Tvornica obuće Silens / Njihove čizme nose i austrijski vojnici: Počeli su od nule, a sada na godinu proizvedu 150.000 pari cipela

Jedna od radnica otkupila je strojeve i osnovala novu tvrtku sa starim radnicima

30.1.2019.
12:00
VOYO logo

Jeste li znali da austrijski vojnici nose hrvatske čizme? Sve je proizišlo iz propale koprivničke tvornice obuće Sloga. Naime, jedna od radnica otkupila je strojeve i osnovala novu tvrtku sa starim radnicima. Na godinu proizvedu čak 150.000 pari cipela. 

U tvornici obuće Silens do Uskrsa moraju isporučiti 8.000 čizama za austrijske vojnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lijepljenje prvog reda, onda se prepeljiva i onda prelazimo na keljenje. Radimo to s ponosom", kazao je Marijo Krnjak, radnik u tvrtki za proizvodnju obuće.

Austrijski vojnici njihovi su modeli već godinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba dosta vremena i truda uložiti da dođe do ovakvog proizvoda", rekla je Snježana Beruta, voditeljica proizvodnje.

Ne proizvode samo čizme, oni su stručnjaci i za elegantnu obuću i tenisice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U toj tvornici obuće radi 130 zaposlenika koji dnevno proizvedu oko 500 pari cipela koje putuju diljem svijeta.

Kada je njihova tvrtka propala, svi su mislili da će šivaće mašine u koprivničkom pogonu utihnuti. Da se to ne dogodi, pobrinula se tadašnja računovotkinja. Na starom mjestu, sa starim radnicima pokrenula je novu tvrtku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo počinjali od ničega. Nismo imali ama baš ništa. Dogovorili smo susret s francuskim partnerima, iznajmili strojeve, iznajmili prostore i uzeli radnike. Tako je to izgledalo prije pet godina", kazala je Zrinka Petrovčić, vlasnica tvrtke za proizvodnju obuće.

Kakva je situacija bila, dobro znaju radnici koji su ovdje desetljećima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se i da bude penzija skoro. Prošli ste puno toga, s puno vlasnika? Dobro je, samo da je plaća malo veća. Ima jako puno posla, malo ljudi, tako da sve i ne stignemo", rekla je radnica Ivanka Hemtek.

Plaću dobivaju po normi, a radnika im nedostaje. Za strojeve, kažu, mladi više ne žele. Radnici su tvornicu podigli iz pepela. Sada proizvode i izvoze cipele čija je cijena oko 200 eura

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo