sukobi u živom zidu / Nove optužbe: 'Sinčić je osnovao novu stranku zbog novca, i to 12 milijuna kuna!'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Stranka nije osnovana zbog novca već zbog ideje da se s aktivističke prijeđe na pravu, profesionalnu stranačku razinu', tvrde ljudi bliski Sinčiću

14.9.2016.
16:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Sapunica oko Živog zida već danima zabavlja hrvatsku javnost. Još u izbornoj noći, kada je postalo jasno da će koalicija okupljena oko Živog zida biti ugodno iznenađenje prijevremenih parlamentarnih izbora, oko te stranke su se počele događaji u najmanju ruku čudne stvari. Naime, Ivan Vilibor Sinčić je javno pozivao izabranog saborskog zastupnika Hrvoja Runtića da im se javi, da ne znaju gdje je. Onda je na to sve odgovarao Runtić i njegova partnerica. U cijelu priču uključena je i Sinčićeva partnerica Vladimira Palfi o čemu smo iscrpno izvještavali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, najčudnija stvar dogodila se tri dana prije prijevremenih parlamentarnih izbora kada su Sinčić i ekipa oko njega osnovali novi Živi zid, imena Živi zid - Ivan Vilibor Sinčić. Sam Sinčić i njegovi bliski suradnici taj su potez objašnjavali činjenicom da su se "samo željeli osigurati". 

No, ako je suditi prema nekim informacijama koje su se jučer i danas pojavile na društvenim mrežama i u medijima, razlog za osnivanje nove stranke mogao bi biti puno već od, kako vele Sinčić i društvo, činjenice da su se "samo željeli osigurati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sinčićeva koalicija na ovim je izborima osvojila osam mandata. Ako oduzmemo Hrvoja Runtića, ostaje ih sedmero. Budući da naknada koju stranke temeljem Zakona o financiranju političkih aktivnosti dobivaju 'po glavi' zastupnika mjesečno iznose između 30 i 40 tisuća kuna (odnosno, ako računamo prosječnih 35 tisuća kuna) to znači da je Živi zid svojoj stranci priskrbio mjesečno oko 245 tisuća kuna, odnosno nešto manje od tri milijuna kuna godišnje. Odnosno. u najboljem slučaju za njih, 12 milijuna do kraja mandata.

Svi ovi brojevi u principu ne bi trebali stvarati probleme Sinčiću, baš suprotno, da dio njegovih kolega iz Živog zida već mjesecima ne osporava pravo da uopće vode i predstavljaju stranku, a što bi finalno trebao presuditi Upravni sud. Dakle, Sinčić i društvo oko njega još uvijek ne znaju hoće li odlukom Upravnog suda "ostati bez stranke" ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, tumače neki, procesom registracije 'nove' stranke, Sinčić je samo stvorio preduvjet da se pravo isplate 'glavarine' prenese na novu stranku. Jasno, ako mu se s tim slože supredsjednici, odnosno – njegova partnerica i Ivan Pernar. U suprotnom, ako izgubi ovlasti nad Živim zidom, novac ostaje stranci, stranka u tuđim rukama, a on bez saborskog novca.

A sada malo o odluci koju treba donijeti Upravni sud. Sinčića, Palfi i Pernara bivši kolege terete da su u listopadu 2015. godine lažirali izbornu skupštinu, sami sebi dali legitimitet, te proizveli čitav niz ozbiljnih kaznenih djela. I za to su prijavljeni policiji, Uskoku. U međuvremenu, ekipa koja se protivi Sinčiću i društvu oko njega, održala je novu izbornu skupštinu te su izabrali novo vodstvo koje Sinčić i ostali, pogađate, ne priznaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U to vrijeme, međusobno su se optuživali gotovo svaki dan. Sinčić je tako suparnike optuživao da su u "dealu" s HDZ-om i Milijanom Brkićem, a njega oponenti da je u stalnom kontaktu i na večerama sa Zoranom Milanovićem.

Također, valja reći da je Ministarstvo uprave donijelo rješenje prema kojem će Sinčić voditi Živi zid dok Sud ne utvrdi da li je lažirao dokumentaciju ili ne. Upućeni u cijelu zavrzlamu tvrde da je ishod u ovom slučaju neizvjestan i još jednom poručuju da je upravo to razlog cijele ove sapunice oko Živog zida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O cijeloj ovoj temi Sinčićevi podržavatelji u Živom zidu tvrde tek da se uopće ne radi o novcu nego da se nova stranka "osnovala da se s aktivističke prijeđe na pravu, profesionalnu stranačku razinu".

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo