NOVA POBJEDA KORISNIKA KREDITA U ŠVICARCIMA: / Nema zastare za potraživanja ništetnost ugovora, teče od pravomoćnosti presude

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prema novoj odluci Vrhovnog suda, koja ide u korist korisnicima kredita u švicarskim francima, zastara počinje teći od trenutka pravomoćnosti odluke kojom je utvrđena ništetnost ugovora,

31.1.2020.
12:46
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Donesena je još jedna odluka Vrhovnog suda u korist korisnika kredita u švicarskim francima. Naime, Građanski odjel Vrhovnog suda Republike Hrvatske je na sjednici Odjela 30. siječnja 2020. donio pravno shvaćanje o tome kada počinje teći zastarni rok kod restitucijskog zahtjeva, tj. zahtjev prema kojemu su stranke dužne vratiti jedna drugoj sve ono što su primile na temelju ništetnog ugovora.

Taj rok počinje teći od dana pravomoćnosti sudske odluke kojom je utvrđena ili na drugi način ustanovljena ništetnost ugovora. Pravnim je shvaćanjem pomaknut trenutak početka tijeka zastare za zahtijevanje povrata ispunjenog i to u korist stranke koje je ispunila ništetni ugovor, javlja N1. Prema tom shvaćanju zastara počinje teći od trenutka pravomoćnosti odluke kojom je utvrđena ništetnost ugovora, a ne od trenutka ispunjenja obveze ništetnog ugovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To znači da rok u kojem korisnici kredita u švicarskim francima mogu zatražiti povrat preplaćenog novca teče od dana pravomoćnosti presude prema kojoj je ugovor potpisan s bankom proglašen ništetnim. Za mnoge korisnike takvih kredita to je dobra vijest jer znači da nisu prošli zakonski rokovi u kojima imaju pravo tražiti povrat preplaćenog novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo