NOVI UDAR MINISTRA HASANBEGOVIĆA NA MEDIJE: / Prijeti gašenje listu koji neprekidno izlazi više od 70 godina

Image
Foto: Twitter
26.4.2016.
22:23
Twitter
VOYO logo

Sindikat novinara Edita uputio je molbu za pomoć Sindikatu novinara Hrvatske (SNH). "Novinsko-izdavačka ustanova Edit nalazi se u vrlo teškoj financijskoj situaciji i prijeti joj zatvaranje. U ovom trenutku su plaće smanjene za 20 posto i upitno je što će se dogoditi sa sljedećom i da li će uopće biti isplaćena.

Prijete otkazi za 50 posto novinara

Naime, s uspostavom nove Vlade, Ministarstvo kulture je smanjilo dotacije prema Editu za punih 50 posto, a Ured za manjine za 10-15 posto. Uza sve to, uplata dotacija kasni zbog aktualne blokade Ureda za manjine od strane Državne revizije. Nastali su problemi i s dotacijama iz Italije. Do sada su poduzete sve moguće mjere kako ne bi došlo do smanjenja plaća: smanjen je broj stranica dnevnika La Voce del Popolo s 32 na 24, prekinuta je suradnja s vanjskim suradnicima, godinama se ne isplaćuju božićnice, K15, dar za djecu i zakinuti smo za niz materijalnih prava predviđenim Pravilnikom o radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim smanjenja plaća prijeti nam drastično smanjenje broja zaposlenih – čak i do 50 posto – uglavnom novinara", navedeno je u pismu SNH-u.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Spas, ali ne na štetu zaposlenika

Talijanska unija, koja je osnivač Edita, nastoji pronaći rješenje za izlazak iz krize, kažu sindikalci, ali i dodaju kako je stav Upravnog vijeća Edita da se broj zaposlenih smanji za bar 50 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle, dnevniku La Voce del Popolo, koji kontinuirano izlazi više od 70 godina, koji između ostalog ima povijesnu važnost i koji predstavlja jedinstvenu okosnicu za talijansku manjinu u Hrvatskoj i Sloveniji – okosnicu koju bi trebalo zaštititi i sačuvati u ovoj Europskoj uniji koja promovira prava nacionalnih manjina, prijeti zatvaranje. Jedan takav scenarij može se desiti svakog časa jer se iz dana u dan situacija mijenja, na gore.

Naš kolektiv to ne može i ne želi ni u kom slučaju dozvoliti i spremni smo učiniti sve što je u našoj moći da se pronađe najbezbolnije rješenje. Nadležne institucije imaju obvezu poduzeti sve potrebne mjere ne bi li se spasilo Edit i naš dnevnik La Voce del Popolo, ali ne na štetu zaposlenika", stoji u pismu sindikalne podružnica Edita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni Šustarovo ministarstvo nije isplatilo dotacije

Čelnik Edita Errol Superina kaže kako godišnje od države dobivaju 5 do 7 milijuna kuna, veći dio od Ureda za nacionalne manjine, a manji od resornog ministarstva, što pokriva oko dvije trećine budžeta, no svake se godine to smanjuje.

Image
Image

"Nije samo Ministarstvo kulture smanjilo dotacije, od MZOS-a za tiskanje udžbenika ove godine nismo dobili ništa, a još su nam dužni 600.000 kuna iz 2015. godine. Bio sam kod ministra Šustara i rekao je: sutra, ali od tog sutra prošla su već dva mjeseca. Nitko se ne javlja, mi jednostavno ne znamo na čemu smo", kaže Superina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radin: Borit ćemo se za Edit

Zastupnik talijanske manjine i predsjednik Talijanske unije Furio Radin kaže da očekuje obrazloženje ministra Hasanbegovića.

"Talijanska manjina je obaveza RH. Italija dotira, ali nije obavezna, a manjina je obaveza hrvatske države. Tu treba biti osjetljiv, u pitanju su i međudržavni odnosi. Mi ćemo u Editu reducirati troškove maksimalno, ali borit ćemo se za Edit i La Voce del Popolo", rekao je Radin za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo