ranije promjene / Nova mirovinska reforma stiže ranije od planiranog: ako ste rođeni 1966. ili poslije radit ćete do 67. godine

Mirovinska reforma koja predviđa da od 2033. svi rade do 67 godine, ukida i dio beneficiranog staža te uvodi penale za prijevremenu mirovinu

11.3.2018.
19:00
VOYO logo

Mirovinska reforma u Hrvatskoj nosi nekoliko promjena, a neke od njih su da će od 2033. muškarci i žene radit će do 67. godine života, prijevremena umirovljenja će se strože kažnjavati, a do 2021-e bi se trebala uvesti nacionalna mirovine.

Primali bi je svi stariji od 65 bez dovoljno radnog staža. Duži radni vijek trebao je biti tek od 2038., ali izgleda da će Hrvati raditi duže - pet godina prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ići ćemo u lijesu u penziju. Niti mladi imaju posla, niti stari mogu raditi toliko", "Definitivno se ne slažem s tim. Ljudima nakon 60-te godine je previše ustajati rano i imati puno obaveza", "Meni se čini da je to vrlo dobra ideja. Mislim da treba iskoristiti potencijale. Nije bitno koliko čovjek ima godina, nego koliko ima želju i volju raditi", samo su neki od komentara građana koje smo pitali što misle o najavljenim izmjenama.

Specijalistica medicine rada kaže - sve ovisi o vrsti posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radnici na građevini oni već sa 50 godina imaju toliko tegoba i toliko su potrošeni da ja zaista ne znam kako bi oni do 67-e uopće mogli raditi", kaže Martina Elez specijalist medicine rada. 

Dodaje kako starenjem opadaju psiho motoričke sposobnosti, ali ima i zanimanja koja se mogu raditi do 67.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Državna uprava, sva radna mjesta gdje je rad na računalu - sve vrste posla gdje nema noćnih smjena, terenskog posla. Evo na primjer moji kolege doktori - nažalost ima nas sve manje, a ja osobno znam primjere svojih kolega kojih ima sa godina koji još uvijek rade", kaže Elez.

Mirovinskom reformom spominje se ukidanje beneficiranog radnog staža za neka zanimanja - primjerice vozače javnog prijevoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo