NJEMAČKI LIST RASPISAO SE O PRIPREMAMA ZA SEZONU U ISTRI: /

'Poreč je prazan, u kafićima su samo domaći, ali mnogi su uvjereni u jedno'

Image
Foto: Dusko Marusic /PIXSELL

Iako je Poreč prazan, a u restoranima i kafićima sjede samo domaći gosti, ljudi se spremaju za sezonu,

21.5.2021.
14:26
Dusko Marusic /PIXSELL
VOYO logo

Minhenski list Süddeutsche Zeitung (SZ) u današnjem izdanju objavio je opsežnu reportažu iz Istre, prenosi Deutsche Welle. Turista tamo za sada baš i nema, ali bi sezona mogla biti puno bolja od prošle, piše SZ.

Za Duhove je u ovo doba godine istarska obala inače prepuna gostiju, ali u Poreču je ovaj put neobično mirno, piše novinar SZ-a Felix Haselsteiner. Iako u tom dijele Hrvatske ima puno manje registriranih slučajeve zaraze koronavirusom nego u ostatku zemlje, nema ni turista, pogotovo onih najvažnije ciljne skupine: Austrijanaca i Bavaraca - a nema ni jahti kojima bi strani turisti obično kretali u obilazak jadranske obale, piše minhenski list. I na kojima bi, kao inače, uživali u hrani koju su za njih pripremali ljudi poput Nikole Bijelića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bijelić je vlasnik jednog restorana u porečkoj luci, novinar SZ-a je razgovarao s njim. Zbog pandemije ni on još nema puno posla, ali svejedno nije izgubio optimizam da bi ova sezona mogla biti puno bolja od prošlogodišnje: "Sve će to biti u redu ove godine", kaže hrvatski ugostitelj za SZ.

Image
NEIZVJESNA SEZONA: /

Interes za Hrvatsku raste, ali gosti će stizati u zadnji čas, rezervacije dva-tri dana prije dolaska...

Image
NEIZVJESNA SEZONA: /

Interes za Hrvatsku raste, ali gosti će stizati u zadnji čas, rezervacije dva-tri dana prije dolaska...

2021. bolja do 2020.

Iako je Poreč prazan, a u restoranima i kafićima sjede samo domaći gosti, ljudi se spremaju za sezonu, a neki su, poput Denisa Ivoševića iz Turističke zajednice Istre, uvjereni da će ljeto biti dobro za Hrvatsku – "ili barem bolje od prošlogodišnjeg". On kaže da su se ovaj put svi pripremili, za razliku od proljeća 2020. kada je pandemija iznenadila sve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prošle godine smo imali otprilike 50% normalnog prometa, ove godine računamo sa 70 posto", kaže Ivošević za SZ. On očekuje da će Nijemci i Austrijanci uskoro doći, i to čim njihove vlasti ukinu stroga pravila o putovanjima.

Istra je drugačija

Po Ivoševićem navodima, a kako prenosi SZ, u Istri će turiste dočekati 77 lokacija na kojima će se turisti moći testirati na koronu, osoblje u turističkom sektoru koje je u svim većim hotelima već cijepljeno, a uskoro će to biti i oni u manjim turističkim poduzećima.

"Spremnost na cijepljenje je znatno veća u turistički razmjerno bogatoj Istri nego u ostatku zemlje, a Istrani i ozbiljnije shvaćaju državne restrikcije po pitanju fizičke distance ili higijenskih pravila", priča Ivošević.

I to ne kaže samo turistički menadžer, već i svi ljudi s kojima se sad razgovara o situaciji u Hrvatskoj, napominje njemački novinar dok opisuje situaciju na terenu: "Istra je oduvijek na glasu kao duhom najotvorenija regija u zemlji, proeuropska, moderna, regija koja ima plan" za razvoj turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kvaliteta umjesto kvantitete

A taj plan se, pojednostavljeno govoreći, može sažeti u tri riječi "kvaliteta umjesto kvantitete", piše SZ. "Istra već odavno nije povoljna destinacija", kaže Ivošević. Istra se, kako napominje za minhenski list, više ne uspoređuje s Costa Bravom ili Riminijem, već s Toskanom ili Južnim Tirolom. Dosta se ulagalo u modernije i luksuznije hotele, "jahte su sve veće, a jelo sve bolje".

Cilj nije privući još više turista, jer to ionako nije održivo s oko pet milijuna gostiju koji godišnje posjete ovaj dio Hrvatske – cilj nije masovni turizam, cilj je kvalitetna usluga, napominje Ivošević u razgovoru za SZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo