'NEVIĐENA SRAMOTA' / Grmoja: 'Svi koji dignu ruku za izvješće Hrvoj-Šipek sudjeluju u udruženom zločinačkom pothvatu'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'DORH i dalje laže i obmanjuje javnost kako bi zaštitio glavnu državnu odvjetnicu', poručio je Grmoja

3.12.2021.
12:30
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Saborski zastupnici danas će glasati o raspravljenim točkama dnevnog reda, među kojima se nalazi i Izvješće glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek o radu državnih odvjetništava u 2020. godini za koje je premijer Andrej Plenković najavio da će ga parlamentarna većina podržati.

Politički tajnik Mosta, Nikola Grmoja komentirao je potporu premijera Plenkovića, kao i vladajuće većine glavnoj državnoj odvjetnici Hrvoj-Šipek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovo je neviđena sramota čemu svjedočimo. Mislim da se nikad u povijesti hrvatske politike takvo što nije dogodilo. Imamo činjenicu da je Hrvoj-Šipek lagala u Saboru dva puta. Sad izlaze i nove informacije o brifingu koji se dogodio ove godine”, rekao je Grmoja za N1, napominjući da je DORH imao sve dokaze da zaključi slučaj Softver i pokrenu istragu o bivšoj ministrici Gabrijeli Žalac, ali to nisu napravili.

Image
LAGALA JE? /

Megaskandal trese DORH, procurile informacije o tajnom sastanku: Sam vrh je u gadnim problemima

Image
LAGALA JE? /

Megaskandal trese DORH, procurile informacije o tajnom sastanku: Sam vrh je u gadnim problemima

'Svi koji dignu ruku za izvješće Hrvoj-Šipek...'

“Ono što je najžalosnije, u jučerašnjem priopćenju DORH-a, DORH zapravo obmanjuje javnost kad kaže da nisu trebali obavijestiti Ured europskog javnog tužitelja jer su izvidi bili gotovi”, poručio je Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"DORH i dalje laže i obmanjuje javnost kako bi zaštitio glavnu državnu odvjetnicu", istaknuo je.

“Svi oni koji će danas dignuti ruku za izvješće Hrvoj-Šipek sudjeluju u udruženom zločinačkom pothvatu protiv naših institucija, protiv našeg pravosuđa pa i protiv borbe protiv korupcije. Ja ne znam odakle im obraz ovako se ponašati. Mislim da više niti jedan hrvatski građanin nakon ovog danas ne treba poštivati naše institucije. Oni su ovim činom pomilovali glavnu državnu odvjetnicu zato što je ona njih milovala onda kada je to trebalo”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grmoja je potom kazao da se postavlja i pitanje što je s Tolušićem i ostalim ministrima koji su trebali otići.

O izvještaju GRECO-a

Komentirao je i izvještaj GRECO-a koji je upozorio na manjkavosti Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Više bih volio da postanemo svjesni da neki zakoni nisu dobri. Ovaj Zakon je definitivno korak unatrag. Ako Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ne može unaprjeđivati etičke standarde u politici, onda Povjerenstvo zapravo nema nikakvog smisla. Oni žele oslabiti Povjerenstvo i oduzeti mu ključne alate za unaprjeđivanje etičkih standarda u politici”, zaključio je Grmoja.

Podsjetimo, izvješće glavne državne odvjetnice o radu državnih odvjetništava u 2020. na dnevnom je redu Sabora bilo je dulje od 60 dana, zbog čega je Most prikupio zastupničke potpise temeljem kojih je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek pozvana u Sabor. Osim na pitanja vezana uz Izvješće, u Saboru je odgovarala i na niz aktualnih vezanih uz "slučaj" Agrokor i povlačenje optužnice, afera Softver u kojoj je uhićena bivša ministrica Žalac i mnoga druga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvoj-Šipek ustvrdila je kako u 18 mjeseci njezinog mandata nitko iz izvršne vlasti ili HDZ-a nije na nju vršio pritisak da nekoga procesuira ili odustane od procesa.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo