NOVA VRSTA RADA: / Firme u Hrvatskoj i svijetu razmišljaju o radikalnoj promjeni koja zvuči uzbudljivo, ali nosi i nove troškove za radnike

Image
Foto: ilustracija, Slavko Midžor/PIXSELL

Koronavirus će proći, ali tržište rada zauvijek će ostati promijenjeno, pa tako brojne firme razmišljaju o radu od kuće i nakon kraja pandemije

19.8.2020.
7:01
ilustracija, Slavko Midžor/PIXSELL
VOYO logo

Pandemija koronavirusa prisilila je radnike u Hrvatskoj, Europi i svijetu da napuste svoje urede i krenu raditi od kuće. Mnoge su kompanije vraćale zaposlenike u urede, da ih ponovno, nakon što su brojke novozaraženih rasle premjestili u kućni rad.

Kako se koronavirus širi u Sjedinjenim Državama, jasno je kako rad više neće izgledati isto, barem ove godine, a moguće je i - zauvijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Google je tako objavio da se njihovi zaposlenici neće vraćati u urede do 2021. godine. "Nadam se da će to ponuditi fleksibilnost koja je potrebna za balansiranje posla s brigom o sebi i voljenima u narednih 12 mjeseci", napisao je CEO Googlea Sundar Pichai u dopisu zaposlenicima kojeg je CNN imao prilike vidjeti.

Image
OVAKO ĆE HRVATI RADITI OD KUĆE: /

Troškovi radnika su veći, sindikati žele da to netko plati, a država sprema novi zakon

Image
OVAKO ĆE HRVATI RADITI OD KUĆE: /

Troškovi radnika su veći, sindikati žele da to netko plati, a država sprema novi zakon

Rad od kuće - zauvijek

Popis kompanija koje su odlučile da će njihovi zaposlenici raditi od doma najmanje do 2021. sve je veći, a među njima su i ovi giganti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Google
  • Universal Music Group
  • Warner Music Group
  • Sony Music
  • Amazon corporate
  • Viacom
  • Scotiabank
  • RBS (Royal Bank of Scotland)
  • Group Nine Media
  • Indeed

Neke firme otišle su i korak dalje, pa su tako svojim zaposlenicima, odnosno dijelu njih rekli da se više nikad neće morati vratiti u urede, Među njima su i:

  • Facebook
  • Twitter
  • Square
  • Slack
  • Shopify
  • Zillow

I hrvatska Vlada priprema se za buduću regulaciju tržišta rada, odnosno rad od kuće. Jutarnji list tako je u utorak objavio kako se pripremaju nove izmjene zakona o radu te kako krajem ovog ili početkom sljedećeg mjeseca počinju formalne konzultacije predstavnika Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike s gospodarstvenicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslodavci su nezadovoljni sadašnjim rješenjem i smatraju ga kompliciranim, krutim i zastarjelim. Sindikalisti, pak, ne bi puno “čačkali” po zakonu, jer ga ne žele mijenjati u ovom trenutku. S druge strane, Vlada želi promjenama potaknuti konkurentnost gospodarstva i pripremiti sve za potencijalnu mogućnost novog vala epidemije koronavirusa koji bi opet dio zaposlenika natjerao na rad od kuće.

Zakon o radu sada propisuje da se rad od kuće mora regulirati posebnim ugovorom u kojem se određuju radno vrijeme i oprema za obavljanje poslova koje je poslodavac dužan nabaviti, instalirati i održavati. Za uporabu opreme radnika, poslodavac bi trebao platiti troškove ili nadoknaditi i druge troškove vezane uz obavljanje poslova. Plaća ne smije biti manja od plaće radnika koji radi u prostorijama tvrtke. Poslodavci naglašavaju da su tijekom prvog vala epidemije, preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite poticale rad od kuće, koje je istovremeno bilo teško provesti po slovu zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikalist upozoravaju na troškove radnika

Sindikalist Krešimir Sever kazao je za Jutarnji kako "osim radnog vremena, za rad na izdvojenom mjestu treba definirati i minimalne radne uvjete. Treba definirati i sufinanciranje povećanih troškova za rad od doma, što podrazumijeva trošak interneta, struje, grijanja, vode. Oko svega toga treba postići dogovor, a država u ranijim razgovorima nije htjela da to poslodavcima ulazi u priznate troškove”.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca ne ulaze u analize radnih uvjeta tijekom pandemije, već upozoravaju da Zakon o radu ne poznaje institut rada na daljinu u puno smislu. “Institut rada na izdvojenom mjestu rada ne ide u korak s današnjim tehnologijama i mogućnostima. Koronakriza je samo dodatno naglasila potrebu prilagodbe radnopravnog zakonodavnog okvira. Poslodavcu je u interesu izaći radniku u susret jer osim što na taj način zadržava stručne radnike, stvara i motivirajuću atmosferu. HUP u cilju omogućavanja povremenog izbora mjesta rada od strane radnika predlaže uvođenje novog instituta u Zakon o radu koji bi prepoznao rad na daljinu i u skladu s tim prilagodio važeće procedure vezane uz zaštitu na radu, troškove rada, mjerenje radnog učinka, radno vrijeme i sve ostalo što je potrebno urediti u bilo kojem obliku rada”, poručili su iz HUP-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo