REINER NA ČELU PARLAMENTA /

Novi predsjednik Sabora za RTL Danas: 'Volio bih da Milanović prihvati činjenicu da je izgubio izbore'

'Ne bih rekao da me pogodilo to što sam prvi predsjednik koji nije izabran jednoglasno. Ali, bilo bi mi draže da se zadržala ona dobra praksa koja je vladala ranije u Saboru kada smo mi kao oporba glasali i za Šprema, i za Leku. Čini mi se da je to korektno. Ali eto, nije se dogodilo. Nije to ništa strašno', rekao je Reiner

28.12.2015.
18:46
VOYO logo

Hrvatski sabor konstituiran je u ponedjeljak izborom Željka Reinera za predsjednika Sabora. Reinera je kao jedinog kandidata za predsjednika Sabora predložilo 79 zastupnika, a svojim ga je glasovima poduprlo 88 zastupnika. Suzdržano ih je bilo njih 62, a protiv jedan zastupnik.

Iz tog razloga u RTL-u Danas ugostili smo novog predsjednika Hrvatskog sabora akademika Željka Reinera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi ste predsjednik Sabora koji nije izabran jednoglasno - je li vas to pogodilo?

"Ne bih rekao da me pogodilo. Ali, bilo bi mi draže da se zadržala ona dobra praksa koja je vladala ranije u Saboru kada smo mi kao oporba glasali i za Šprema, i za Leku. Čini mi se da je to korektno. Ali eto, nije se dogodilo. Nije to ništa strašno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik SDP-a vaš izbor i trenutačnu vladajuću većinu naziva najnižom točkom demokracije - kaže - da je Most podržao kriminalnu, špijunsku i proustašku koaliciju?

"Sve što netko od nas izrekne najviše govori o njemu samome, a ne o onima o kojima je izrekao".

SDP ne odustaje - možda nisu imali kandidata za šefa Sabora,ali Zoran Milanović je poručio da borba tek počinje?

"Ja bih volio da on prvo prihvati da je izgubio izbore, što očito ne može intimno prihvatiti. Drugo, da bude konstriktivna oporba i da bude pristojan u oporbenom djelovanju, što se nije moglo uvijek reći dok je bio na vlasti. I da na taj način zajednički uspijemo u svemu onome što hrvatski građani od nas žele. Da vratimo dostojanstvo Hrvatskom saboru, da ne bude samo mjesto prepirki, nadglasavanja i doskočica, nego promišljanja kako osigurati bolji život hrvatskim građanima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoje ocjene da će zbog složenosti budućih odnosa Domoljubne koalicije i MOST-a Sabor biti važniji ili imati veću ulogu nego prije kada je viđen kao glasačka mašinerija - hoće li to biti tako?

"Ja se toplo nadam da će Sabor biti važniji nego što je to bio. Zadnje četiri godine Sabor se sveo na na perifernu ispostavu vlade koja je petkom dizala ruku za sve što je vlada predložila, bez obzira je li to bilo dobro ili loše".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vaša koalicija za sada ima tanku većinu - to neće biti lako držati na okupu i brinuti se za kvorum i većinu - kako to planirate?

"Nije stvar u tome da se pazi na svaki glas. Stvar je u tome da svi shvatimo da se Hrvatska nalazi u ozbiljnoj situaciji - u svekolikoj krizi. I svi moramo uložiti napore da izađemo iz nje. ne moramo i ne možemo svi isto misliti, ali ako postoji dobra volja da zajedničkim naporom izađemo iz te krize i vratimo hrvatskim građanima optimizam, osmijehe na njihova lica, ponos - onda smo uspjeli u tome!'

Vi ste pozvali na  zajedništvo i pogled u budućnost - zašto ste onda kao jedan od prvih poteza najavili promjenu imena u Hrvatski državni sabor?

"To je jedan moj osobni prijedlog. Ali, zanimljivo je da su neki iz cijelog mog govora, koji je bio usmjeren ka zajedništvu, izvukli jednu rečenicu. Ne znam što im je ona toliko interesantna i zanimljiva. Zanimljivo je da su to izvukli oni koji se nisu obazirali kad je 100.000 ljudi napustilo Hrvatsku trbuhom za kruhom, kad je hrvatski rejting otišao u smeće, kad je zaposlenost na najnižoj razini. Ali silno ih je zasmetala jedna rečenica od moj 50 izrečenih".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Božo Petrov i Tomislav Karamarko su izjavili da je to vaš prijedlog o kojem ne znaju ništa? Na koncu i iz Mosta su rekli da je to najmanje važna stvar o kojoj sad treba raspravljati.

"Apsolutno se slažem s time. Od svega onoga što sam ja rekao, to je najmanje važna stvar. Ali, vrlo je zanimljivo što je nekima to jedina važna stvar, a da sve ovo drugo nije važno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači, odustajete od svog prijedloga?

"Ne odustajem. Ja sam osoba koja ne odustaje, ali ne mislim da je to najvažnija stvar niti da to mora biti sutra ili za pola godine. To je naprosto bio moj osobni prijedlog", rekao je Reiner.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo