LOŠ POKUŠAJ SATIRE / Njemački novinar izazvao burne reakcije: 'Hrvatski nacionalisti počinili su genocid tijekom rata u BiH'

Image
Foto: ZDF screenshot

Jan Böhmermann u svom satiričnom magazinu na meti je imao Christiana Schmidta, visokog predstavnika u BiH

21.2.2023.
14:59
ZDF screenshot
VOYO logo

Berliner Zeitung u tekstu pod nazivom - Kritika Böhmermannove emisije: „Puna grešaka"- piše kako je njemački satiričar Jan Böhmermann u svom satiričnom magazinu ZDF Royal od petka uvečer na meti imao njemačkog političara CSU Christiana Schmidta, sada visokog predstavnika u BiH.

"Böhmermann ne krije da Christian Schmidt nije dorastao ovom zadatku i da instrumentalizira bonske ovlasti, podržavajući nacionalističku agendu u ovoj zemlji, piše Berliner Zeitung i dodaje kako u međuvremenu stižu kritike da emisija sadrži mnogo grešaka, prenosi Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogo nedosljednosti

„Širi se otpor prema emisiji. Dopisnik FAZ-a sa Balkana Michael Martens, koji pokriva zemlje jugoistočne Europe, napisao je poduži tekst u kojem otkriva nedosljednosti. Martens je u nedjelju napisao: "Optužba za nedostatak kompetentnosti koja se upućuje Schmidtu u emisiji, djelomično se odnosi i na tvorce emisije. Niz tvrdnji, koje se tamo iznose, nisu točne. Čak i ako to svakako nije bila namjera Böhmermannova tima, emisija se može shvatiti i kao dio borbe za moć u kojoj mala ali energična lobistička grupa u Njemačkoj pokušava svrgnuti Schmidta i zamijeniti ga drugim kandidatom."

Image
Vulgarni ispad /

Milorad Dodik javno izvrijeđao visokog predstavnika: 'Taj čovjek laže. Da ne kažem da se*e'

Image
Vulgarni ispad /

Milorad Dodik javno izvrijeđao visokog predstavnika: 'Taj čovjek laže. Da ne kažem da se*e'

„Böhmermannova emisija sugerira da je Christian Schmidt reformom Izbornog zakona deset puta povećao glasačku moć Srba u Bosni. To je u najboljem slučaju zavaravajuće", citira Berliner Zeitung Martensa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Schmidtovu bliskost sa separatističkim liderom bosanskih Srba Miloradom Dodikom, čime Böhmermann stavlja Schmidta na stub srama, Martens također smatra pretjeranom. I napadi na slobodu štampe su, kako piše Martens, pogrešno kontekstualizirani".

'Genocid u BiH'

"Hrvatski nacionalisti su, isto kao i srpski, počinili genocid tijekom rata u Bosni i Hercegovini, a i dalje se bore za Veliku Srbiju i Veliku Hrvatsku'', riječi su njemačkog novinara i satiričara izrečene u njegovoj emisiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stavljajući situaciju u BiH u kontekst za njemačku publiku, Böhmermann je objasnio kako su bonske ovlasti, koje očito smatra prevelikima, visokog predstavnika pretvorile u superjunaka te prikazali akcijsku figuricu Schmidta, sličnu Supermanu ili nekome od Power Rangersa. Schmidt bi, kao visoki predstavnik, trebao očuvati mir i nadgledati zemlju na putu k demokraciji i vladavini prava - protiv nacionalistkinja i nacionalista koji bi, kao prije skoro 30 godina, željeli dijelove BiH učine dijelom svoje velike države. To nije lak zadatak, dodaje satiričar.

Reagirali su i iz hrvatskog veleposlanstva iz Berlina, kazavši kako iza tvrdnji stoje nacionalistički - očito bošnjački, iako se to izrijekom ne spominje - lobiji, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Referirajući se na satiričnu emisiju, u koje su, između ostalog, iznesene tvrdnje da je Hrvatska odgovorna za genocid, najoštrije osuđujemo ove revizionističke optužbe i lažne vijesti. Čini se da su ove tvrdnje rezultat etnonacionalističkih lobističkih krugova usmjerene protiv visokog predstavnika i koje imaju za cilj potkopati razumijevanje između tri konstitutivna naroda u BiH i sabotirati formiranje vlasti u zemlji", kažu iz veleposlanstva te ističu:

"Unatoč satiri, takve su neistine neprihvatljive za Hrvatsku, državu članicu EU-a i NATO-a koja je potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma i snažno zagovara europski i NATO put BiH upravo kako bi se oslabili ovakvi ekstremistički glasovi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo