Dostupan u Hrvatskoj / Život s manje boli! Novi aparat za dijabetičare: Nema više ubadanja iglom

Nove tehnologije omogućile su lakši život i kontrolu bolesti

18.10.2019.
15:10
VOYO logo

Gotovo pola milijuna Hrvata boluje od šećerne bolesti. Hrana, fizička aktivnost i inzulin - sve to osobe s dijabetesom pažljivo usklađuju kako bi održavali razinu šećera koji se mjeri nekoliko puta na dan neugodnim bockanjem.

No, toj je praksi, čini se, odzvonilo. Nove tehnologije omogućile su lakši život i kontrolu bolesti. Sve to pomoću senzora koji kontrolira razinu šećera i do 1400 puta na dan. 

22-godišnja studentica Doris Kezić iz Dugog Sela doznala je prije dvije godine da boluje od dijabetesa. Otkad je nabavila aparat za mjerenje glukoze, tek jednom na dan bocka prst i objašnjava: ''Transmiter šalje preko bluetootha podatke, moju trenutnu glukozu u krvi na mobilni uređaj. Svake dvije minute dobivam obavijest kakva mi je glukoza u krvi''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aparat za bezbolno i kontinuirano mjerenje glukoze dostupan je već godinu dana isključivo na listi HZZO-a, a namijenjen je djeci i odraslima koji imaju dijabetes tipa 1. A na tržište je stigao i konkurent koji je u slobodnoj prodaji.

''Najveći trošak je kontinuirani trošak senzora koji se mora mijenjati svakih dva tjedna, on košta 60 eura što je prilično značajna svota za svaki sustav i budžet.'', upozorava Davor Skeledžija iz Društva dijabetičara Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A njihovi liječnici dobivaju 24 sata na dan stanja šećera u krvi. Kontinuirano mjerenje smanjuje hipoglikemiju te pomaže boljoj kontroli bolesti čime se pokušavaju spriječiti dugoročne i skupe komplikacije dijabetesa - sljepilo, amputacije, dijaliza.

''Liječnicima koji su bili ograničeni samo na laboratoriji na klasična mjerenja i aparata glukometara i zapravo je postao dostupan velik broj podataka'', ističe Tomas Matić, dijabetolog u Sveučilišnoj klinici Vuk Vrhovac Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve kako bi se smanjio trošak za oboljele od šećerne bolesti s kojom živi 425 milijuna ljudi na svijetu.

Prema podacima CroDiab Registra osoba s šećernom bolešću, lani je u Hrvatsko bilo ‪303.992 oboljelih, a broj se povećava iz godine u godinu. Od toga je 10 posto onih s tipom 1. Senzore za mjerenje koje pokriva HZZO koristi oko 400.000 građanki i građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A aparat odolijeva i kiši i tuširanju. ''Čini život jednostavnijim, roditelji mogu pratiti glukozu u krvi svoga djeteta što je velika prednost'', ističe Kezić.

Sve za život s manje boli.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike