NJEMAČKI MEDIJI ZGROŽENI: / 'U Srbiji i Hrvatskoj djecu u školi uče da se mrze, tamo rat nije završio'

Image
Foto: Ilustracija: Pixsell, Screenshot
2.1.2018.
13:54
Ilustracija: Pixsell, Screenshot
VOYO logo

Njemačka novinska agencija DPA izvijestila je kako se djeca u hrvatskim i srpskim školama indoktriniraju i uče da mrze jedni druge. Osim analize udžbenika povijesti u Srbiji i Hrvatsku, DPA navodi i izjavu povjesničara Aleksandra Miletića koji je rekao kako su udžbenici obje strane 'natopljeni netolerancijom i mržnjom'.

Rat nije završen

'Ni poslije 25 godina od raspada Jugoslavije rat nije završen. Umjesto toga, učenike u Hrvatskoj i Srbiji uče nepovijesnim i jednostranim pogledima na prošlost. Djeca se indoktriniraju i huškaju protiv susjednih zemalja, a svijet je prikazan crno-bijelo, bez sivih nijansi. Pozicija žrtve dokazuje se još od 19. stoljeća, krivica je uvijek nametnuta drugoj strani, dok smo 'mi+ prikazani kao narod koji voli mir i koji želi diplomacijom rješavati konflikte, dok su 'oni' prikazani kao strana koja sve želi riješiti kroz agresivno osvajanje', piše DPA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Adolescenti u Hrvatskoj uče da je samostalnost njihove države reakcija na 'dugu prevlast Srba', dok srpski učenici uče kako je Srbiju i Srbe ugrožavao 'fašistički hrvatski nacionalizam' te da su se morali braniti kako ne bi bili ubijeni, dodaje njemačka novinska agencija u tekstu.

Različiti pogledi na istu prošlost

'Također, Srbija, koja je u udžbenicima prikazana kao model za demokraciju, vidi sebe kao žrtvu svjetske zavjere pa se navodi da ono što nije napravljeno s pomoću fašističke Hrvatske u Drugom svjetskom ratu pokušava završiti euro-američka demokracija', piše DPA. Za zavjeru se, pišu, optužuju njemačku BND i američka CIA, no u potpunosti se ignorira činjenica da se 'dva susjeda u stvari najviše trude da prodube svoje probleme'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Obje strane rehabilitiraju svoje ljude i podižu spomenike onima koji stvaraju razdor', piše DPA te dodaje kako postoji niz neriješenih pitanja, no da nitko o njima ne želi govoriti, kao niti o kompenzaciji za ono što se dogodilo u ratovima.

Srbija i Hrvatska kao Francuska i Njemačka nakon 2. svjetskog rata

'Odnosi Srbije i Hrvatske ne mogu se usporediti s onima između Njemačke i Francuske poslije Drugog svjetskog rata, jer ovdje nije napravljen nijedan korak da se govori o žrtvama i traumama. Zato se ne može očekivati da će postojati uvjeti o suradnji', citira DPA-a iz teksta Globusa te zaključuje izjavom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović: 'Još će mnogo vode proteći Dunavom prije nego što mi postanemo prijatelji.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo