NISU NAŠLI RADNIKE, PA SU ZAPOSLILI INDIJCE: / 'U Hrvatskoj nam je bolje nego u Dubaiju, navijamo za vaše Vatrene'

Image
Foto: AFP / PIXSELL
23.6.2018.
7:56
AFP / PIXSELL
VOYO logo

Nakon vijesti o tome da je jedan hotel na Jadranu zaposlio radnike iz Egipta, stiže vijest i o iskusnim armiračima i tesarima iz Indije, koje je zaposlila opatijska tvrtka Inflow.

Veliko radno iskustvo stekli u Dubaiju

Petorica Indijaca iskustvo su stekli na građevinskim poslovima u Dubaiju, a u Hrvatskoj rade tek pet dana. Zaposleni su zbog velikog nedostatka hrvatskih kvalitetnih građevinara, kao i nedostatka istih u susjednoj Srbiji, BiH i Makedoniji. Pandiyan Andisamy, Manickam Jegadeesan, Deivendran Mahendran, Mahalingam Lakshmikanthan i Gyan Prakash Shaw prvi radnici iz Indije u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posao im je pripremati konstrukcije za armiranje u skladištima Luke Rijeka na Škrljevu. Prije dolaska ovamo nisu nikad ni čuli za Hrvatsku, no osim njih pet, vlasnici ove opatijske tvrtke uskoro planiraju angažirati još 100 radnika iz Indije za posao u građevinarstvu. Već su ishodovali neke nove radne dozvole, a pripremaju ih sve više. Traže vrsne majstore s 5-8 godina radnog iskustva.

'Hrvatskih radnika nema na tržištu'

'Hrvatski majstori su odlični i traženi, tako da lako pronalaze bolje poslove u inozemstvu. Vidimo da radnici svakodnevno napuštaju našu zemlju, naprosto nema radnika na tržištu, tako nama nije bilo druge nego da brzo pronađemo neko rješenje', rekao je za Novi listIgor Staraj, vlasnik opatijske tvrtke Inflow. Njegova supruga Jasna ispričala je da je proces njihovog zapošljavanja bio dug i mukotrpan zbog opsežne papirologije. No za dolazak u Hrvatsku su se ovi Indijci odlučili zbog boljih uvjeta za rad i veće plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Osim toga, ostvarili su svoj san, stigli su u Europu koja je za stanovnika južnih dijelova Indije doista daleka i nedostižna. Mnogi od njih nikad ne napuste niti svoja sela i gradove, dok građevinski radnici najčešće odlaze na poslove u Saudijsku Arabiju, Kuvajt ili Dubaj. Kao što je prije stotinjak godina san naših radnika bio da odu u Ameriku ili Australiju', rekla je Jasna Staraj.

'U Hrvatskoj smo dobro primljeni, nismo imali nikakvih problema'

'U Hrvatskoj nam je puno bolje nego na prijašnjim poslovima koje smo radili. Ovdje smo dobro primljeni i doista nismo imali nikakvih problema. Navijamo za vašu reprezentaciju i nadamo se da ćete daleko otići na ovom natjecanju, iako vam je Argentina u skupini', ispričao je za Novi list Gyan Prakash Shaw, jedan od Indijaca zaposlenih u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef gradilišta na kojem rade, Dejan Ignjić, zadovoljan je njihovim dosadašnjim radom. Opisuje ih kao radišne i predane poslu, a ističe i to da su precizni pa svaku konstrukciju provjeravaju. Zadovoljan je njihovim radom, ai

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo