje budućih odnosa i perspektive zajedništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To može samo onaj tko posjeduje državnički instinkt i dar.

Uzgred Jacinda nije kreativna samo u nevolji. Nedavno je njena vlada  Novozelanđanjima ponudila "proračun blagostanja". To je ne samo originalni pristup proračunu već i ulaganje u budućnost politike i vlastite nacije. Nije proračun tek puko slaganje brojki. Dapače, kaže Jacinda, to je instrument kojim treba popravljati raspoloženje ljudi, olakšati njihove nevolje, jačati samopouzdanje. Sve to skupa kao nerazdvojni dio blagostanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakvo bravurozno shvaćanje potreba jednog društva. To je ono što nama najviše nedostaje. Mislim na Hrvatsku. Zato nam ljudi odlaze.

No, vratimo se Jacindi i Novom Zelandu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ono naš narod kaže: "Na muci se poznaju junaci ". Svijetu nedostaje ova vrsta "junaka" te je to razlog više za pohvalu Novozelandjanske premijerke. Ali ljudima poput Jacinde su najmanje potrebni hvalospjevi. Njoj treba podrška i poticaj. Ne samo Novozelandjana. Već svih nas.

U njenoj biografiji stoji da joj je bivša premijerka Novog Zelanda Helen Clark uzor u politici. Nju sam upoznao kao protukandidata u natjecanju za poziciju Generalnog Tajnika UN-a. Nije me uvjerila da bi baš ona bila najbolje rješenje za to mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane opet čini mi se da je učenica u mnogo čemu nadmašila svoju učiteljicu. Stoga bi po mom skromnom mišljenju Jacinda mogla biti prvo žensko na toj poziciji. Jednostavno jer ima sve predispozicije da vodi Svijetsku organizaciju.

Ovaj tekst je počeo konstatacijom da se od zločeste naravi čovjeka ne može pobjeći. No to nije poruka. Već opomena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poruka u ovom slučaju glasi: Ne treba bježati. Dapače, treba se uspraviti pred njim te sasjeći zlo u korijenu. Gdje god se pojavi i tko god to činio.

Slijedimo primjer Jacinde Ardern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo