inicijativa istina o istanbulskoj / 'Nisu nam dali ni fotokopije potpisa što nam je jedino omogućilo da dokažemo da se nešto radilo s našim potpisima'

Predstavnici Inicijatve Istina o istanbulskoj odbili su provjeru nevažećih potpisa nezadovoljni načinom uvida

26.11.2018.
21:30
VOYO logo

U kutijama se našlo sve i svašta. Isti rukopisi primjerice brojnih Kovača i Galetovića, a bilo je i onih koje je bilo gotovo nemoguće dešifrirati. Ukupno oko 345 tisuća ispravnih i 44 neispravnih potpisa. Predstavnici incijative Istina o Istanbulskoj su odbili izvršiti uvid u nevažeće potpise.

"Nismo znali što nas čeka, to je bilo ispod našeg očekivanja. Nisu nam dali kemijske olovke ni fotokopije potpisa što nam je jedino omogućilo da dokažemo da se nešto radilo s našim potpisima", kazala je Kristina Pavlović iz inicijative Istina o Istanbulskoj konvenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kutijama je bilo dvostrukih potpisa , nepostojećih osoba u registru birača, maloljetnika, stranih državljana, čak i preminulih. Sve su to predstavnici Inicijative mogli danas provjeriti i sami, ali nisu.

Inicijativa želi i pristup registru birača

"Ukazano im je na jedno ograničenje, a to je da ne mogu vršiti uvid u aplikaciju u onim slučajevima kada se ime i prezime sliste razlikuje od onog u registru branitelja. Zašto? Radi zaštite podataka", kazala je Terezija Marić, predsjednica Povjerenstva za provedbu uvida u potpise.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom slučaju točnost podataka provjerava predstavnik Državnog izbornog povjerenstva koji je bio ovdje. No, inicijativa želi i pristup registru birača. "Oni tvrde da je to po zakonu, mi mislimo da nije jer mi nismo obični građani nego predstavnici inicijative", kazala je Pavlović. 

A osobito ih brinu nečitki potpisi, kažu da su i tu zakinuti jer se radi o subjektivnom dojmu. "Članovi povjerenstva nisu provjeravali čitkost i nečitkost bilo je bitno da se podudaraju podacio s registrom birača", kazala je Željka Perić, glasnogovornica Ministarstva Uprave. Priča koja traje točno 159 dana se nastavlja. Istina o Instanbulskoj traži ponovnu provjeru potpisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo