'PREŽIVIO' ZAHTJEV ZA OPOZIV / Što je Kujundžić napravio? Dugovi se gomilaju, blokirana bolnica, liječnika nedostaje...

Kujundžić je za RTL poručio da mu je žao što hrvatska javnost i Sabor gube vrijeme na njegovu smjenu

19.10.2019.
8:00
VOYO logo

Ministar zdravstva Milan Kujunžić preživio je još jedno izglasavanja nepovjerenja u Saboru. Za njegovo rušenje bilo je 48 ruku, 79 glasova bilo je za njegov ostanak u ministarskoj fotelji. 

Vladajući su još jednom jučer pokazali svoju većinu u Saboru. Unatoč njoj, analiziramo što je ministar kojeg je oporba drugi put pokušala srušiti ostavio u svom mandatu u zdravstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kujundžić je za RTL poručio da mu je žao što hrvatska javnost i Sabor gube vrijeme na njegovu smjenu.

"Ovo što ste se vi izrazili 'džabe ste krečili', moram reći da mi nismo krečili, krečio je MOST. Mi smo držali ljestve da baš ne padnu, ali ovo je bio zahtjev za opoziv iz 7. mjeseca i mislim da su prošli svu Ustavni rokovi da se o njemu glasa", rekao je jučer predsjednik kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To što pojedini ministar nije ministar to nikako nije zasluga oporbe i oni se ne mogu ničim radovati jer ovako kvalitetne vlade Hrvatska dugo nije imala. I to nije samo moje razmišljanje, nego to su podaci jasni, brojčani pokazatelji", zaključio je Branko Bačić, predsjednik kluba zastupnika HDZ-a.

"Nitko nas nije ni pitao kad se imenovalo ministra"

Evo i nekih brojčanih pokazatelja. Prisegnuo je u listopadu 2016. Do kraja te godine u zdravstveni sustav dospjelo je više od 3,5 milijarde kuna obveza. Tri godine poslije, s njim na čelu, iznos se približio 4 milijarde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Drugi put preživio: Milan Kujundžić ostaje ministar, opoziv nije prošao!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik liječničke komore kaže, ministar je na početku mandata rekao da su prioritet njegova rada ljudski resursi. Evo što kaže je li ga iznenadio drugi pokušaj smjene.

"Pa gledajte, struku nije nitko ni pitao kad se imenovao aktualni ministar za ministra zdravstva, tako da struku nitko ni ne pita kad je glasanje o povjerenju u pitanju, to je sve politika i na premijeru", kazao je predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugovi se gomilaju, bolnice se ovršavaju

Dugovi se gomilaju, veledrogerije su kao znak upozorenja ovršile račun bolnice u Kninu. Liječnika nedostaje, pa smo Ministarstvo pitali koliko na početku mandata, a koliko danas. Odgovaraju da  ih je u sustavu 2016. bilo 13 000, a danas 2000 više. Dodaju da je euorpski prosjek njih 350 na 100 000 stanovnika, a hrvatski za 10 manje. O liječnicima drukčije govori prvi čovjek Komore. 

"Ukupno nedostaje oko 2000 liječnika u našem zdravstvenom sustavu da bismo popunili minimum koji je potreban. Da je tome tako svjedoče i 3 milijuna prekovremenih sati koje na godinu ostvare liječnici.  Samo u bolničkom sustavu, bolničkih specijalista broj je pao za oko 400", rekao je Luetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar ostaje ministar. Do kraja mandata ili nekog novog pokušaja opoziva.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo