NJEMAČKA JE VEĆ POČELA: / Slovenija će odbijati migrante pristigle vlakovima iz Hrvatske?

Image
Foto: AFP, ROBERT ATANASOVSKI
13.1.2016.
11:45
AFP, ROBERT ATANASOVSKI
VOYO logo

O kojim bi mjerama moglo biti riječ još nije jasno, a portal "Žurnal" moguće zaoštravanje mjera Slovenije prema izbjeglicama na tzv. balkanskoj ruti povezuje sa zahtjevima za većim restrikcijama za migrante do kojih dolazi u Austriji i Njemačkoj.

Hrvatska šalje previše stranaca

Hrvatska je donedavno prema Sloveniji slala vlakove "bez voznog reda", a u jednom vlaku znalo je nekad biti i do 1200 migranata, što je onda smanjeno zbog mjera koje prema migrantima na granici s Austrijom provodi austrijska policija, tvrdi se u prilogu "Žurnala".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, priljev izbjeglica u slovensku Dobovu i dalje je znatan, dok je izbjeglički kamp u Slavonskom Brodu više-manje stalno prazan, tvrdi portal te procjenjuje da bi Slovenija uskoro mogla početi odbijati vlakove s izbjeglicama koji nisu identificirani još u Hrvatskoj.

Austrija ih vraćala u Sloveniju

Slovenska vlada u utorak je navela kako od Austrije nije dobila nikakvu informaciju da više neće primati ekonomske migrante, ali da Austrija zahtijeva točnu identifikaciju migranata, prema zemljama iz kojih dolaze, nakon što je krajem prošle godine otkrila više stotina migranata koji su tvrdili da su iz Sirije iako se pokazalo da dolaze iz zemalja sjeverne Afrike, te ih vratila u Sloveniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slovenskoj vladi u utorak su u priopćenju za javnost naveli da u zadnje vrijeme Njemačka i Austrija usporavaju migrantski val, zbog čega je Slovenija donijela "određene mjere" i prema politici prihvaćanja migranata na granici s Hrvatskom, te da je hrvatska strana o tome pismeno obaviještena odmah početkom ove godine.

U slovenskoj policiji pak navode kako nije isključeno da će odbiti prihvat vlakova s migrantima iz Hrvatske već na granici ako u njima bude veći broj migranata od dogovorenog i ako ne budu identificirani te da će se Slovenija morati prilagoditi mjerama država na sjeveru koje zbog popunjenih kapaciteta već usporavaju migracijski tok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strah od odluke Berlina

Slovenski mediji navode danas da se Slovenija boji u prvom redu moguće odluke Berlina o zatvaranju granica za migrante budući da Njemačka, tvrde mediji, dnevno ovih dana odbija više od 600 migranata koji dođu na njemačko-austrijsku granicu. Riječ je o onima koji nemaju važećih dokumenata ili ne traže azil u Njemačkoj nego kažu da žele u skandinavske države.

Sličnu politiku prema migrantima sada od austrijske vlade zahtijeva i austrijska Slobodarska stranka (FPOe), a tome su skloni i koalicijski partneri kancelara Wernera Faymanna iz Narodne stranke (OeVP) te traže da se neidentificirani migranti, koji u Austriji ne traže azil, vraćaju u Sloveniju, navodi "Žurnal".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo