POŠAST MODERNOG DOBA / Nova pošast prijeti djeci: Ne jedu voće i povrće, gube koncentraciju i na udaru su brojnih bolesti

'Takva djeca ne moraju biti debela, mogu biti normalne težine, mogu biti deblja, a i mršavija'

6.9.2019.
17:00
VOYO logo

Nakon što se proširila vijest o mladiću iz Bristola u Velikoj Britaniji koji je gotovo izgubio vid i sluh jer je godinama jeo samo čips, pomfrit i bijeli kruh, stiže i dijagnoza.

Mladić boluje od restriktivnog poremećaja unosa hrane. Novi je to poremećaj prehrane - dijagnoza u svijetu prepoznata tek 2013. godine. Kako je otkriti i kako je liječiti istražio je RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Restriktivni poremećaj unosa hrane, skraćeno ARFID, teško se primijeti jer se obično smatra kako je osoba izbirljiva, a bira najčešće hranu baziranu na ugljikohoidratima i onu zaslađenu.

"Takva djeca ne moraju biti debela, mogu biti normalne težine, mogu biti deblja, a i mršavija. Kao rezultat neuzimanja voća, povrća, mesa, mliječnih proizvoda dolazi do avitaminoze", govori MiroslavDumić, pedijatar endokrinolog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A zbog manjka vitamina i do brojnih bolesti.

"Kao posljedica manjka B vitamina imate teške neurološkeporemećaje, manjka C vitamina skorbut, manjka D vitamina osteoporozu", potvrdio je Dumić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do poremećaja najčešće dolazi kada djeca krenu u školu, pa češće posežu za brzom hranom. No, kod neke djece utjecaj vršnjaka može poboljšati prehrambene navike.

"Škola može imati značajan utjecaj ako se djeci nudi svježe voće može puno pomoći, djeca u društvu vršnjaka ako vide da drugi jedu takve namirnice i da su im konstantno ponuđene, neće ih odbiti ili će ih barem probati", rekla nam je nutricionistkinja Karmen MatkovićMelki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većini je najomraženije povrće, iako privlačnih boja, mnogoj je djeci - odbojno. Malo vremena, mašte, smisla za serviranje i kreacije na tanjuru možda ih i privuku.

"Činjenica jest ako voće stoji svakako, ako ga nitko ne pripremi, nećemo ni sami posegnuti za njim, ali ako ga netko opere, servira i ponudi djeci kao užinu i međuobrok rijetko koje dijete neće posegnuti za njim, ako ne iz prvog onda iz desetog puta", naglašava Matković Melki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ako ni to ne pomogne i dijete i dalje jede jednolično, a pritom primijetite da ima slabu koncentraciju, usporen rast, neurološke probleme, treba se obratiti liječniku, jer ARFID spada u istu kategoriju kao anoreksija i bulimija.

"U skrbi bolesnika treba biti timski pristup treba biti liječnik, nutricionist, psiholog i psihijatar jer nerijetko i neki psihološki problemi stoje u pozadini toga", kazao je Dumić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključ zdravlja je u raznovrsnoj prehrani. A za one koji ne vole sve, dobar početak je i kombinacija omiljenihnamirnica s onima koje izbjegavaju.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo