'NJEMAČKA JE ZAKASNILA, HRVATSKA JOŠ VIŠE': / Infektolog iz berlinske sveučilišne bolnice; 'Lockdown će se nastaviti, i to ne mali'

Image
Foto: Profimedia

'U siječnju će biti još gore, lockdown će biti nastavljen, i to ne mali, nego veliki lockdown... Njemačka je zakasnila, Hrvatska još više, Slovenija isto'

31.12.2020.
7:38
Profimedia
VOYO logo

Slovenski infektolog iz Sveučilišne bolnice Charite u Berlinu Andrej Trampuž rekao je za N1 da brojke novozaraženih koronavirusom i umrlih od Covida-19 nisu u padu ni u Njemačkoj ni u većem dijelu Europe. "Danas u Njemačkoj imamo više od 800 umrlih od covida. U siječnju će biti još gore, lockdown će biti nastavljen, i to ne mali, nego veliki lockdown. Tome smo krivi i sami. Jer mogli smo izbjeći ovo kad su brojke tek počele rasti."

"Njemačka je zakasnila, Hrvatska još više, Slovenija isto. Znali smo da će doći drugi val, ali politike to nisu uzele ozbiljno. Ovo vrijeme sada investiramo u živote, u živote onih koji su nam dragi; naših roditelja, prijatelja, pa i zdravstvenih radnika", rekao je Trampuž.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NA SNAGU STUPA REGISTRAR ONIH KOJI ĆE SE ODBITI CIJEPITI PROTIV COVIDA: /

'Ovo je jedini način da pobijedimo...'

Image
NA SNAGU STUPA REGISTRAR ONIH KOJI ĆE SE ODBITI CIJEPITI PROTIV COVIDA: /

'Ovo je jedini način da pobijedimo...'

Maske do kraja 2021. godine

Računa da se zbog cijepljenja na ljeto možemo nadati normalizaciji života. Međutim, naglašava će nam zaštitne maske za lice sigurno trebati još do kraja 2021. "To što imamo cjepivo i što smo počeli s cijepljenjem u cijeloj Europi, jedna je od najboljih vijesti s medicinskog, socijalnog, ekonomskog stajališta. To će trajati nekoliko mjeseci dok cijepimo dovoljno ljudi dok se zaustavi ovaj val. Možemo se nadati da ćemo u ljetnim mjesecima dobiti nazad normalnost i slobodu koju smo imali prije".

Trampuž misli da tada vjerojatno neće biti zatvaranja. "Prvi zadatak sada je da spriječimo umiranje od covida, zato počinjemo s cijepljenjem prvo onih starijih od 80. Sada je situacija tragična, bolnice su pune pacijenata", upozorio je za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo