Novi trend kod učenika profesore baca u očaj: 'Osjećam se kao lutkica'

'Opomenem ga, a on kaže da koristi mobitel kao kalkulator. To se kalkuliranje nastavi unedogled i što ću, morao sam mu oduzeti mobitel.

14.10.2014.
7:18
VOYO logo

Iako je većina škola u svoj kućni red ugradila zabranu korištenja mobitela, iPoda, ''bubica'' i drugih sličnih gadgeta tijekom školskog sata, svojevrsnim folklorom postala su snimanja, čak i zlostavljanja nastavnika, igranja igrica, slušanje glazbe, surfanje po društvenim mrežama, ali i sve češća prepisivanja, odnosno snimanja testova i razmjena rješenja mobitelom, ili slanje točnih odgovora SMS-ovima, piše Slobodna Dalmacija.

Radikalan primjer je onaj od prije nekoliko dana kada je policija morala intervenirati u dugoreškoj osnovnoj školi zbog informacije da neki učenici na mobitelima imaju snimke neprimjerenog sadržaja koje bi mogle dospjeti na društvene mreže - navodno snimke nastavnika, iako se čak spominjao i pedofilski sadržaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve su glasniji nastavnici koji od prosvjetnih vlasti traže da se zloporaba tehnoloških sprava na nastavi najstrože sankcionira.

'Osjećam se kao lutkica'

Upravo je to i prijedlog Jelene Bekavac Krčadinac, nastavnice matematike i informatike iz zagrebačke osnovne škole Čučerje, koji je iznijela tijekom upravo završene javne rasprave o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju. Korištenje bi se, kaže, trebalo kažnjavati pedagoškim mjerama i zadržavanjem predmeta do dolaska roditelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoj posao radim savjesno i ne mislim da mi je ugrožen autoritet. Međutim, nekada se osjećam kao njihova lutkica koju oni snimaju, pa čak i audiozapise objavljuju na društvenim mrežama. Kućnim redom nije dopušteno korištenje mobitela u nastavi, ali ako mu ga i oduzmem, prema pravilniku ga moram vratiti nakon sata. Imate djecu koja uopće ne prate nastavu, koja imaju loše ocjene, a mobitel skriju pod pazuhom, u rukavu.'', prepričava Bekavac Krčadinac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo