Avioni iz pet zemalja / Novi hrvatski borbeni avioni: Švedska nudi Gripene, u ponudi i F-16 te FA-50

Švedska Hrvatskoj nudi potpuno nove Gripene, F-16 mogao bi doletjeti iz Sjedinjenih Američkih Država, Izraela i Grčke, a iz Južne Koreje avion FA-50

25.9.2017.
19:27
VOYO logo

Danas švedski, sutra izraelski - ministar obrane Damir Krstičević dan za danom prima kolege. Službeni posjeti i lobiranja tempirani tjedan dana prije isteka roka za zaprimanje ponuda za borbene avione koje Hrvatska očekuje iz pet zemalja.

Koračali su bok uz bok hrvatski i švedski ministar obrane, dok Hrvatska korača u smjeru nabave novih borbenih aviona. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Krstičević dosljedan - važna je cijena, međudržavni ugovor i paket poslovno-gospodarske suradnje. 

"Naša zadaća je kad radimo ugovor o nabavci aviona da taj ugovor bude podloga za jačanje gospodarske suradnje i da u ugovoru ključan dio bude partner koji će investirati u hrvatsko gospodarstvo", izjavio je Damir Krstičević (HDZ), ministar obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov švedski kolega ističe prednosti kupovine iz Europske unije, ali novih aviona.

"Borbene avione počeli smo raditi za svoje potrebe, obranu Švedske, ali aktivni smo sve više na međunarodnom tržištu, Mađarska i Češka su kupile Gripene. Hrvatskoj ćemo poslati ponudu idući tjedan. Nadam se da će taj posao biti uspješan i da ćemo postati partneri", kazao je Peter Hultqvist, švedski ministar obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. listopada ističe rok u kojem pet država treba odgovoriti na zahtjev za ponudu. Švedska Hrvatskoj nudi potpuno nove Gripene, F-16 mogao bi doletjeti iz Sjedinjenih Američkih Država, Izraela i Grčke, a iz Južne Koreje avion FA-50.  

"Veoma važno pitanje je da uz avion kupite i paket opreme za opsluživanje, održavanja, naoružanje koje će koristiti, koliko će koštati u životnom vijeku koji se predviđa to je najmanje 15-20 godina, koliko će koštati njegova modernizacija u budućnosti", ističe general bojnik Viktor Koprivnjak, bivši zapovjednik HRZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najvažnije je za što će se novi avioni koristiti. Zaštita zračnog prostora, potpora kopnenoj vojsci i mornarici, prema potrebi i napadi u neprijateljskom teritoriju. Novi avioni Hrvatskoj bi trebali biti rješenje za idućih nekoliko desetljeća.  

"Ukoliko kupimo sada zrakoplov stariji i koji nam izgleda povoljniji koji ćemo platiti manje novaca, taj će nas zrakoplov doći itekako skupo na dugi period", ističe brigadir Ivan Selak, umirovljeni probni pilot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šveđani ističu kako je upravo njihov avion dugoročno najisplativiji. "Nudimo potpuno novi avion i to je jedna od prednosti, a dugoročno je financijski isplativo. Također, Švedska namjerava osigurati izvoz i razmjenu robe s Hrvatskom, a poslovanje podrazumijeva i razmjenu tehnologija", kazao je Pierre Gauffin, direktor Gripen Hrvatska.

Budući čuvari hrvatskog neba prava su poslovna prilika pa svatko želi iskoristiti šansu, tako već sutra u posjet dolazi izraelski ministar obrane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo