Nitko ništa ne zna: Ludnica na sudovima, ljudi masovno zovu, a nema odgovora

20.1.2015.
9:22
VOYO logo

Rješenje Ustavnog suda kojim je privremeno suspendiran Obiteljski zakon objavljeno je u Narodnim novinama, čime je automatski stupilo na snagu: svi postupci trenutno u tijeku - razvodi, zaštita prava i dobrobiti djeteta, posvojenja, zastupanje djeteta u vezi s imovinom i imovinskim pravima i drugi - trebaju se, prema naputku Ustavnog suda, nastaviti provoditi prema starom zakonu iz 2003.

Ludnica na sudovima

"Kod nas je ludnica. Zovu aposlutno svi i mi moramo znati što ljudima reći. I administrativno imamo jako puno posla zbog razlika između dva zakona. Primjerice, sporazumni razvod bez djece po starom je zakonu bio parnični postupak, a po novom izvanparnični. Treba u e-spisu zatvoriti spis, otvoriti novi, napraviti sve administrativne korake i pripremiti sve prije nego što stranke dođu na ročište. Cilj nam je da nema nikakvih štetnih posljedica po ljude", kaže sutkinja Snježana Androš s Općinskog suda u Osijeku za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

147 predmeta ide po starom zakonu

Na tom je sudu od 1. rujna lanjske godine, kad je novi Obiteljski zakon stupio na snagu, ukupno pokrenuto 235 postupaka - 110 izvanparničnih, koji se odnose na sporazumne razvode, odobravanje plana o roditeljskoj skrbi, sporazuma o uzdržavanju i drugo - te 124 parničnih. Riješeno ih je 88 pa se 147 predmeta mora nastaviti po starom zakonu.

Vlada još nije ništa poslala

Na zagrebačkom sudu pokrenuto je 759 predmeta, od kojih je 590 neriješenih. Na riječkom su samo u izvanparničnom postupku 182 spisa, od toga je riješeno tek njih 11.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obiteljski odjel će u pogledu pojedinih pitanja tek zauzeti stavove", rekla je riječka sutkinja Gordana Denona-Kusijanović. Ustavni je sud Rješenjem naložio Vladi da organizira provedbu Rješenja, no Vlada sudovima i centrima za socijalnu skrb još nije poslala naputak o postupanju.

Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić rekla je da Vlada traži najbolje rješenje u suradnji s pravnim stručnjacima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo