ZAŠTITA POTROŠAČA /

Novi servis HNB-a: Sada možete vidjeti koliko banke kroz naknade zarađuju na vama

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Banke naplaćuju značajno različite naknade za pojedine usluge

26.11.2018.
11:40
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska narodna banka (HNB) izradila je preglednik koji omogućava usporedbu bankarskih naknada za najčešće korištene platne usluge, a dostupan je na internetskoj stranici i mobilnoj aplikaciji. 

Banke građanima naplaćuju više od 200 različitih naknada, između ostalog - naknade za vođenje računa, online bankarstvo, kreditne transfere, trajne naloge, kartične usluge ... i od tih naknada dobro zarađuju. Od sada, međutim, građani na jednom mjestu mogu vidjeti koliko iznose te naknade i uspoređivati ih. 

Nove informacije o usporednim prikazima bankovnih naknada za platne usluge predstavili su guverner Boris Vujčić i direktor Direkcije za nadzor platnog prometa Tomislav Mišić na konferenciji za medije u središnjoj banci. Vujčić je najavio da će osim kamatnih stopa moći napraviti isti komparativni pregled i za naknade koje komercijalne banke naplaćuju za svoje pojedine usluge, a od 1. studenog na aplikaciji i na stranicama HNB-a potrošači mogu usporediti najveći dio svega što banke naplaćuju. Podsjetimo, HNB je krenuo s objavljivanjem kamatnih stopa, a sad su na red došle naknade za platni promet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit je bila u tome da pokušamo stvoriti jedan jedinstveni proizvod, za koji sve banke mogu dati cijenu koja se može uspoređivati. Ranije je bio problem to što je svaka banka imala drukčiji paket koji su bili neusporedivi. Sad smo definirali paket osnovnih usluga, koje se najviše koriste i koje su najvažnije za svakog potrošač. Vidjeli smo da banke naplaćuju značajno različite naknade za pojedine usluge. Razlika u naknadama po uslugama je bila daleko veća nego razlika u kamatnim stopama. To je iz jednog razloga posljedica toga što je to često cross selling, a drugi je upravo ta netransparentnost, gdje ne znate kolika je fer cijena na tržištu naplate pojedine naknade, što je bilo puno lakše znati za kamatne stope, nego za ovaj dio. Sad omogućavamo svakome vidjeti ako bankovne naknade za usluge bitno odstupaju od drugih", rekao je guverner Vujčić na konferenciji za medije u HNB-u.

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Boris Vujčić

Interaktivni prikaz na internetskim stranicama središnje banke i mobilna aplikacija mHNB uključuju usporedbu najreprezentativnijih usluga povezanih s računom za plaćanje (tekući račun, žiroračun, platna kartica i slično), a izlažu vas najvećem ukupnom i pojedinačnom trošku. Putem ovog servisa možete usporediti naknade za pakete usluga koji uključuju vođenje kunskog tekućeg računa, kao i naknade za pojedinačne platne usluge izvan paketa. Prilikom usporedbe naknada za pakete, možete odabrati paket s jednom ili više uključenih usluga. Za odabir se nudi pet najčešće korištenih usluga (vođenje računa, prekoračenje, izdavanje kreditne kartice te internetsko i mobilno bankarstvo). 

Kako HNB-ov servis funkcionira isprobao je tportal, koji je usporedio naknade i kamatne stope na prekoračenje u paketima koji uključuju svih pet navedenih usluga kod 10 najvećih banaka. Pritom su te usluge kod nekih banaka uključene u dva ili više paketa s različitim opsegom dodatnih usluga i različitim cijenama.

Najpovoljniji paket s odabranih pet usluga po cijeni od 38 kuna ima Sberbank, a najskuplji je u OTP banci - 63,17 kuna. Kada je riječ o kamatnim stopama na prekoračenje, najniže su u Kreditnoj banci Zagreb (6,9 posto), a najviše u Zagrebačkoj banci (9,40 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ilustracija/Davor Puklavec/PIXSELL

Za pojedinačne usluge koje nisu dio paketa možete usporediti 13 onih najčešće korištenih. Primjerice, naknada za uslugu internetskog bankarstva (e-banking) kod 10 promatranih banaka kreće se od sedam kuna mjesečno u Raiffeisen banci do 12 kuna u PBZ-u, koji nudi objedinjenu uslugu internetskog i mobilnog bankarstva.

Što se tiče deviznih doznaka iz inozemstva, dvije od promatranih 10 banaka, Kreditna banka Zagreb i Sberbank, ne naplaćuju naknadu, a ostale naplaćuju naknadu od sedam do 7,5 kuna. Za korištenje kreditnih kartica većina banaka ne naplaćuje upisninu, ali zato naplaćuju godišnju članarinu od 100 do 200 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo