NOVI MIGRANTSKI VAL PRIJETI HRVATSKOJ: / Policija je zaustavila gotovo 12.000 ilegalaca, gdje su svi oni nestali?

Image
Foto: ilustracija, Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Samo u 8 mjeseci zaustavljeno je i procesuirano 11.813 ilegalnih migranata, što je 3609 osoba više nego u 2018. godini

26.9.2019.
9:36
ilustracija, Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

S obzirom da je broj ilegalnih ulazaka u Hrvatsku utrostručen, a samo u 8 mjeseci policija je zaustavila i procesuirala 11.813 ilegalaca, Jutarnji list je postavio pitanje gdje su svi ti migranti završili? U pitanju je 3609 osoba više nego u 2018. godini te 8019 više osoba nego u istom razdoblju prošle godine, kako se navodi u službenim podacima Ministarstva unutarnjih poslova.

Međutim, ukupna brojka ilegalnih migranata koje je procesuirala hrvatska policija u prvih osam mjeseci daleko je veći jer je u tom razdoblju slovenska policija Hrvatskoj vratila 6447 ilegalnih migranata. Stoga, piše Jutarnji list, u Hrvatsku je od 1. siječnja do 31. kolovoza ove godine zapravo ušlo 18.260 ilegalnih migranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve veći pritisak na granice

Ako se priljev migranata nastavi ovim tempom, do kraja godine moglo bi biti uhićeno više od 15 tisuća migranata koji ilegalno žele ući u Hrvatsku. To je daleko najviše od ožujka 2016. godine, kada je zaustavljen veliki migrantski val s Bliskog istoka, Azije i Afrike u Europu.

“Pritisak na državne granice bit će sve veći. Mnogo je izazova pred nama, potrebno je jačati kapacitete, interoperabilnost, kao i razmjenu informacija svih sastavnica domovinske sigurnosti”, poručio je u utorak na za javnost zatvorenom sastanku glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pokušaji nezakonitih prelazaka granica Republike Hrvatske u porastu su za 70% u odnosu na 2017. godinu, a u osam mjeseci ove godine čak ih je 211% više nego u istom razdoblju 2018. godine. Najveći pritisak je na područjima Policijske uprave karlovačke, potom sisačko-moslavačke i ličko-senjske”, objasnio je tada pomoćnik načelnika Uprave za granicu Gilio Toić Sintić.

Gdje je tih 18.260 osoba?

MUP još uvijek nije odgovorio na upita Jutarnjeg lista gdje su ti migranti smješteni, koliko ih je ove godine zatražilo međunarodnu pravnu pomoć odnosno azil, a koliko je njih to odbilo te je sukladno međunarodnim sporazumima vraćeno u zemlju odakle su ušli u Hrvatsku, uglavnom u Bosnu i Hercegovinu. Stoga je nepoznato gdje se nalaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U odnosu na sve veći priljev migranata, hrvatski kapaciteti za njihov smještaj izuzetno su mali. U Centru u Ježevu ima mjesta za 96 osoba, u Centru u Trilju je 14 četverokrevetnih soba, u zagrebačkom hotelu Porin ima mjesta za 100 soba. Gradnja centra za migrante kod Petrinje, u kojem je trebalo biti mjesta za 200 osoba, zbog protivljenja lokalne zajednice nije ni počela.

Slična nepoznanica o sudbini nekoliko tisuća migranata koje je hrvatska policija zaustavila u ilegalnom pokušaju prelaska hrvatske granice dogodila se i prošle godine. Prema službenim podacima MUP-a, u 2018. godini granična policija je uhvatila 8207 ilegalnih migranata, od kojih je 1438 vraćeno u treće države, 1068 zatražilo je azil, a 536 osoba je zadržano. Riječ je o ukupno 3042 osobe, pa se opravdano postavlja pitanje gdje je preostalih 5165 osoba?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Push back?

Jutarnji list piše kako je realno zaključiti da su oni u sklopu "push backa" vraćeni u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju bez da im je ponuđena mogućnost međunarodne zaštite, iako to policija demantira. Nedavno je u razgovoru za švicarsku televiziju hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otkrila da to hrvatska policija radi.

Kolinda je prije nekoliko tjedana na konferenciji o sigurnosti najavila da se moramo pripremiti za mogući novi migrantski val s područja Azije i Afrike, sličan onome iz 2015. i 2016. godine kada je kroz Hrvatsku prema zapadnoj Europi prošlo 658.068 migranata. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović tu njezinu najavu kratko je demantirao riječima: “To se neće dogoditi”, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo