Čudo u skupštini / Kako su tri zagrebačka oporbenjaka u tren oka 'presvukli kapute'

Zagrebački gradonačelnik izveo je čini se, još jednu političku trgovinu

13.12.2018.
22:45
VOYO logo

Još jednu bravuroznu političku trgovinu izveo je Milan Bandić, a u njoj su sudjelovaliMiroslav Polovanec, Jozo Milićević i Ilija Ćorić.

Polovanec je do danas nosio HSLS-ov kaput, Miličević kaput Sandre Švaljek, a Ćorić kaput HSS-a. Od Bandića su sad dobili nove kapute skrojene taman po mjeri. Doduše ostale su im prljave gaće, ali one se ionako ne vide. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi neočekivan potez - dolazak gradonačelnika s plućnom embolijom iz bolničkog kreveta na ključnu sjednicu Gradske skupštine.

Bilo je, kako se kasnije doznalo, na vlastitu odgovornost. I bilo je, s obzirom na ishod, vrijedno rizika. Možda nikada nećemo doznati je li Milan Bandić već u tom trenutku znao koga će i kako dobiti na svoju stranu. No, akcija je krenula...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo je otezao Bandićev klub zbog konzultacija, a tijekom tih konzultacija Milan Bandić je nestao iz skupštine, a čim su se zastupnici vratili...

"U ime Kluba HDZ-a tražim stanku od 30 minuta, u vezi konzultacija obzirom na dnevni red i način na koji je počela ova sjednica", rekao je Drago Prgomet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda bi bilo iskrenije da su i Bandićev i HDZ-ov klub konzultacije zatražili kako bi u većinu prešla trojica oporbenjaka. Jer upravo to se dogodilo. A prebjezi su ponudili klasičnu već izlizanu priču.

"Neizglasavanje proračuna bi donijelo nove izbore, novi izbori bi uzrokovali u skupštini novi nered i jednostavno bi grad Zagreb ušao u krizu", Ilija Ćorić, zastupnik u Gradskoj skupštini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo istodobno s ovom izjavom, šef HSS-a već je držao presicu na kojoj je dotadašnjeg glavnog tajnika izbacio iz stranke. I otvoreno rekao da je dojučerašnji prijatelj očito sve dogovorio s Bandićem i Plenkovićem.

"Kad sam ga pitao zašto je to napravio, rekao je pa eto, život me natjerao, očito je život, takav težak", rekao je Krešo Beljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istu sudbinu nešto kasnije doživio je i HSLS-ov Miroslav Polovanec koji je prelazak u većinu argumentirao - krajnje primitivno.

"Ja sam jedini, jedan od rijetkih Zagrepčaneca koji ne da da mu se diktiraju nekakve, neka prezimena koja nisu zagrebačka. Sigurno neću stat pod palicu da mi naređuje Hasanbegović", rekao je Polovanec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za oporbu sumnje nema. 

"Da je došlo do političke trgovine, ako ne i nekih gorih stvari koje su u nadležnosti DORH-a", kazao je Tomašević iz Zagreb je naš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domaća politika je ovim potezom, kako kaže bivši kandidat za gradonačelnika Zagreba, vraćena u daleku prošlost.

"Ne u 40-e godine, nego je vraćena u 19. stoljeće kada su carevi i kraljevi vladali, a nitko ih nije mogao smijeniti. Zar se traži revolucija za smjene?", komentirao je Josip Kregar, profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako s ozbiljnom dijagnozom, Milan Bandić praktički iz bolničkog kreveta upravlja svim događajima na Gornjem gradu. Nakon preokreta u Gradskoj skupštini danas, sutra bi njegovi zastupnici u Saboru također mogli igrati ključnu ulogu, jer uvjetuju svoju potporu Zakonu o udžbenicima time da se prihvati njihov amandman da svi udžbenici budu besplatni. I nije ih briga ako ministrica Divjak, ne prođe li Zakon, podnese ostavku.

I u saboru je Bandić sa svojih 11 u poziciji da vladi da ultimatum.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do sutra dok ne dobijemo očitovanje Vlade o sva tri amandmana, ne znamo kakvo ćemo stajalište zauzeti", najavio je saborski zastupnik Kazimir Varda.

"Ako amandman ne prođe, onako kako smo ga predložili, hoće li ministrica dati ostavku ili neće nama je svejedno", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka će, ne treba sumnjati, ponovno biti njegova.

"Da su svi napravili koliko ja, ova Hrvatska bi puno bolje izgledala", zaključio je Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A da su svi napravili koliko Milan Bandić, kada je politička trgovina u pitanju, građanima izbori ne bi ni trebali.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo