Rješavanje krize / Nove informacije o raspletu krize u Agrokoru: poznata ključna novost, a cijeli proces ići će znatno brže

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Cijeli se proces, iniciran Zakonom o postupku izvanredne uprave, želi dovršiti najkasnije do sljedećeg ljeta

25.10.2017.
9:10
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Nove informacije o najvjerojatnijem mogućem raspletu krize u Agrokoru ukazuju na to da će se proces rješavanja problema u najvećoj hrvatskoj kompaniji odvijati brže nego što mnogi očekuju, piše Jutarnji.hr.

Prema njima, novost je da se neće ulaziti u parcijalna rješenja, odnosno prodaju po dijelovima, ili u druga specifična rješenja po sastavnicama koncerna. Nakon nagodbe vjerovnika morat će se krenuti u zamjenu dugova za vlasništvo (debt-equity swap) u Agrokoru kao cjelini, a time će se trajno promijeniti vlasnička struktura Agrokora i stvoriti pravne i financijske predispozicije za nastavak restrukturiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli se proces, iniciran Zakonom o postupku izvanredne uprave, želi dovršiti najkasnije do sljedećeg ljeta, čime će, nakon postizanja dogovora vjerovnika, isključiv utjecaj na poslovanje koncerna imati vjerovnici, menadžment i tržište.

Već ovog tjedna slijedi objava liste svih potraživanja prema Agrokoru, odnosno svim tvrtkama iz sastava koncerna. Nakon toga slijedi što hitnije formiranje stalnog vjerovničkog vijeća, koje će se formalnopravno moći uhvatiti u koštac s konačnim dogovorom o debt-equity swapu, odnosno izmjeni vlasničke strukture koncerna, te kreiranjem planova daljnjeg restrukturiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doznaje se da se dogovor vjerovnika u stalnom vjerovničkom vijeću očekuje već do 15. siječnja. Pitanje koje ostaje otvoreno je hoće li ruski Sberbank i dalje zadržati poziciju pokušaja rušenja dogovorenog roll-up modela financiranja Agrokora kao prijelaznog rješenja u restrukturiranju kompanije ili će se konstruktivno uključiti u rad budućeg stalnog vjerovničkog vijeća. Prema dobro upućenima na hrvatskoj strani, RH i privremena uprava neće stvarati probleme ako se Sberbank odluči vratiti dogovaranju/pregovaranju te napusti taktiku utuživanja. U tom slučaju, Rusima je sve otvoreno, razmjerno postotku njihovih tražbina od oko 18 posto. 

O sudbini Agrokora, vjerovnici će odlučiti prema novom zakonskom rješenju lex Agrokor, koje previđa način odlučivanja u skladu s odredbama hrvatskog Zakona o stečaju. Cijeli proces vodit će se sukladno odredbama britanskog prava, koje donekle spušta razinu inače visokog pravnog rizika, piše Jutarnji.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo